دولت نروژ در حال بحث درباره قانونی در مورد ممنوعیت گدایی است که قرار است از تابستان ۲۰۱۵ اجرا شود. منتقدان هشدار میدهند که ممنوعیت، گداها را به سوی بزهکاری سوق میدهد.
کیل گونار هولتن بیخانمان است و روز و شب خود را در خیابانها میگذراند. اعتیاد به مواد مخدر باعث شد که دیگر نتواند کار کند و اجاره خانه بپردازد. او از راه گدایی خرج زندگیاش را تامین میکند. هفت سال است که در محلی معین، جلوی ایستگاه اصلی قطار اسلو، پایتخت نروژ، از رهگذران درخواست چند سکه پول میکند.
کیل میگوید: «گدایی باعث میشود که من کار خلاف نکنم، هفت سال است وضعم چنین است. معتاد به مواد مخدرم. هر روز احتیاج به پول دارم.»
حال اما قرار است در صورت امکان جلوی کیل و کسانی چون او گرفته شود. پارلمان نروژ روز دوشنبه (۱۶ ژوئن / ۲۶ خرداد) نخستین جلسه بررسی قانون ممنوعیت گدایی در نروژ از سال ۲۰۱۵ را برگزار کرد. همچنین شهرهایی که بخواهند میتوانند به طور مستقل عمل کنند و از اول ژوئيه سال جاری (۲۰۱۴) گدایان را به بیرون برانند.
جنی کلینگه، از سیاستمداران "حزب مرکزی نروژ"، از اینکه چنین قانونی در پارلمان مورد بحث قرار گرفته ابراز خوشحالی میکند. حزب او در واقع جزو احزاب اپوزیسیون این کشور است و با وجود این، توانسته با این قانون بطور غیر مترقبه حمایت اکثریت نمایندگان پارلمان را جلب کند.
کلینگه میگوید: «ممنوعیت گدایی را باید بهوسیله جریمه نقدی عملی کرد. به لحاظ نظری مجازات زندان هم ممکن است اما برای ما بیش از هر چیز مهم است که متخلفان جریمه نقدی بپردازند.»
جریمه نقدی برای گدا؟
اما ایسلین نیبو، از سیاستمداران حزب لیبرال راست "ونستره" (به معنای "چپ")، با تردید به این قانون مینگرد. او میپرسد: «مسخره نیست درست از کسانی که درخواست کمک مالی کردهاند بخواهیم که این کمک مالی را به عنوان جریمه نقدی به ما بدهند؟»
سیاستمداران نروژی در حال جدل با یکدیگرند. مردم هم نظرات مختلفی در این باره دارند. به نظر یک زن، دولت نروژ باید "کاری در مورد گداها بکند". این زن میگوید: «آدم حس میکند باید پول بدهد. اما من حوصله ندارم چیزی بدهم چون میدانم کسان دیگری پشت این قضیه هستند.»
اما یک مرد با حرفهای این زن مخالفت میکند و میگوید: «احمقانه است که خیال کنیم اگر چشممان را روی مشکل ببندیم آن مشکل دیگر وجود ندارد.»
نروژ ثروتمندترین کشور اروپاست
به نظر سخنگوی نهاد مبارزه با تبعیض در جامعه نروژ، ممنوع کردن گدایی نه تنها احمقانه بلکه "غیرقانونی" است.
همچنین یک مددکار اجتماعی که در سازمانی برای کمک به بیخانمانها در اسلو کار میکند میگوید که این قانون او را به ترس میاندازد. او میافزاید: «میخواهند در نروژ، ثروتمندترین کشور دنیا، چنین قانونی را بگذرانند! ما باید به آدمهایی که در خیابان گدایی میکنند، کمک کنیم. اما به جای این کار میخواهند گداها را از خیابان جمع کنند، انگار مسئله با پاک کردن صورت مسئله حل میشود.»
کسانی مانند کیل گونار هولتن بدون گدایی کردن امکانی برای ادامه زندگی نمیبینند. کیل میگوید: «راهی ندارم مگر اینکه کار خلاف کنم.»
نروژ کشوری است در اروپای شمالی. پایتخت آن اسلو میباشد. جمعیت این کشور ۵ میلیون نفر برآورد شده است.