به گزارش
خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران، آیتالله هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با حضور در سومین سمپوزیوم بینالمللی ایران 1404 که صبح امروز (پنجشنبه) در مرکز همایشهای صداوسیما برگزار شد، اظهار داشت: ما باید برای بالا بردن سطح زندگی مردم و موقعیت جمهوری اسلامی ایران وارد بحثهای زیربنایی شویم که در این راستا سومین همایش در این مورد برگزار شده است که متأسفانه زحمتهای اولین و دومین همایش به ثمر نرسید و انشاءالله از این به بعد با این مسائل به صورت جدیتری برخورد شود.
وی ادامه داد: مساله انرژی در تمام دنیا مورد توجه است؛ چراکه مساله بنیادی و ضروری برای بشریت شده است و پیشبینی شده که اکثر جنگها و درگیریهای مهم بر سر انرژی بوده است. برای مثال ناتو وقتی به عراق لشکرکشی میکند که دلیلش وجود مخزن انرژی است یا در مساله بهار عربی، ناتو به این دلیل به لیبی وارد شد که ذخایر انرژی در آنجا وجود داشت.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: ایران از لحاظ موقعیت استراتژیک مهمترین جایی است که میتواند در تأمین انرژی در دنیا حرف اول را بزند و ما این موضوع را بررسی کردیم و آمار و ارقامهایی نیز در این راستا داریم.
آیتالله هاشمی رفسنجانی با اشاره به سیاستهای کلی در بخش آب و انرژی گفت: ما در این راستا بررسیهایی انجام دادهایم و این بررسیها را به مقام معظم رهبری تقدیم کردیم که ایشان تعدادی را ابلاغ کردند که باید گفت در این بررسیها دقتهای زیادی صورت گرفته است. همچنین سند چشمانداز کار بسیار بزرگی بود که ما توانستیم آن را انجام دهیم و با رهنمودهای رهبری اصل 44 را تفسیر کنیم. ذیل اصل 44 این راهکار نشان داده شده بود که دولت دارد یک فرمانروای بزرگ میشود و این به اقتصاد ضربه میزند.
وی ادامه داد: بعد از بررسیها، راه را برای بخش خصوصی باز کردیم اما متاسفانه همه اینها تنها بر روی کاغذ انجام شد. وقتی در برنامه چهارم توسعه و بر روی سند چشمانداز نوشته شد، تصور کردیم که اصل 44 راه را باز کرد و سند چشمانداز افق را نشان داده است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام اضافه کرد: در اولین همایش همین برنامه، گله کردم که چند سال است از تصویب برنامه چهارم توسعه میگذرد و به جای اینکه به آن نزدیک شویم از آن دور شدهایم و در حال حاضر از آن چیزی هم که بودیم دورتر شدهایم، چراکه اقتصاد ما کوچک شده و مردم ما فقیر شدهاند زیرا آنطور که میگویند، رشد اقتصاد ما منفی 5 درصد است در حالی که در سند چشمانداز، هشت درصد پیشبینی شده بود.
آیتالله هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه "از منابع انرژی آنطور که باید استفاده نشده است"، گفت: ایران کلکسیون انرژیهای بسیاری است. اگر ما عالمانه از این انرژیها برداشت میکردیم در حال حاضر دارای قدرت عظیمی بودیم زیرا جنگ با ابرقدرتها به دلیل ذخایر انرژی است اما حقیقت این است که ما در این راستا موفق عمل نکردهایم.
وی با طرح پرسشی مبنی بر اینکه ذخایر ما از برداشت نفت چقدر است؟، اظهار کرد: ما بخشی از منابع را با توجه به عدم تکنولوژی نمیتوانیم برداشت کنیم و منابع اساسیمان را به دلیل سیاستهای نادرست در هفت - هشت سال گذشته از دست دادهایم.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به قراردادی که با نیازوف در ترکمنستان منعقد شده، گفت: ظرفیت تولید گاز ترکمنستان 80 میلیارد است و ما در این راستا قراردادی با نیازوف منعقد کردیم که گاز را از آنها بخریم و بعد صادر کنیم که در آن زمان ما گاز را 25 دلار میخریدیم و 90 دلار به ترکیه میفروختیم همچنین مذاکراتی در این راستا داشتیم که برای اینکه ترکمنستان از وابستگی روسیه نجات پیدا کند تمام گازهای موجود را جز گاز مصرفی خریداری کنیم اما چنین چیزی متاسفانه محقق نشد که در واقع این موضوع به ضرر ما بود و ما نتوانستیم از این موقعیت استفاده کنیم.
