به گزارش
خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران؛ هفت سین و چیدن هفت قلم که شروع اسامی هر یک از آنها با سین است و هر یک بیانگر موضوعی است و ریشه فلسفهای دارد رسمی است که از دیرباز در میان ایرانیان مرسوم بوده اما متأسفانه چند سالی است که ماهی قرمز نیز بیآنکه از هیچ سینی برخوردار باشد به عنوان یکی از ضروریترین محتویات سفره هفت سین بخشی از این سفره باستانی را به خود اختصاص داده است.
شاید عامل اصلی که پای این موجود آبی را به سفرههای باستانی کشانده مبهم و ناشناخته باشد اما اسناد و مدارک بازمانده از دورههای قبل که مهمترین آن تابلویی از کمالالملک در خصوص ترسیم هفت سین و بی بهره گی آن از ماهی قرمز است که خود به خوبی مؤید ساختگی بودن این رسم است.
هرچند این کوچولوهای دوست داشتنی و مورد علاقه کودکان، همچون میهمانان نوروزی تنها 13روز میهمان خانههای ایرانی هستند اما همین میهمانان مجهولالاحوال خود میتوانند مضرات فراوانی را با خود به ارمغان آورند چراکه بسیاری از فعالان و کارشناسان محیط زیست بر این باورند که ماهی قرمز یک گونه غیربومی و همه چیز خوار است و رهاسازی آن در روز طبیعت سبب تخریب محیط زیست و تغییر در اکوسیستم طبیعی و فضای رودخانهها میشود.
اما از سهم این موجودات در ابتلای کودکان به بیماریهای پوستی نیز که بگذریم از نظر کارشناسان محیط زیست از بین رفتن تعادل اکوسیستم و کف زیان موجود در آبهای جاری یکی از مهمترین مضرات حضور این جانوران کوچک در رودخانههاست چراکه کفزیان آبهای سطحی تغذیه سایر ماهیها بوده و حذف آن سبب اثرات جبران ناپذیری در چرخه زیستی ماهیهای دیگر میگردد.
هرچند که فعالان محیط زیست هر ساله با نزدیک شدن به نوروز از خطر انقراض گونههای دیگر آبزی و حذف بخشی از تنوع ژنتیکی به دلیل رهایی ماهیهای قرمز در آب هشدار میدهند اما اقدام این روزهای شهرداری تهران مبنی بر ارائه ماهی قرمز به شهروندان در مقابل دریافت پسماند خشک کمی تامل برانگیز است و شهروندان را این روزها به سردرگمی در خرید و یا عدم اجازه حضور آنان به منازل خود کشانده است .
آنچه مهم است آنست که اگر مردم نیز علیرغم دوست داشتنی بودن این موجود زیبا تمایل به حذف آن در سفرههای هفت سین نیز یابند عدم یکپارچگی و توافق در نظرات مسئولان مانع از به یقین رساندن این باور در کمک به چرخه محیط زیست خواهد شد.
گزارش از سهیلا بابارشانی
انتهایپیام/