آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان نیز اعلام کرد اتحادیه اروپا اگر لازم ببیند آماده اعمال سومین دور تحریمها علیه سوریه بر سر تحولات اوکراین میشود. صدراعظم آلمان همچنین گفت: تا برگزاری انتخابات اواخر این ماه در اوکراین، تشدید تحریمها علیه روسیه در دستور کار نیست.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در کنفرانس خبری مشترک امروز خود با باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا در واشنگتن گفت: در ابتدا لازم است از مهمان نوازی دوستانه شما در کاخ سفید مراتب تشکر خود را اعلام کنم. از اینکه بار دیگر توانستم به واشنگتن بیایم و اینکه شرایطی فراهم شد تا بطور گسترده در خصوص مسائل مختلف با هم گفتگو کنیم، خرسندم.
طبیعی است که کانون مذاکرات امروز ما به بحران اوکراین اختصاص یافته است. مرکل با مهم خواندن مناسبات فرااطلسی میان اروپا و آمریکا بویژه در زمان حاضر اظهار داشت: تا به امروز گامهای مختلفی بطور مشترک در این زمینه برداشته شده است که البته باید ادامه یابد. آنگلا مرکل ادامه داد: آنچه که امروز در اوکراین و شبه جزیره کریمه رخ داده است، زیر سئوال بردن آن نظامی است که در دوران بعد از جنگ در اروپا شکل یافته بود.
این نظام، متکی بر پذیرفتن تمامیت ارضی کشورها است. بنابراین ضروری است که ما بطور مشترک در این زمینه از خود واکنش نشان دهیم. این مردم اوکراین هستند که باید مستقلانه در مورد انتخاب مسیر آینده کشورشان تصمیم بگیرند. بیست و پنجم ماه مه جاری، تاریخ تعیین کننده و سرنوشت سازی برای اوکراینی ها است. ما تمام تلاش خود را بکار خواهیم بست تا اطمینان دهیم انتخابات این کشور برگزار شود.
در این میان سازمان امنیت و همکاری اروپا نقش مهمی ایفا می کند. ما در اینباره با هم صحبت کردیم. صدراعظم آلمان تصریح کرد: ما بواسطه این سازمان و نیز روسیه بشدت تلاش خواهیم کرد تا گامهای ضروری را برای برگزاری انتخابات بیست و پنجم مه برداریم. این انتخابات، گامی رو به جلو برای ثبات اوکراین خواهد بود. با توجه به آنکه تا بیست و پنجم این ماه، زمان زیادی باقی نمانده است، بنابراین امکانی وجود ندارد که تحریمهای بیشتر قطعیت یابد.
البته ما خواهان پیمودن این مسیر نیستیم بلکه پیشنهاد ما استفاده از راه حل دیپلماتیک است. این، بشدت به روسها بستگی دارد که می خواهند چه راهی را برگزینند. ما قویا مصمم هستیم که بطور مشترک در این راه گام برداریم.
مرکل سپس گفت: موضوع دومی را که امروز به آن پرداختیم، مناسبات و تبادلات مربوط به سرویسهای اطلاعاتی دو کشور بود. من اینجا یکبار دیگر می خواهم تاکید کنم که ما همکاری تنگاتنگی با شریک آمریکایی خود داریم. چالشهای امروز جهان بویژه مبارزه با تروریسم به پذیرش مسئولیت سیاسی وابسته است و طبیعی است که در این میان فعالیتهای اطلاعاتی بطور اجتناب ناپذیر نقش مهمی را بازی می کنند.
من مطمئنم که همکاری ما در این زمینه، بشدت ثمربخش خواهد بود. البته اختلاف نظرهایی در مورد لزوم توازن و میزان شدت نظارتها برای محافظت شهروندان در برابر مخاطرات وجود دارد و از طرف دیگر لزوم پایبندی به آزادی های خصوصی شهروندان و حقوق شهروندی نیز مساله مهمی است. برای غلبه بر این اختلافات لازم است مباحث گسترده ای میان دو کشور صورت گیرد. البته ما در سطح اروپایی نیز در خصوص مباحث مشابهی از جمله توافقنامه حفاظت از اطلاعات مذاکراتی داشته ایم.
من امروز این پیام را اعلام می کنم که آمریکا نیز برای شرکت در این مباحث اعلام آمادگی کرده است؛ هر چند که ما بعضا اختلاف نظرهایی را نیز نمایندگی می کنیم. مساله سومی که امروز با هم مذاکره کردیم تقویت مناسبات تجاری میان دو کشور و نیز مساله رشد جهانی اقتصاد بود.
تنوع بخشی در تامین منابع انرژی نیز مساله مورد بحث دیگر ما بود که مذاکرات توافقنامه تجارت آزاد را تسریع خواهد کرد. آلمان کاملا اطمینان دارد که اتحادیه اروپا و آمریکا در آینده، فرصتهای بسیاری را بواسطه امضای قرارداد تجارت آزاد میان اروپا و آمریکا پیش چشمان خود خواهند داشت. درست است که شک و تردیدهایی در خصوص این توافقنامه مطرح شده است اما این تردیدها و مشکلات را می توان مرتفع کرد.
من اعتقاد دارم که این مشکلات حتما باید حل و فصل شوند. وقتی ما نگاه می کنیم که چه کشورهایی در جهان هستند که توافقنامه های دو جانبه تجارت آزاد با هم دارند، ضرورت تقویت مناسبات فرا اطلسی میان اروپا و آمریکا را با یک چنین توافقنامه مشابهی بیش از پیش درک می کنیم. ما امروز بعدازظهر نیز مذاکرات جدی و حساسی با هم خواهیم داشت و من در اینجا از مهمان نوازی شما سپاسگزاری می کنم.
