به گزارش گروه استانها باشگاه خبرنگاران، مردم استان همدان با شروع ماه اسفند به خانه تکانی میپردازند و به استقبال عید و سال جدید میروند.
نوروز عملاً از آخرین چهارشنبه سال با افروختن آتش در هر کوی وبرزن آغاز میشود. در این شب مراسم دیگری چوم فالگوش ایستادن- توسط زنان- وقاشق زنی که به صورت پوشیده و پنهان بر در خانههای اهل محل و آشنا صورت میگیرد.
فال مهره که با خواندن شعرهای عامیانه ومحلی همراه می شود،از دیگر مراسم چهارشنبه سوری است.
تحویل سال نو:شب عید با آماده شدن سفره هفت سین که عموماً عبارت از سیب، سیر، سبزه سرکه ، سنجد و سماق و آیینه و آب وسکه است،از راه می رسد.در این شب کودکان و نوجوانان مراسم شال اندازی یا شال دورکی را نیز انجام میدهند.
در این مراسم آنها شالی را از لبه بام یا روزنه تعبیه شده در سقف (باجه)به پایین میآویزند و با اشعار یا جملاتی ساده از صاحب خانه درخواست هدیه می کنند.صاحب خانه نیز تخم مرغ،پول و تنقلات و…در شال می پیچد وآن را تکان می دهد تا بالا بکشند.
هنگام تحویل سال،با روشن شدن شمع سفره هفت سین،همه اعضای خانواده گرد سفره جمع می شوند و با خواندن دعای تحویل سال و به جای آوردن نماز حاجت،سال جدید را آغاز می کنند.
پس از تحویل سال معمولاً افراد کوچکتر خانواده به دیدار بزرگان فامیل می روند وآن ها نیز متقابلاً به بازدید آنها می پردازند.دید و بازدید تا روز سیزده فروردین ادامه می یابد.
سیزده به در:روز سیزدهم عید مردم عموماً برای گردش از خانه بیرون میآیند و به طبیعت روی میآورند و این روز را در باغ و دشت سر میکنند.در این روز برای دور ریختن قضا و بلا،سبزه نوروز را نیز از خانه بیرون میآورند و آن را در آب روان رها میکنند.
روز سیزده به در معمولاً غذا و تنقلات خاص خود را نیز دارد که شامل کوفته و آبگوشت است.مخلفات داخل کوفته شامل خرما،گردو، تخم مرغ،آلو،پیاز داغ و ادویه های مختلف است.
با پایان سیزده به در،نوروزه نیز پایان مییابد.
دروغ روز سیزده به در و گره زدن سبزه از دیگر مراسم این روز است./ز