به گزارش
مجله شبانه باشگاه خبرنگاران،
برخی از این روشها هم برای صاحب مال و هم برای دیگران مشکلاتی را به وجود میآورد. مثلا حتما شنیدهاید که پدری در انتهای عمر، بعد از انتقال اموالش به فرزندان با نامهربانی آنها روبهرو میشود. در ادامه قصد داریم در گفتوگو با کارشناسان حقوقی به بررسی بهترین روش برای تعیین تکلیف اموال برای بعد از فوت بپردازیم.
در فرضی که شخصی قصد دارد ملک خود را به فرزندان خود ببخشد در حالی که هنوز از آن استفاده میکند باید به دنبال راهی بود که بتوان این عمل را با حفظ حقوق خود تا پایان عمر انجام داد.
یک وکیل دادگستری در این خصوص به «حمایت» میگوید: در مورد بخشیدن یک مال اولا باید به درستی تبیین شود که مال در چه زمانی بخشیده میشود در زمان حیات یا ممات؛ یعنی در زمان زندگی فرد و یا در زمان بعد از فوت وی.
قطعا میدانید که اگر فرد ملکی را بخواهد در زمان حیات به مالکیت دیگری درآورد باید در قالب عقودی باشد که فوت منتقلکننده در آن تاثیری نداشته باشد.
محمد الهی یادآور میشود: اما در صورتی که در دوره بعد از حیات وی، یعنی در دوران ممات، تملیک صورت پذیرد، قالب حقوقی تملیکی که معلق به فوت است، وصیت است.
به عبارت دیگر، صورتهای تملیک مال متنوع است و تملیک میتواند در زمان حیات، یا در زمان ممات باشد که در زمان ممات قالب آن وصیت است. انتقال مالکیت در زمان حیات قالبی غیر از وصیت دارد؛ این تملیک میتواند مجانی مثل هبه یا معوض (غیر مجانی) مثل بیع باشد. همچنین تملیک میتواند تملیک عین مال یا تملیک منفعت مال باشد یا میتواند تملیک حقوقی که بر مال متصور است باشد، مثلا زمانی شما میخواهید عین یک خانه یا یک اتومبیل را به دیگری واگذار کنید.
در زمانی دیگر میخواهید منفعت اتومبیل را واگذار کنید و زمانی میخواهید حقی را که بر اتومبیل وجود دارد به دیگری واگذار کنید. این مثال را در مورد مال غیرمنقول هم میتوان بیان کرد، فرض کنید کسی قصد دارد منزل خود را به دیگری واگذار کند، زمانی میخواهد عین خانه را یعنی شش دانگ آن را واگذار کند این تملیک عین است و قالب آن عقد بیع است.
این کارشناس حقوقی اضافه میکند: اگر واگذاری رایگان باشد هبه است و در قالب عقد صلح هم میتواند صورت بگیرد. زمانی که تملیک منفعت صورت میگیرد، منفعت خانه سکونت است و منفعت اتومبیل، سوار شدن و استفاده کردن از اتومبیل است. همچنین ممکن است منفعت حقوقی که بر خانه متصور است تملیک شود مثل حق انتفاع (حق سکنی). بنابراین تملیک هم میتواند سه صورت را داشته باشد.
انتقال ملک با حفظ حقوق انتقال دهندهوی در پاسخ به این سوال که اگر کسی قصد داشته باشد ملک خود را یعنی عین مال غیرمنقول خود را به شخصی ببخشد در حالی که هنوز از آن استفاده میکند، چگونه میتواند این کار را انجام دهد؟ میگوید: اگر تملیک مجانی عین باشد در قالب وصیت انجام میپذیرد و به این نوع وصیت، وصیت تملیکی میگویند، مثل اینکه فرد «الف» به فرزند خود میگوید من خانهام را به تو بخشیدم اما حالا قبل از فوت تا زمانی که زندهام تصمیم دارم که خودم از آن استفاده کنم، شما بعد از فوت من مالک آن میشوید.