آنگلا مرکل اظهار داشت: ارزیابی های بسیار متفاوتی از رخدادهای اوکراین میان آمریکا و اتحادیه اروپا وجود دارد. البته ما تمامی اقداماتمان تاکنون اشتراکی بوده است. وی ابراز امیدواری کرد روسیه در آینده، مسئولیت پذیری بیشتری از خود نشان دهد.
او تاکید کرد: بدیهی است که ما نیز باید اقدام کنیم. ما از ماجرای گروگانگیری شماری از ناظران سازمان امنیت و همکاری اروپا از جمله چهار آلمانی ناخرسندیم. برای ما کاملا مهم است که این مرحله را با موفقیت پشت سربگذاریم. مساله دوم آن است که هیچ تغییر و تحولی را بعد از توافقنامه اخیر ژنو شاهد نبوده ایم.
مرکل با بیان آنکه طرف اوکراینی و طرف روس، گامهایی را در این خصوص برداشته اند، خاطر نشان کرد: سازمان امنیت و همکاری اروپا باید در حل و فصل مناقشه اوکراین، بیشتر نقش آفرین باشد. این سازمان باید مقدمات برگزاری انتخابات ریاست جمهوری اواخر این ماه را تدارک ببیند. صدراعظم آلمان در زمینه وضعیت تحریمها علیه روسیه نیز ابراز داشت: رئیس جمهور آمریکا نیز می داند که تحریمها تنها راه ممکن نیست.
در واقع تحریمها در ترکیب با راه حلهای دیپلماتیک معنی می دهد. باید در فکر اقدامات دیگر نیز بود. تمهید طیف گسترده ای از گزینه ها برای حل این بحران ضروری است. ما در اروپا فاز دوم و برای افزایش ثبات اوکراین، فاز سوم (تحریمها علیه روسیه) را تصویب کرده ایم. من اینجا تاکید می کنم که ما بدنبال اجرای این مراحل نیستیم. اما باید خود را برای اجرایی کردن چنین اقداماتی آماده کنیم.
هدف اصلی من آن، در وهله نخست، بهبود ثبات این منطقه و تلاش برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در اوکراین است. ما ظرف روزهای آینده نیز روی این موارد کار خواهیم کرد. ما برای اجرای فاز دوم (تحریمها) آماده ایم.
رئیس جمهور آمریکا پایبندی (اروپا) به تعهدات گازی روسیه را مهم نمی داند در حالی که عمل به این تعهدات بشدت برای اروپا مهم است. مرکل با اشاره به برنامه های میان مدت اروپا برای تامین انرژی گفت: هم اکنون ما در اروپا بدنبال تشکیل یک اتحادیه انرژی هستیم. هدف ما آن است که ظرف ده پانزده سال آینده از گاز روسیه بی نیاز و مستقل شویم.
امروز شش کشور عضو اتحادیه اروپا تا یکصد درصد به گاز روسیه وابسته اند. ما باید خطوط لوله خود را بهبود بخشیم و «انتقال معکوس گاز» را در تمامی کشور اروپایی فراهم کنیم. این برنامه ها به سه بخش کوتاه، میان و بلند مدت تقسیم می شوند؛ اینجا است که توافق نامه تجارت آزاد میان اروپا و آمریکا از اهمیت ویژه ای برخوردار می شود.
صدراعظم آلمان با بیان آنکه بزودی وزاری خارجه اتحادیه اروپا در خصوص اوکراین با یکدیگر دیدار خواهند کرد، افزود: آنها می خواهند روی مسیرهای مختلفی کار کنند. ما و آمریکایی ها نیز در این میان تمام تلاش خود را بکار خواهیم بست تا با کمک سازمان امنیت و همکاری اروپا از موضوعات مهم و رو به جلوی اوکراین حمایت سیاسی کنیم.
این حمایتها شامل تعیین ناظر بر انتخابات ریاست جمهوری قریب الوقوع اوکراین، بحث در مورد اصلاح قانون اساسی این کشور، برگزاری همه پرسی و نیز توجه به تمرکززدایی بیشتر در اوکراین است. تمامی بخشهای اوکراین باید امکان دریافت اطلاعات یکسان را داشته باشند. سازمان امنیت و همکاری اروپا حاضر به همکاری مفید در این موارد است و ما نیز حمایتهای ضروری سیاسی را در برنامه خواهیم داشت.
من تنها می توانم بگویم که انتخابات بیست و پنجم ماه مه در اوکراین، انتخاباتی سرنوشت ساز است. چنانچه بی ثباتی در اوکراین ادامه یابد، شرایط نیز سخت تر خواهد شد. قویا اطمینان دارم که آمریکا و اتحادیه اروپا در مساله اوکراین، گامهای مشترکی برخواهند برداشت. تاکنون همه ما کارهای بسیاری را انجام داده ایم و از این به بعد نیز انجام خواهیم داد.
مرکل ادامه داد: ما تلاش می کنیم تا شاید در میان یا بلند مدت بتوانیم بر اختلافات خود در خصوص دنیای مجازی و حفاظت از حقوق شهروندی میان آلمان و آمریکا فائق آییم. به نظرم تبادلات پارلمانی میان آلمان و آمریکا در این زمینه کمک کننده است.
انتهای پیام/