آیتالله هاشمی رفسنجانی خاطرنشان کرد: اگر لولههای نفت و گاز از ایران عبور میکرد، امنیت دنیا به ایران وابسته بود و در این صورت تلاش میشد که ایران امن بماند و تهدیدی در کار نباشد.
وی با بیان اینکه بهترین راه عبور فیبرهای نوری از ایران بود تصریح کرد: ما باز هم در این زمینه نتوانستیم موفق باشیم و با کارهای نادرست این فیبرها از زیر دریا عبور کرد که دلیل این ناموفقیتها سیاستهای نادرست است که برگرداندنش بسیار سخت است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام خطاب به محققان و دانشگاهیان در این عرصه گفت: اگر محققان و دانشگاهیان خواهان همکاری در این زمینه هستند باید کمک کنند تا از آخرین قطره انرژیهای نفت و گاز را بتوانیم استفاده کنیم.
آیت الله هاشمی رفسنجانی ادامه داد: ما در دوران جنگ برای حفاری یک چاه آمادگی نداشتیم و این عدم آمادگی به دلیل نبودن ابزار بود اما بعد از اتمام جنگ این موضوع را بررسی و مشکل را برطرف کردیم و اولین فاز پارس جنوبی را با یک میلیارد دلار آغاز کردیم که اگر در این موضوع به درستی حرکت میکردیم در حال حاضر از قطر عقب نبودیم چرا که آنها چند برابر بیشتر از ما از ذخایر برداشت میکنند. همچنین آبهای مرزی ما در حال هدر رفتن است و باید توجه داشت که این منابع، منابع پیشرفتی ما است که اگر آن را هم از دست بدهیم باز هم به ضرر ما تمام میشود. آب مساله بسیار ارزشمندی است که ما در حال حاضر نیز در این مساله دچار فاجعه هستیم.
وی همچنین به معضل خشک شدن دریاچه ارومیه اشاره کرد و یادآور شد: اگر فاجعه این دریاچه با همین سرعت پیش برود ما بسیار ضرر میکنیم زیرا دریاچه ارومیه معدن عظیم نمک است و براثر بادها پودر میشود و تمام مزارع را از بین میبرد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه "نمیتوان پیشبینی کرد 10 تا 15 سال دیگر مردم چگونه میخواهند زندگی کنند"، افزود: با این وضعیت عدم استفاده صحیح از انرژی نمیتوان گفت که آینده ما چگونه خواهد بود. ما در این هفت - هشت سال گرفتار بودیم و نمیتوانستیم از انرژیهای خورشیدی استفاده کنیم اما با توجه به وضعیت موجود سوئدیها حاضرند با ما همکاریکنند وما میتوانیم از طریق صحراها و کویرهایمان دریافت انرژی خورشیدی را داشته باشیم.
آیت الله هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه ما باید به دنبال منابع جدید در انرژی برویم گفت: در دولت ما اولین کار در منجیل انجام گرفت و الان باید به سمت چیزهای ریزتر برویم. چند روز گذشته گزارشی مبنی بر اینکه آبهای شمال خراسان در آنجایی که شیب دارد به سمت ترکمنستان میرود منتشر شد و در این گزارش آمده بود که به دلیل این شیب ترکمنستان از آبهای ما استفاده میکند ما هفت میلیارد متر مکعب از آبهایمان به سمت عراق میرود و نمیتوان این منابع را نادیده گرفت.
وی با بیان اینکه اتلاف آب و منابع انرژی ما بسیار زیاد است گفت: یکی از کارهای مهمی که ما باید در این راستا انجام دهیم این است که آب شیرین ارزان به دست آوریم.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: آمریکاییها طرحی دارند که تا سال 2020 تولیدکننده نفت در دنیا میشوند آنها با استفاده از تکنولوژی و برنامهریزی از خاکهای آغشته به ذرات نفت میخواهند انرژی دریافت کنند و در واقع کلید نفت به دست آنها خواهد افتاد.
آیتالله هاشمی رفسنجانی در پایان ضمن ابراز امیدواری از نتایج این همایش گفت: انشاءالله از این همایش خیراتی برای جامعه ما وجود داشته باشد ما در دانشگاهآزاد در خدمت شما هستیم و به عنوان بخش خصوصی دستمان باز است و میتوانیم منابع خوبی را تامین کنیم.
انتهای پیام /