به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، خبرگزاري رويترز در گزارشي به قلم "کارن بوهان" و "پاتريسيا زنگرل" نوشت: توافق ژنو نيازي به تاييد شدن از سوي کنگره ندارد و اوباما از اختيارات اجرايي خود براي توقف موقتي برخي تحريمها عليه ايران استفاده کرده است.
سناتورهاي آمريکايي ماهها در حال مذاکره درباره اعمال تحريمهاي شديدتر عليه ايران بودند.
اما نمايندگان بانفوذ دموکرات که کنترل سنا را در دست دارند تصريح کردند هرگونه تحريم جديد عليه ايران با يک فرصت شش ماهه تا زمان اجرايي شدن همراه خواهد بود.
بيل نلسون سناتور دموکرات از فلوريدا گفت: بايد بين وقفه يا جنگ قريبالوقوع يکي را انتخاب کرد. من وقفه را انتخاب ميکنم.
همچنين رابرت منندز سناتور دموکرات که به داشتن رويکرد سخت عليه ايران معروف است گفت: مصوبه پيش رو فرصتي را در اختيار 1+5 ميگذارد تا قبل از اعمال تحريمهاي جديد عليه ايران، به توافق نهايي برسند.
منندز رئيس کميته روابط خارجي و از اعضاي کميته بانکداري سنا گفت: در اين مصوبه همچنين آمده است اگر گفتگوها درباره يک توافق بلندمدتتر متزلزل شود يا ايران به توافق موقت پايبند نباشد، تحريمها از سرگرفته ميشود.
همچنين "ساکسبي چامبليس" نايب رئيس کميته منتخب سنا در زمينه اطلاعات گفت: يک اقدام قوي از سوي سنا براي تشديد تحريمها صورت خواهد گرفت.
اما وي افزود: هرگونه مصوبه قبل از اجرايي شدن شامل يک جدول زماني خواهد بود.
سناتور باب کراکر در گفتگو با فاکس نيوز متعهد شد که دولت آمريکا را براي تضمين پايبندي تهران به تعهداتش، مسئول ميداند.
برخي از سناتورهاي ارشد دموکرات همچون کارل لوين رئيس کميته نيروهاي مسلح سنا از اين توافق حمايت کرده اند.لوين اين توافق را روش عملي و واقع بينانه براي تعليق شش ماه برنامه هسته اي ايران خواند.
اما ديگران از جمله برخي از قدرتمندترين متحدان باراک اوباما معتقدند که ايران بيشترين نفع را از اين معامله برده است.
ساکسبي چامبليس سناتور جمهوريخواه مي گويد:« ايراني ها اجازه دارند سانتريفيوژهايي را که خراب مي شوند، جايگزين کنند. من فکر نميکنم اين توافق اصلاً مانع دستيابي ايران به سلاح هستهاي شود.»
اما به هرحال فعلاً تلاش هاي جديد براي تشديد فشارها عليه ايران آغاز نشده است.
استني هوير نماينده دموکرات کنگره مي گويد:« بجاست که ما شش ماه صبر کنيم تا مفاد اين توافقنامه اجرا و راه براي توافق نهايي هموار شود اما اگر ايران اين توافقنامه را دنبال نکند ، تحريمها تشديد خواهد شد.»
اما مدافعان اين توافق به يک نکته اجتناب ناپذير اشاره مي کنند.
لارنس کورب کارشناس آمريکايي مي گويد:«اگر جامعه جهاني با آمريکا همکاري نکند ، تحريمها بيتاثير خواهند شد.»
در همین حال "جان مککین" سناتور جمهوریخواه آمریکا نیز در اظهار نظری گفت : توافقنامه ژنو، موجب کندی فعالیتهای هستهای ایران در شش ماه آینده میشود، اما نگرانم ایران گامهای خطرناکی برای کاهش فشار ما بر دارد، بدون اینکه بتوانیم به فعالیتهای اتمی آن اعتراض کنیم. بهتر است تلاشها برای افزایش تحریم باید ادامه یابند.
سناتور دموکرات چاک شومر از نيويورک مدعی است بيتناسبي و ضعفهاي موجود در اين توافقنامه هستهاي شايد باعث شود دموکراتها و جمهوريخواهان آمريکا در بازگشت به کنگره در ماه دسامبر آينده تصميماتي براي اعمال تحريم هاي جديد عليه ايران بگيرند.
وي مدعی است تحريمهاي سخت عليه ايران باعث شد که ايران به پاي ميز مذاکره بيايد.
شومر سناتور دموکرات مي گويد هرگونه کاهش در تحريم ها عليه ايران باعث مي ود تا اين کشور اميد و توانايي را براي دستيابي به سلاح هسته اي از دست ندهد.
اليوت انگل جمهوريخواه دموکرات از نيويورک معتقد است که توافقنامه هسته اي امضا شده با ايران بسيار تاسف انگيز و مايوس کننده است زيرا در اين توافقنامه فعاليت غني سازي اورانيوم بطور کامل متوقف نشده است و ايران قادر است تا شش ماه آينده همچنان به روند غني سازي اورانيوم ادامه دهد.
انتهای پیام/