این تملیک مجانی عین مال بعد از فوت در قالب عقد وصیت تملیکی است. بنابراین باید گفت که راهکار قانونی برای تملیک مجانی عین یک مال بعد از ممات قالب وصیت تملیکی است که این موضوع در ماده ۸۴۶ قانون مدنی آمده است.
صلح عمری و فرق آن با وصیتیک وکیل دادگستری با اشاره به تفاوت میان صلح عمری و وصیت میگوید: اگر کسی بخواهد مال خود را بعد از فوت تملیک کند، به طوری که تملیک شونده بعد از فوت استفاده کند قالب آن وصیت تملیکی است اما قالب دیگری نیز وجود دارد که این قالب صلح عمری نام دارد.
محمد نوری خاطرنشان میکند: صلح عمری عقدی مرکب از دو چیز است: اول عقد صلح است که عقد لازم است و به موجب آن در موارد مالی، عین یا منفعت آن تملیک میشود.
ولی عمری یک نوع حق انتفاع است که در قالب عمر صورت میگیرد. بهترین مثال برای اینکه بخواهیم صلح عمری را شناسایی کنیم این است که ببینیم اگر زنی بعد از فوت همسر خود از منافع خانه زوج استفاده کند و در آن سکونت گزیند، چگونه باید عمل کرد که بچهها او را بعد از فوت پدر بیرون نکنند.
جواب این است که باید در زمان حیات همسر با وی قرارداد صلح عمری برقرار کند به این مضمون که زوج بگوید که من بعد از فوت به شما اجازه میدهم که از منفعت خانهای که در آن سکونت داری تا زمانی که زنده هستی، استفاده کنی.
زنی که شوهر دارد ابتدا از خانه شوهر به عنوان نفقه استفاده میکند، چون یکی از عناصر نفقه زن شوهردار سکونت در مسکن زوج است. بنابراین فرق صلح عمری با وصیت در این است که در وصیت موضوع بعد از فوت است، ولی در صلح عمری تملیک حق انتفاع (سکنی) از منزل شخص موصی (وصیت کننده) به نفع موصیله (کسی که به سود وی وصیت شده است) تا پایان عمر منتفع است که صلح به نفع او صورت گرفته است (تا پایان عمر موصیله).
این کارشناس حقوقی در پاسخ به این سوال که از میان وصیت و صلح عمری کدام قالب بهتر حقوق دو طرف را تامین میکند؟ خاطرنشان میکند: این دو قالب هر دو ناظر به وضعیت خاصی هستند به این صورت که اگر شما بعد از فوت میخواهید مال را به شخص موصیله (کسی که به نفع وی وصیت شده است) تملیک کنید، وصیت میکنید اما اگر بخواهید حق انتفاع (سکنی) برای وی در نظر بگیرید که تا پایان عمر در آن خانه ساکن باشد در قالب صلح عمری است.
نوری معتقد است: فرق صلح عمری و وصیت در این است که وصیت تملیک عین یا منفعت است و صلح عمری تملیک حق انتفاع است. وصیت معلق به فوت موصی و تملیک کننده است و صلح عمری معلق به فوت نیست. همچنین یکی از موارد اختلاف این دو در مدت زمان آنهاست.
نقل و انتقال در زمان حیاتاما سوال دیگری که در این خصوص ممکن است پیش آید این است که اگر شخصی ملک خود را در زمان حیات به یکی از فرزندان خود بخشیده باشد دیگران بعد از مرگ میتوانند با این ادعا که میراث آنان بوده است این انتقال را قبول نکنند؟
نوری در پاسخ به این سوال توضیح میدهد: اگر بخشیدن به طریق قانونی اثبات شود امکان آن وجود ندارد چون میدانید که هبه مال غیرمنقول مستلزم تنظیم سند رسمی است و بهموجب سند عادی نمیتوان مال غیرمنقول یعنی منزل و ملک را تملیک کرد.
اگر یک سند رسمی غیرقابل منازعهای وجود داشته باشد مطمئنا وراث دیگر نمیتوانند ادعا کنند که ما این انتقال را قبول نداریم، چون هر کسی میتواند در زمان حیات خود بر اساس اراده حقوقی و آزاد مالش را به دیگران ببخشد.
اما اگر این بخشش در قالب وصیت یعنی بعد از فوت باشد، تا یک سوم محدودیت دارد و وصیت مازاد بر ثلث نیاز به تایید ورثه دارد.
موضوع دیگری که سبب اختلاف میان وارثان میشود این است که گاهی ادعا میشود که یکی از فرزندان با فریب یکی از والدین، او را به انتقال مثلا ملکی که سهم همه وراث است در سالهای آخر حیات مورث وادار میکند؛ آیا این ادعا محکمهپسند است؟ این وکیل دادگستری در پاسخ به این سوال توضیح میدهد: فریب و تدلیس جرمانگاری نشده است و تدلیس تنها موجب خیار و ضمان است.
در اصطلاحات حقوقی یک ضمان غرور (فریب) داریم یعنی هر کس، دیگری را فریب دهد که موجب خسارت شود حق مطالبه خسارت به استناد فریب را پیدا میکند. یکی از اسباب مسئولیت مدنی ضمان غرور فریفتن و گول زدن است.
بنابراین اگر عمل در این قالب باشد و گفته شود که فرد فریب داده است ضامن است و خسارت را میتوان مطالبه کرد. در معاملهها هم اگر فریب رخ دهد، خیار تدلیس (حق فسخ) وجود دارد. البته باید در نظر داشت که تدلیس به صورت کلی جرمانگاری نشده است.
جرمانگاری تدلیس در دو امر صورت گرفته است یکی در امر ازدواج و دیگری در معاملههایی که یک طرف آن دولت است. بنابراین اگر فرزندی پدر و مادر خود را فریب دهد، گول بزند یا تدلیس کند که او مال خود را ببخشد، اگر این بخشش در راستای خیار تدلیس تفسیر شود، با شرایطی که گفته شد میتواند قابل فسخ باشد ولی صرف فریفتن حق خیار تدلیس را ایجاد نمیکند.
ایا پدر و مادر میتوانند خانه را بفروشن؟
اگر کسی در زمان حیات ملک خود را به نام فرزندانش بکند و شرط کند تا زمانی که زنده است خود از آن استفاده کند، آیا بعد از مدتی می تواند این انتقال را فسخ کرده و از فرزندانش پس بگیرد؟
با تشکر از شما.
پدر بزرگم من زمینی به پدرم هبه کرده است و پدرم زمین راقبض کرده و چند سالی است که از زمین استفاده میکنه و پدر بزرگم فوت کرده الان وارثین خواهان فسخ هبه هستند
هبه امکان فسخ در این شرایط دارد.؟؟؟
بین فرزندانتان فرق نگذارید .
همین .
بین فرزندانتان فرق نگذارید .
همین .
2ایا بعد از مرگ باطل میشود
3احتیاجی به رفتن دارای و شهرداری دارد
خانم و ۳نفر از خواهر اش برای زمین کشاورزی روستا مهر موم ترکه گرفتن و زمین ها را که پدر مرحومشان بزره گندم کاشته بود را توقیف کردن چون پدرشان تنها وبا خانوم در روستا زندگی میکرد الان برادر ها مدی شداند که زمین های کشاورزی را از پدرمان خریدم انهم که پدرشان هدود یک سال ونیم مریض بود و شیمی درمانی و میشد بخاطر سرتان حنجره و حنجره اش را برق میدادن در بیمارستان تبریز هفته ای دو بار در تول درمان ۴۳بار حنجره پدرشان را برق دادن و دکتر بهش گفته بود خیلی مراقب خودت یاش از گردو قبار ایشان چون دست تنها بود بتهایی زمين ها را گندم کاری میکنه حالش بد میشه بعداز کاشت گندم حدود.در تاریخ ۱۵ ۸٫ ۹۶٫ حالش خیلی بد میشه با پسرش میره بیمارستان در همان موقه دکتر به پسرش میگه که حال پدرت وخیمه از همان موقه که میفهمن که بزودز پدرشان میمیره با برادرها به پدرشان فشار میارن که زمین کشاورزی را بزن به نام ما که ما تورا ببریم بیمارستان تا معالجه کنیم با قصد فریب و بعداز قولنامه زمین های کشاورزی پیش همه میگفتن که اگر ۲۰۰میلیون هم خرجش باشه براش خرج میکنیم در حالی که همش فریب بود با داشتن ماشین های مدل بالا ایشان را با اتوبوس میبردن از میاندواب به تهران یکی از پسرهاش میگفت اگر المان هم بخواد میبرم حنجره ای مسنویی براش میزارم نگو اینها همه برای فریب پدر بیمارشان بوده بخاطر ایکه کسی نفهمه که زمین های کشاورزی را بنامه خودشون ا سلام
خانم و ۳نفر از خواهر اش برای زمین کشاورزی روستا مهر موم ترکه گرفتن و زمین ها را که پدر مرحومشان بزره گندم کاشته بود را توقیف کردن چون پدرشان تنها وبا خانوم در روستا زندگی میکرد الان برادر ها مدی شداند که زمین های کشاورزی را از پدرمان خریدم انهم که پدرشان هدود یک سال ونیم مریض بود و شیمی درمانی و میشد بخاطر سرتان حنجره و حنجره اش را برق میدادن در بیمارستان تبریز هفته ای دو بار در تول درمان ۴۳بار حنجره پدرشان را برق دادن و دکتر بهش گفته بود خیلی مراقب خودت یاش از گردو قبار ایشان چون دست تنها بود بتهایی زمين ها را گندم کاری میکنه حالش بد میشه بعداز کاشت گندم حدود. ۱۵ ۸٫ ۹۶٫ قولنامه کردن
اگر میشه راهنمای کنید
متشکرم
میخواستم بدون ، پدرم فوت کرده زمینی که به من رسیده آیا میتوانم قبل از سند زدن به نام خودم آن را به شخص دیگری بفروشم یا وکالت بدم تا خودش دنبال کارهای سند برودوبه نام خودش سند را بزند.
واااااای
شوهر من ی قطعه زمین مسکونی را با قرارداد صلح بیع ب من واگذار کرده یعنی در ازای قیمت ناچیز
ضمن اینکه هنوز سند نزده تو قول نامه نوشته تا دو هفته باید سند بزنه
حالا من مبخواستم بدونم این معامله قابل فسخ هست یا نه؟
مادربزرگ من در زمان حيات، خانه خود رو بين ٤ دخترش كه يكي از آنها مادر من هست صلح كرده..
بنابر اختلافات خانوادگي كه بين مادرم و سه خواهر ديگه بوجود اومده، احتمال اين ميره كه اونها از بيماري آلزايمر مادربزگم سواستفاده كرده و تصميم به از ميدان بدر كردن مادرم داشته باشن...
لازم به ذكره كه از زمان فوت پدربزرگم، حق وكاله تمام خانواده به عهده مادر من بوده و از مادر و خواهرانش وكالت تام الاختيار داشت كه اموال و ارثيه رو تقسيم كنه.. و اين مسئوليت بزرگ رو در نهايت وجدان و انسانيت به پايان برد.. بعد ازون خواهراني كه هميشه بدليل اختلاف سني كمتر باهم اتحاد بيشتر داشتن بعد از اتمام زحمتهاي مادرم، براي آزار روحي مادرم، او رو از وكالت عزل كردن..
حالا تنها سندي كه مادرم داره، وكالت تام الاختياري هست كه مادربزرگ من سالها پيش حتي قبل از صلح اين خانه به مادرم داده بوده...
سوالم اينه كه ايا راهي هست كه اين سه خواهر بتونن مادرم رو از رده بيرون كنن و صلح مادربزرگم رو از ٤ نفر به ٣ نفر تبديل كنن؟
ايا با گرفتن امضا ار مادربزرگم ميتونن اينكارو انجام بدن؟
ايا وكالتنامه تام الاختياري كه مادرم در اختيار داره ميتونه كمكي باشه؟
قبلا از پاسخگويي و زحماتتون سپاسگزارم