به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران ،به نقل از سلامت گذر اپیدمیولوژیک، یعنی در این دهههای اخیر با بهبود علوم پایه پزشکی و شرایط زیست محیطی در دنیا، بسیاری از بیماریهای عفونی کنترل شدهاند ولی از سوی دیگر، شیوع بیماریهای مزمن، افزایش یافته است. در علم تغذیه، ایجاد ارتباط بین مصرف بیشتر موادغذایی چرب یا خوراکیهایی که دانسیته کالری بالاتری دارند، در کنار کاهش مصرف میوه و سبزی و پایینآمدن میزان تحرک افراد باعث شده با عبارتهایی مانند گذر تغذیهای مواجه شویم، اما اینکه قرار است در این گذر تغذیهای چه بلایی سرمان بیاید و نوع زندگی و الگوی غذاییمان چه تاثیری بر سلامتمان خواهدداشت، چیزی است که دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیمدرمانی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد آن گفتند:
مواجهشدن با گذر تغذیهای یعنی مواجهشدن با افزایش ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت، چاقی، بیماریهای قلبی و حتی انواع سرطانها که کشور ما هم با افزایش نرخ ابتلا به این بیماریها در سالهای اخیر روبرو بوده است. متاسفانه الگوهای غلط غذایی باعث شده تا مصرف خوراکیهای فرآوریشده و گرایش به روشهای تولید صنعتی غذا افزایش پیدا کند.
یکی از مواردی که این روزها در بحث فرآوری غذایی شایع شده، افزایش تولید و استفاده از ظروف یکبارمصرف برای خوردن غذاست. از سوی دیگر، تولید موادغذایی فرآوری شده (سوسیس، کالباس، همبرگر، انواع ناگتها و...) و عرضه آنها در بستهبندیهای پلاستیکی که از ترکیبهای مختلف شیمیایی تهیه شدهاند به شدت رواج پیدا کرده است. افزایش تولید، عرضه و استفاده از این ظروف و بستههای پلاستیکی هم مشکلات بسیاری را برای فرد مصرفکننده و محیطزیست در پی دارد.
ریختن چای یا غذای داغ در ظروف یکبارمصرف پلاستیکی باعث میشود موادشیمیایی موجود در ظرف پلاستیکی، به غذا یا نوشیدنی موجود در ظرف منتقل و این ترکیبهای شیمیایی و مضر، وارد بدن مصرفکننده شوند. استفاده از ظروف پلاستیکی نامناسب برای سرو غذاهای گرم مانند نوشیدنیهای داغ یا آش و سوپ هم میتواند چنین خطری ایجادکند. برخی از ترکیبهای شیمیایی? و به?خصوص پلیفنولی که از ظروف یکبار مصرف وارد غذا میشوند، اختلالهایی را در عملکردهای مختلف فیزیولوژیک بدن ما از جمله در عملکرد هورمونها در پی دارند و همین اختلالهای هورمونی میتوانند در ابتلای ما به چاقی و اضافهوزن نقش داشته باشند.
نتایج تحقیقات ثابت کردهاند این ترکیبهای پلیفنولی، شیمیایی یا باقیمانده سمومی که از آنها در طبیعت آزاد و سپس وارد زنجیره غذایی ما میشوند، باعث ایجاد اختلال در عملکرد هورمونهایی مانند هورمون تیرویید میشوند. کاهش هورمونهای تیرویید هم باعث کمکاری تیرویید و در نتیجه ابتلای فرد به اضافهوزن و چاقی خواهد شد. نتایج مطالعههایی که در کشورهای غربی انجام شده، نشان میدهد کمکاری تیرویید به دلیل کمبود ید که یک مساله کاملا تغذیهای است، بیشتر از 7 درصد در خانمها و دخترخانمها شیوع ندارد. در حالی که این بیماری به دلیل آلودگیهای شیمیایی، فلزی و محیطی که در کشورهای غربی دیده شده، بالغ بر 20 تا 30 درصد عوامل ابتلا به کمکاری تیرویید را به خود اختصاص داده است. کمکاری تیرویید میتواند باعث کاهش متابولیسم بدن و ابتلا به اضافهوزن، چاقی و بیماریهای مزمن وابسته به آن شود.
مطالعههای کاملتری نشان میدهند بسیاری از ترکیبها مانند ترکیبهای موجود در حشرهکشها، شویندهها و آفتکشها نیز میتوانند آثار منفی مشابهی بر سلامت ما و ابتلایمان به چاقی داشته باشند؛ درست مانند ترکیبهای موجود در ظروف پلاستیکی یکبارمصرف و حتی ظروف پلاستیکی نوشابهها و سایر موادغذایی.
هر چقدر که تماس با چنین موادی بیشتر باشد، احتمال بروز این اختلالهای متابولیک و هورمونی هم بیشتر خواهد شد. میتوان ادعا کرد افرادی که بیش از حد با ظروف پلاستیکی نامناسب و یکبارمصرف سر و کار دارند و بیشتر از آنها برای خوردن غذا استفاده میکنند، بیشتر هم به چاقی، اضافهوزن و بیماریهای مزمن مبتلا میشوند.
با توجه به نکتههایی که گفته شد، به تمام افراد توصیه میشود تا حد امکان استفاده از ظروف پلاستیکی و یکبارمصرف پلاستیکی را کاهش دهند، مصرف غذاهای فرآوریشده را در برنامهغذایی خود محدود کنند، بیشتر میوه و سبزی تازه بخورند و فعالیتهای فیزیکی روزانه را فراموش نکنند. ضمن اینکه همه ما باید به حفظ طبیعت کمک کنیم و استفاده از انواع حشرهکشها و آفتکشها را به حداقل ممکن برسانیم و باقیمانده حلالها، رنگها و شویندهها را در محیطزیست رها نکنیم تا باعث آلودگی خاک، آب، گیاهان، حیوانات و غذای خود نشویم.