به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، با توافق صورت گرفته میان ایران و گروه 1+5 و کاهش تحریمهای مربوط به حوزه نفت و پتروشیمی، اخبار مختلفی از خبرگزاریها و تحلیلگران اقتصادی منتشر شد که حاکی از وقوع تحولاتی عظیم در بازار جهانی نفت است.
**زمانی
که غربیها امید به نابودی صنعت نفت ایران داشتند
در ۳۱ مارس ۲۰۱۲ و پس از این که آمریکا برخی کشورها را به اجبار با خود متحد کرد؛ رییس جمهور این کشور اعلام کرد که نفت به اندازه کافی در بازار جهانی وجود دارد و میتوان طرح تحریم خرید نفت از ایران را به اجرا گذاشت.
در همین رابطه سناتور "رابرت منندز" یکی از طرفداران قانون تحریم علیه ایران گفت: "امروز به کشورهایی که از ایران نفت و مشتقات آن را وارد میکنند، یادآوری کردیم که 3 ماه فرصت دارند یا واردات خود را به میزان قابل توجهی کاهش دهند و یا ریسک تحریم موسسات مالی خود را بپذیرند".
با امضای قانون تحریم نفت ایران توسط رییس جمهور آمریکا، همپیمانان وی نیز خیال قطع تولید و صادرات نفت ایران را در سر پروراندند.
قطع دسترسی به مبادلات مالی و همکاری بانکی، تحریم شرکتهای فنی و سرمایهگذاری در صنعت نفت و دشوار کردن شرایط برای شرکتهای بیمه و کشتیرانی، اقدامات یکجانبهای بودند که دولتهای غربی برای منزوی کردن صنعت نفت ایران بکار گرفتند.
این در حالی است که تهدیدهای ایران مبنی بر بستن تنگه هرمز و کاهش ذخایر نفت جهان به دلیل افت عرضه نفت ایران، عواملی بودند که از سال پیش تا کنون قیمت جهانی این طلای سیاه را تحت تاثیر قرار دارد و موجب افزایش و نوسانات شدید آن شد.
**تحریمها تمایل شرکتهای بزرگ نفتی را نسبت به بازار ایران سرد نکرد
"کونوکو"، "شورون"، "توتال" و "شل" از جمله مهمترین شرکتهای نفتی غربی هستند که در دهه 2000 برای فعالیت در میدان نفتی "آزادگان" و همچنین برای توسعه میدان گازی "پارس جنوبی" علاقه نشان دادند و خواستار لغو تحریمهای آمریکا علیه صنعت نفت ایران شدند، اما سیاستهای ضد ایرانی "جورج بوش" امید آنها را ناامید کرد.
بر همین اساس، در جریان سفر هیئت ایرانی به نیویورک برای نشست سازمان ملل، شرکتهای نفتی آمریکا نیز که چندین دهه است اجازه فعالیتی در ایران ندارند، برنامهریزیهایی برای دیدار با بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت انجام داده بودند که البته سفر وی در دقایق آخر لغو شد.
درخواست همکاری با ایران از سوی شرکتهای خارجی به طوری بود که مدیر یکی از شرکتهای نفتی آمریکا در این خصوص گفت: ایران از پتانسیل قابل ملاحظهای در حوزه نفت برخوردار است و ما همچنان خواستار مذاکره با وزیر نفت ایران در مورد انجام فعالیتهای اکتشافی در این کشور هستیم.
وی همچنین افزود: زمانی که تحریمها لغو شود، مطمئنا مایل به سرمایهگذاری در ایران خواهیم بود.
در خصوص تحریم بخش پتروشیمی نیز باید گفت؛ اواسط سال 2012، تحریم بخش پتروشیمی ایران، از سوی باراک اوباما وضع شد و بر مبنای آن، به دولت آمریکا اجازه داده شد، شرکتهای درگیر در بخش پتروشیمی ایران را مجازات کند.
**مذاکرات ژنو حباب بازار نفت را ترکاند
بر همین اساس، میتوان صحت این موضوع را در آستانه مذاکرات ژنو (27 آبان 92) دید: بهاي هر بشکه نفت آمريکا موسوم به وست تگزارش اينترمديت کاهش یافت و معادل 93 دلار و 51 سنت در هر بشکه معامله شد.
