سردرد مختلط :
در موارد نادری برخی از انواع سردرد وجود دارند که محققان معتقدند سردردهای مختلط بوده و علائمی ما بین سردرد تنشی و میگرن دارند. چنین مواردی وقتی رخ میدهند که علائم و درمان این دو سردرد در برخی از افراد به خوبی قابل افتراق نیست. برای مثال سردرد تنشیای که بسیار شدید باشد و درد تیز و ضربان داری داشته باشد بسیار شبیه به سردرد میگرنی است. به علاوه هنگامیکه سردرد میگرنی متناوباً روی دهد درد آن شبیه به سردرد تنشی احساس خواهدشد.بنابراین متخصصان باور دارند که سردردهایی که مداوم روی میدهند ممکن است سردرد تنشی باشد که به دنبال سردرد میگرنی رخ داده و یا سردرد میگرنی در زمینهی سردرد تنشی مزمن ایجاد سردرد کرده است. البته مکانیسم ایجاد کنندهی این دو نوع سردرد با یکدیگر متفاوت است.محققان میگویند که سردرد تنشی در اثر سفتشدن و وارد آمدن فشار به عضلات روی میدهند در حالیکه علت سردرد میگرنی اتساع و التهاب عروق است. به هر حال اگر میگرن مکرراً رخ دهد میتواند منجر به سفت شدن عضلات شود و آغازگر یک سردرد تنشی همزمان باشد.
درمان:
بیشتر اوقات سردرد خود به خود بهتر میشود و یا به کلی از بین میرود و در صورتی که چنین سردردی همراه با علائم هشدار دهندهای که گفته شد نباشد، نیازی به مراجعه به پزشک نیست و درمانهای خانگی ممکن است شدت درد و مدت زمان سردرد را کاهش دهند، همچنین ممکن است باعث تخفیف علائمیمانند تهوع، درد عضلانی، اضطراب و تب شوند.در صورتی که پزشک شما درمان خاصی برای سردرد تجویز کرده است به محض ایجاد سردرد هر چه زودتر درمان را شروع کنید. از درست اجرا کردن دستور پزشک مطمئن شوید و آن را تغییر ندهید.
درمان خانگی :
برای سر درد ملایم بدون سایر علائم کارهای زیر را انجام دهید:
* استراحت در یک مکان تاریک و آرام.
* قرار دادن کمپرس سرد روی پیشانی.
* عدم مصرف سیگار، الکل، داروهای غیر مجاز و مواد مخدر.
در صورتی که سردرد بهتر نشد میتوانید از مسکنهای مجاز در مقادیر تعیین شده که بدون نسخه پزشک نیز توسط داروخانهها تجویز میشوند استفاده کنید.برخی افراد برای سردرد از استامینوفن و برخی داروها مانند ایبوپروفن یا آسپیرین و... استفاده میکنند اما قبل از چنین اقدامی باید به این موارد توجه کنید:
* در مورد درد به دکتر داروساز توضیح داده و کمک بخواهید.
* بروشور و دستور مصرف دارو را بخوانید.
* دارو را بیش از مقدار توصیه شده مصرف نکنید.
* اگر سابقه حساسیت دارویی به مسکنها یا سایر داروها را دارید دارو را خودسرانه مصرف نکنید.
* اگر بیماری خاصی دارید یا پزشک به شما گفته که داروی دیگری مصرف نکنید پیش از مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید.
* اگر احتمال باردار بودن شما وجود دارد، بدون دستور پزشک هیچ دارویی به جز مقادیر تعیین شدهی استامینوفن مصرف نکنید.
* بدون تجویز مستقیم پزشک به افراد زیر 20 سال آسپیرین ندهید زیرا این اقدام میتواند بسیار خطرناک باشد.
* در مورد کودکان زیر 12 سال از دادن ناپروکسن سدیم خودداری کنید مگر اینکه پزشک معالج کودک چنین دستوری داده باشد.
با انجام اقدامات زیر میتوانید شدت سردرد و تکرار آن را کاهش دهید:
* تمرینات آرامش بخش. با انجام تمرینات آسوده سازی، ریلکسیشن و مدیتیشن میتوانید از تنش و استرس رها شوید و مانع ایجاد سردرد یا بدتر شدن آن در اثر اضطراب و تنش شوید.
* گرما و دوش آب گرم عضلات را شل میکند و مانع ایجاد سردرد در اثر انقباضات عضلانی میشود. مراقب باشید که بیش از حد از گرما استفاده نکنید زیرا آب گرم در مدت زمان طولانی ممکن است سوختگی ایجاد کند.
* قرار دادن کمپرس سرد روی گردن یا شقیقهها.
* ماساژدرمانی و بیوفیدبک که میتوانند تنش عضلات را کاهش دهند، مخصوصاً
در مورد عضلات گردن و شانه موثر هستند. سفتی این عضلات ممکن است باعث ایجاد
سردرد یا بدتر شدن آن شود.
وقتی کودک سردرد دارد چه باید كرد؟
* با کودک صحبت کنید. بگذارید او متوجه باشد که به او اهمیت میدهید. توجه بیشتر و مدتی سکوت در منزل ممکن است موجب تسکین سردرد شود.
* اگر پزشک برای کودک شما دارویی در مورد سردرد تجویز کرده است، به محض اینکه سردرد کودک آغاز شد استفاده از دارو را شروع کنید.
* بگذارید کودک در یک اتاق ساکت و تاریک استراحت کند. کمپرس سرد روی پیشانی ممکن است کمک کننده باشد.* اگر سردرد کودک ملایم است او را به ادامه فعالیتهای روزانه تشویق کنید.
نگذارید کودک از فعالیتهای معمول و کارهای روزانه شانه خالی کند، مگر اینکه شدت سردرد متوسط تا شدید باشد.مراقب دادن دارو به صورت خودسرانه به کودک باشید. این عمل ممکن است عوارض بدی به دنبال داشته باشد.
پیشگیری:
با تنظیم و یا ایجاد تغییر در برنامهی روزانه ممکن است بتوانید از سردرد پیشگیری کنید. همچنین با یادداشت کردن و یا بررسی وقایع و کارهای روزانه و عادات غذایی ممکن است بتوانید علت ایجاد سردرد خود را مشخص کنید.