دکتر محمود طباطبایی جراح و متخصص مغز و اعصاب در گفتگو با
خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت: یکی از ویژگیهای سلولهای عصبی این است که ذخیره غذایی اندکی دارند و در مقابل کاهش یا قطع جریان خون بسیار حساسند به طوری که حداکثر زمانی که یک سلول عصبی می تواند کم خونی را تحمل کند فقط پنج دقیقه است به همین علت سکته مغزی یک "فوریت پزشکی "است که باید هر چه زودتر تشخیص داده شده و درمان شود.
وی با بیان اینکه هر قدر اقدامات پزشکی زودتر شروع شود عوارض سکته مغزی کمتر میشود افزود: سکتههای مغزی دو نوع هستند نوع اول "سکتههای ایسکمیک" هستند که شایعترین نوع سکته مغزی محسوب میشوند در این نوع سکته عروق مغزی به طور نارس یا کامل بسته شده و جریان خون قطع و یا به شدت کند میشود علت این نوع سکته میتواند مصرف دخانیات، چاقی، کم تحرکی، فشار خون بالا، استرس و مصرف بی رویه برخی از دارو ها باشند.
طباطبایی با تاکید بر این که عوامل مربوط به بروز این سکته کاملا شناخته شده هستند میتوان با کنترل آنها و برخی تغییرات در شیوه زندگی از این نوع سکته پیشگیری کرد عنوان کرد: نوع دیگر سکته های مغزی سکتههای خونریزی دهنده یا "هموراژیک" هستند که به علت پارگی عروق ایجاد میشود به طوری که با پاره شدن عروق مغز خونرسانی به قسمتی از مغز به طور کامل متوقف میشود باید توجه داشت که میزان مرگ و میر ناشی از این نوع سکته مغزی بالاست و مهم ترین علت بروز آن فشار خون بالا و پارگی آنوریسم مغزی است.
وی ادامه داد: میزان سکته در زنان و مردان تقریبا یکسان است و آمارها نشان میدهند که سن بروز سکتههای مغزی بین 40 تا 60 سالگی است که متاسفانه سن بروز در زنان از مردان پایین تر است.
طباطبایی در خصوص این که آیا عوارض برگشت پذیر است یا خیر تصریح کرد: عوارض سکته و برگشت پذیر بودن آن بستگی به دو عامل زمان و وسعت ضایعه دارد هر قدر اختلال در خون رسانی به مغز مدت زمان بیشتری طول بکشد تعداد بیشتری سلول عصبی آسیب میبینند و عوارض بیشتر است.
وی به علایم هشدار دهنده سکته مغزی اشاره و خاطر نشان کرد: ضعف و بی حالی، مشکل در صحبت کردن، دو بینی یا مشکل ناگهانی در یک یا هر دو چشم و سردرد از علایم بروز سکته مغزی است که اگر فردی دارای این علایم باشد باید هر چه سریعتر او را به بیمارستان رساند تا اقدامات درمانی او هر چه سریعتر آغاز شود.
انتهای پیام/