همچنين هر بشکه نفت برنت درياي شمال نيز به قيمت 108 دلار و 19 سنت در هر بشکه داد و ستد شد.
به گزارش روابط عمومی وزارت نفت، اکنون پس از مذاکرات فشرده و بر اساس توافقنامه صورت گرفته؛ "در ٦ ماه آینده فروش نفت خام ایران به دلیل باقی ماندن تحریمها افزایش نخواهد داشت و باقی ماندن تحریمهای فروش نفت در یک دوره 6 ماهه سبب از دست رفتن حدود ٣٠ میلیارد دلار درآمد ایران میشود.
بر اساس این توافق در حالی که جمهوری اسلامی ایران اجازه دسترسی به 4 میلیارد و ٢٠٠ میلیون دلار از درآمدهای نفتی خود را خواهد داشت که حدود ١٥ میلیارد دلار از درآمدهایش در طول 6 ماه آتی به حسابهای مسدود شدهاش در خارج از کشور واریز خواهد شد".
و اما اکنون با توجه به شرایط بوجود آمده باید از مسئولان داخلی پرسید: آینده صنعت نفت ایران چگونه خواهد بود؟ آیا درآمدهای نفتی ایران افزایش مییابد و کشور ما به درآمدهای بلوکه شده خود دست خواهد یافت؟ صادرات نفت چطور؛ رابطه ایران با سایر کشورهای در حوزه صنعت نفت و پتروشیمی چگونه خواهد بود؟
در همین خصوص احمد سجادي، عضو کميسيون انرژي مجلس در گفتگو با خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران در خصوص لغو تحريم صنعت پتروشیمی گفت: توافقات صورت گرفته در نشست ژنو تاثير مثبتي در حوزه نفت و گاز و پتروشيمي دارد که اين امر باعث ميشود درآمدهاي نفتي کشور که طي 2 سال به دليل تحريم غيرقانوني بلوکه شده بود، به چرخه اقتصادي کشور بازگردانده شود.
وي تصريح کرد: لغو تحريمها سبب ميشود که فروش نفت و مواد توليدي از نفت و گار و پتروشيمي رونق بگيرد و خود ميتواند زمينه را براي اشتغالزايي در کشور فراهم کند.
سجادي تاکيد کرد: متاسفانه موضوع تحريم ايران از 30 سال پيش در بين کشورها مطرح بوده ولي اين امر در 2 سال اخير شدت گرفت و باعث شد که صنعت نفت و گاز با چالش مواجه شود.
نماينده مردم سرخس و فريمان در پایان اظهار داشت: بنابراين لغو تحريم عاملي است که 40 ميليارد دلار درآمد حاصله از فروش نفت به کشور باز میگردد؛ همچنين عرصه براي افزايش حجم صادرات فراوردههاي نفتي هموارتر شود.
حسين اميري خامکاني، سخنگوي کميسيون انرژي مجلس در خوصوص توافقات ژنو در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران گفت: نتايج حاصله به نفع کشور است، به طوري که محدوديتهايي که در عرصه فروش نفت، حملونقل و بيمه بوجود آمد اگر به موقع برداشته شود باعث بالا رفتن رشد صادرات نفت و گاز، ميعانات گازي و محصولات پتروشيمي ميشود.
وي تصريح کرد: رفع محدوديتها سبب خواهد شد تا راه ورود شرکتهاي بزرگ نفت و گاز براي حضور در بازار ايران هموارتر شده و ضمن آن که اين موضوع باعث ورود شرکتهاي توانمند داخلي به بازارهاي بينالمللي به منظور انتقال تجربيات خود به ساير کشورها و استفاده از دانش روز دنيا توسط شرکتهاي داخلي ميشود.
ناصر سوداني، نايب رييس کميسيون انرژي مجلس نيز در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران گفت: با برداشتن تحريمها، روابط جديدي بين کشورهاي جهان ايجاد ميشود و اين روند عاملي است که ديپلماسي اقتصادي ایران در بازارهاي بينالمللي بيشتر شود و قراردادهاي نفت و گاز در عرصه جهاني به ثمر بنشيند.
با
برداشتن تحریم بویژه در موضوعات مرتبط با پتروشیمی، وسایل یدکی، طلا و معادن، آزادسازی
بخشی از درآمدهای نفتی محقق میشود و این امر موجب میشود که اقتصاد کشور رونق
بگیرد.
انتهای پیام/