به گفته کارشناسان، ریاست جمهوری آینده ترامپ می‌تواند ۲۰۰ برابر غیرقابل پیش بینی‌تر و بی ثبات‌تر از دوره اول باشد

به گزارش وبگاه ورلدفوروم، دونالد ترامپ روز دوشنبه به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور آمریکا سوگند خورد و دوره جدیدی از رهبری آمریکا را آغاز کرد که این قابلیت را دارد که هنجار‌ها و نهاد‌های مرتبط با همکاری بین المللی را تغییر شکل دهد.

مراسم تحلیف برای دومین دوره غیرمتوالی ترامپ با اولین روز نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد در داووس، سوئیس، مصادف شد. بیش از ۳۰۰۰ رهبر بخش دولتی و خصوصی از جمله بیش از ۵۰ رئیس دولت و صد‌ها مقام ارشد دولتی در این رویداد شرکت دارند. قرار است ترامپ روز پنجشنبه از طریق ارتباط ویدیویی برای شرکت کنندگان در داووس سخنرانی کند.

بازگشت ترامپ به کاخ سفید موضوع کلیدی گفت‌و‌گو در داووس است، زیرا او قول داده است که تغییرات بلندپروازانه‌ای را در سیاست آمریکا دنبال کند که احتمالاً تأثیرات گسترده‌ای بر اقتصاد جهانی خواهد داشت. این تغییرات اعمال تعرفه‌های سنگین بر دیگر اقتصاد‌های بزرگ، ارزیابی مجدد اتحاد‌های نظامی و دیپلماتیک طولانی مدت، اصلاح نهاد‌های چندجانبه و عقب نشینی از مجموعه‌ای از مقررات آمریکا را شامل است.

بورگه برنده، رئیس و مدیر اجرایی این نشست، در گفت‌و‌گو با تایم پیش از این نشست، آینده چندجانبه گرایی را مورد بررسی قرار داد و اشاره کرد که تمرکز بیشتری بر منافع ملی آمریکا در واشنگتن خواهد بود.

او گفت «آیا این چند قطبی با چندجانبه گرایی خواهد بود؟ یا این چندقطبی با نقشی آشکارا در حال کاهش برای چندجانبه گرایی خواهد بود؟ هنوز مشخص نیست. اما به نظر من این نظم چندقطبی‌تر خواهد بود، زیرا کشور‌های بیشتری در این ترکیب حضور دارند، اما آمریکا همچنان بسیار مهم است. »

در داووس، رهبران رسانه‌ها و مفسران سیاسی روز دوشنبه گرد هم آمدند تا در یک جلسه علنی درباره بازگشت ترامپ به قدرت بحث و به ویژه بررسی کنند که ترامپ چه تاثیری بر سیاست خارجی آمریکا خواهد گذاشت.

پاتریک فولیس، سردبیر خارجی اکونومیست، گفت «برنامه ترامپ اساساً بیان جامع‌تر و قوی‌تر از قدرت آمریکا در یک محدوده جغرافیایی بسیار محدودتر است.»

بازگشت ترامپ به کاخ سفید در حالی صورت می‌گیرد که جنگ در اوکراین همچنین پس از اعلام آتش‌بس در غزه ادامه دارد.
سام جیکوبز، سردبیر تایم، در جریان این میزگرد گفت: «آمریکا ۱۸۳ میلیارد دلار برای اوکراین هزینه کرد. من پیش‌بینی نمی‌کنم که ترامپ همان هزینه را بپردازد. ترامپ همچنین قول داده است جنگ اوکراین و روسیه را «فردا» حل کند! »

مینا العریبی، سردبیر نشنال، درباره آتش بس غزه و قرارداد آزادی گروگان‌ها گفت این «ترامپ ۲.۰» بود که در نهایت این قرارداد را نهایی کرد.  او افزود در نهایت عامل اصلی این قرارداد ترامپ بود. ترامپ به وضوح گفت قبل از تحلیف باید آتش بس برقرار شود. 
با این وجود، فولیس اضافه کرد که دوره دوم ترامپ در میان یک پس‌زمینه ژئوپلیتیکی بسیار پیچیده آغاز می‌شود. او با اشاره به اینکه بازدارندگی آمریکا در سرتاسر جهان فروپاشیده است و دیگر کشور‌ها  به راحتی خیلی مرعوب ابرقدرت‌ها نمی‌شوند گفت اکنون جهان بسیار خطرناک‌تر از زمانی است که او برای اولین بار در قدرت بود. 

تنش بین آمریکا و چین -و اینکه چگونه ممکن است ترامپ بر آنها تأثیر بگذارد- یکی دیگر از موضوعات اصلی این بحث بود. ترامپ در طول مبارزات انتخابات ریاست جمهوری و به عنوان رئیس جمهور منتخب، بار‌ها تهدید کرده است که تعرفه‌های سنگینی را بر واردات چین اعمال خواهد کرد. به عنوان مثال، همین هفته گذشته، ترامپ در رسانه‌های اجتماعی اعلام کرد آمریکا تعرفه ها، عوارض و همه درآمد‌های ما را که از منابع خارجی به دست می‌آید جمع آوری می‌کند.

تعرفه‌ها که مالیات‌هایی هستند که بر واردات از کشور‌های خارجی اعمال می‌شوند، برای دهه‌ها سهم قابل‌توجهی از درآمد دولت آمریکا را تشکیل نمی‌دهند. به عنوان مثال، در سال ۲۰۲۳، عوارض واردات کالا‌ها ۲ درصد از درآمد مالیاتی دولت فدرال را تشکیل می‌داد. اکثر اقتصاددانان معتقدند وقتی تعرفه‌ها اعمال شوند، هزینه‌ها به مصرف کنندگان منتقل می‌شود.

جیکوبز گفت اکثریت زیادی از آمریکایی‌ها می‌دانند که تعرفه‌ها قیمت کالا‌ها را افزایش می‌دهد.  او افزود، با این حال برای هر یک از ما بسیار سخت است که اینجا بنشینیم و بگوییم، برنامه آمریکا و چین در پنج سال آینده چگونه خواهد بود. 

در جدیدترین چشم انداز اقتصاددانان ارشد مجمع جهانی اقتصاد، اکثریت قریب به اتفاق اقتصاددانان که از آنها سوال شد (۸۹ درصد) گفتند که انتظار دارند جنگ تجاری با محدودیت‌های تجاری میان آمریکا و چین رخ دهد. این گزارش می‌افزاید که در این نظرسنجی، حمایت گرایی به عنوان عاملی که به احتمال زیاد باعث ایجاد تغییرات پایدار در الگو‌های تجارت جهانی می‌شود، معرفی شد.

ترامپ و دولت آینده او اعلام کرده‌اند که می‌توان در روز‌های آینده دستورات اجرایی زیادی را انتظار داشت. انتظار می‌رود این دستورالعمل‌های سیاستی به تعرفه ها، مهاجرت، بوروکراسی دولتی و مقررات رسانه‌های اجتماعی مربوط باشد. فولیس خاطرنشان کرد که انتظار می‌رود این موج دستورات اجرایی احتمالاً ظرفیت نهاد‌های آمریکایی را آزمایش می‌کند. 

جیکوبز گفت: ریاست جمهوری آینده ترامپ می‌تواند ۲۰۰ برابر غیرقابل پیش بینی‌تر و بی ثبات‌تر از دوره اول باشد. 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار