کتاب حقوق بین الملل دریا‌ها و تحقیقات علمی دریایی توسط سید ضیاالدین مدنی عضو هیات علمی پژوهشگاه اقیانوس‌شناسی و علوم جوی منتشر شد.

به گزارش خبرنگار علمی باشگاه خبرنگاران، سیدضیاءالدین مدنی عضو هیات علمی پژوهشگاه و مولف کتاب "حقوق بین‌ الملل دریا‌ها و تحقیقات علمی دریایی" در این باره گفت: کتاب "حقوق بین ‌الملل دریا‌ها و تحقیقات علمی دریایی" بخش کوچکی از کمبود ادبیات موجود در زمینه حقوق دریا‌ها و حقوق بین ‌المللی را پوشش می‌دهد و مسیر را برای پژوهش ‌های آتی در این زمینه تا حدی هموار می‌سازد.
 
وی افزود: کتاب پیش رو این امکان را دارد تا مورد استفاده دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی در حوزه‌های حقوق دریا، حقوق بین ‌الملل، روابط بین ‌الملل، علوم دریایی، اقیانوس ‌شناسی، محیط زیست، مطالعات منطقه ‌ای و دیگر حوزه ها قرار گیرد. 

مدنی با اشاره به اینکه این کتاب نخستین منبع پژوهشی در زمینه خود در کشور به شمار می‌‌رود ضمن بیان دشواری فرایند پژوهش و تألیف کتاب به دلیل فقدان هرگونه کار پژوهشی و تحقیقاتی در کشور، ابراز داشت: موضوع این کتاب به ‌طور کلی در عرصه جهانی و در قیاس با سایر موضوعات حقوقی بین ‌المللی به مثابه یک موضوع نوین قلمداد می‌شود که بیش از حدود سی سال از پیدایش مفهوم آن در اسناد بین ‌المللی از طریق توسعه تدریجی حقوق بین ‌الملل نمی‌ گذرد. 

وی تصریح کرد: در این کتاب تلاش شده است تا یکی از موضوعات مهم حقوق بین ‌الملل دریا‌ها که همانا موضوع تحقیقات علمی دریایی و حقوق بین ‌الملل ناظر بر آن است، مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد همچنین با توجه به اهمیت موضوع که در کنوانسیون ملل متحد حقوق دریا‌ها مصوب ۱۹۸۲ که به قانون اساسی دریا‌ها مشهور است، یک بخش از بخش ‌های هفده‌ گانه آن به ‌طور کامل اختصاص به موضوع تحقیقات علمی دریایی دارد که نشان از درجه اهمیت این موضوع در میان سایر موضوعات حقوق بین ‌الملل دریا‌ها است. 

مدنی در ادامه این مطلب که موضوع تحقیقات علمی دریایی یک موضوع مستقل علمی در حوزه حقوق بین ﺍلملل دریا‌ها است، تصریح کرد: بسیاری دیگر از کاربردهای مربوط به دریا‌ها و اقیانوس ﻫﺎ و منابع آن‌‌ها، به تحقیقات علمی دریایی وابسته است. از همین رو، تحقیقات علمی دریایی را باید مقدمه بسیاری دیگر از موضوعات و حوزه‌‌های حقوق بین ‌الملل دریا‌ها و علوم دریایی و یا پیش ‌شرط اتخاذ بسیاری از تدابیر عملی و نظری در زمینه دریا و اقیانوس به ‌شمار آورد. 

وی اظهار داشت: این کتاب با اشاره به اینکه بخش مهمی از این کتاب به مطالعه موردی حقوق موجود، عملکرد و موازین ناظر بر تحقیقات علمی دریایی در منطقه خلیج ‌فارس اختصاص دارد، گفت: در این کتاب علاوه بر مطالعه اسناد بین الدولی و بین ‌المللی مربوطه، به مطالعه پاره‌ای از قوانین داخلی کشورهای این حوزه جغرافیایی نیز پرداخته شده است. 

مدنی مهم‌ترین دلیل تالیف این کتاب را دغدغه ملی، منطقه‌ای و بین المللی عنوان کرد و افزود: اینکه حقوق و تکالیف هر دولت در انجام تحقیقات علمی دریایی در مناطق گوناگون دریایی چیست و چه تعهدات بین ‌المللی در انجام سلسله فعالیت‌‌های تحقیقاتی علمی در دریا‌ها، از سوی موازین حقوق بین ‌الملل بر دوش دولت ‌ها نهاده شده است؛ این ‌که میزان نقش و بهره‌ کشور‌های قدرتمند دریایی و کشورهای ضعیف دریایی (از حیث ناوگان، تجهیزات، فناوری و دانش و غیره) به‌طور جداگانه در تحقیقات علمی دریایی چیست و آیا هیچ سازکار حقوقی بینالمللی برای مشارکت کشورهای ضعیف دریایی در منافع و سودمندی ‌های حاصل از تحقیقات علمی دریایی پیش بینی شده است یا خیر؛ و بسیاری پرسش ‌های دیگر از جمله دغدغه‌‌هایی هستند که این کتاب با هدف رفع و ارایه پاسخ مناسب بدان‌‌ها تالیف شده است. 

وی خاطرنشان کرد که این کتاب با ورود و پرداختن به موضوع تحقیقات علمی دریایی با رویکرد حقوقی بین المللی به عنوان نخستین اثر پژوهشی در این زمینه در کشور، مسیری را باز نماید تا از رهگذر آن، توجه سایر پژوهش گران و نویسندگان به موضوع معطوف شده و محملی برای انجام پژوهش ‌های آتی و کشف افق‌‌های نوین و تکمیل ادبیات علمی و حقوقی در این زمینه فراهم نماید.


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار