به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از
خبرگزاري شينهوا، سناي آمريکا تصميم گرفته است از اعمال تحريم هاي جديد عليه ايران خودداري کند. اين تصميم سنا پس از تلاش هاي دولت باراک اوباما رئيس جمهور آمريکا در دفاع از موافقتنامه هسته اي موقت تاريخي بين ايران و شش قدرت جهان صورت گرفت.
تيم جانسون رئيس کميته بانکداري سناي آمريکا روز سه شنبه در بيانيه اي اعلام کرد:« رئيس جمهور و جان کري وزير امور خارجه آمريکا استدلالي قوي را براي توقف اقدام کنگره در زمينه اعمال تحريم هاي جديد عليه ايران ارائه کردند ، بنابراين من آماده ام تا از درخواست آنها حمايت و اقدام کميته بانکداري سنا را در حال حاضر به تعويق بيندازم.»
گروه پنج به اضافه يک يعني آمريکا ، روسيه ، چين ، فرانسه ، انگليس و آلمان اواخر ماه نوامبر در مورد يک گام نخست به توافق رسيدند و قرار شد ايران در ازاي کاهش برخي تحريم ها عليه اين کشور، فعاليتهاي هسته اي خود را کمی محدود کند.
کري از آن زمان تاکنون پيوسته در مورد اعمال تحريم هاي جديد عليه ايران هشدار داده است.
تصميم سناي آمريکا به تعويق تحريم هاي جديد عليه ايران در حالي صورت مي گيرد که کري آماده مي شود دور جديدي از مذاکرات با ايران را درباره اجراي موافقتنامه موقت و دستيابي به يک موافقتنامه دائم آغاز کند.
کري روز سه شنبه در کنگره از موافقتنامه هسته اي موقت بين ايران و قدرت هاي جهان دفاع کرد و گفت کاملا روشن است که اين موافقتنامه به امنيت ملي آمريکا کمک خواهد کرد.
وي همچنين از قانونگذاران آمريکايي خواست اعمال تحريم هاي جديد عليه ايران را به تعويق بيندازند و زمان و فضا در اختيار مذاکره کنندگان قرار دهند تا کار خودشان را انجام دهند.
پیشتر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در مصاحبهای با هفتهنامه آمریکایی تایم گفته بود وضع تحریمهای جدید علیه ایران، "مرگ توافقنامه ژنو" خواهد بود.
او هشدار داده بود: "ما هم مجلس داریم. مجلس ما نیز میتواند قوانین مختلفی را به تصویب برساند که در صورت شکست مذاکرات جنبه اجرایی به خود گیرد."
گروهی از نمایندگان کنگره آمریکا میگویند برخلاف رویکرد دولت باراک اوباما، به دنبال "تضمینهای محکمتری" به منظور جلوگیری از گسترش برنامه هستهای ایران هستند.
برخی از اعضای کنگره با ابراز تردید در نتیجهبخشبودن سیاست دولت آمریکا برای مذاکره با ایران، پیگیر اقدام فوری برای تشدید تحریمها علیه ایران بودهاند.
لابیهای نزدیک به اسرائیل، حامی تشدید تحریمها قبل از این دور سوم مذاکرات ژنو بودهاند.
جان کری که تازه در سفر به اسرائیل بوده و در روزهای آینده باز هم عازم تلآویو است، روز سهشنبه در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان تاکید کرد که آمریکا در مورد توافق نهایی با ایران، از نزدیک با اسرائیل رایزنی دارد.
در همین حال سناتور باب منندز، دموکرات، و سناتور مارک کرک، جمهوریخواه، در پی ارائه طرحی هستند که دولت را موظف میکند هر ۳۰ روز درباره میزان پایبندی ایران به توافق اولیه ژنو گزارش دهد.
طبق این طرح، به محض آنکه دولت آمریکا پایبندی ایران را تایید نکند، همه تحریمهای قبلی دوباره اعمال میشوند و محدودیتهای بیشتری هم علیه صنایع، معادن و بخشهای عمرانی ایران وضع میشوند.
علاوه بر این اریک کانتور، رهبر اکثریت جمهویخواه در مجلس نمایندگان آمریکا، در حال تهیه پیشنویس طرحی دیگر است که شکل توافق نهایی احتمالی با ایران را مشخص کند.
اما با موضعگیری رئیس کمیته امور بانکی سنا، تحلیلگران میگویند دستکم تا ماه آینده میلادی بعید است تحریم تازهای علیه ایران بررسی شود.
انتهای پیام/