ماکادمیا درختی است که از میوه آن گرانترین و مرغوبترین خشکبار جهان به دست می آید. این گیاه بومی استرالیایی است و در جنگل های بارانی و مکانهای مرطوب نزدیک نهرها رشد خوبی دارد. در ایران نیز تعدادی از گونه های این گیاه در منطقه ای از شمال کشور به چشم می خورد.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از العالم ، آفتاب کامل با اندکی سایه برای گیاه مناسب است. اما اگر کشت تجاری آن مد نظر نباشد، سایه را به آسانی تحمل می‌کند.

این گیاه به خشکی مقاوم است، همچنین نیازی به خاک حاصلخیز ندارد. در هر ترکیب خاک از سبک تا سنگین اما با زهکشی خوب رشد می‌کند. مزیت اقتصادی این گیاه، پایین بودن هزینه نگه داری آن است، زیرا نیازی به آبیاری ندارد ( به صورت دیم پرورش می یابد) نسبت به آفات و بیماری ها مقاوم است. میوه‌های آن پس از رسیدن شروع به ریزش کرده و برداشت آن دستی و آسان است.

ماکادمیا از نظر بازرگانی در استرالیا، آفریقای جنوبی و آمریکای مرکزی یکی از تولیدات مهم کشاورزی به شمار می‌رود. کشت تجاری آن در استرالیا و هاوایی در سطحی گسترده انجام می‌گیرد .در کالیفرنیا به عنوان یک گیاه زینتی پرورش می‌یابد.

آمریکا بزرگترین مصرف کننده ماکادمیا است. مغز ماکادمیا در انواع شکلات کیک و بستنی به کار می رود. همچنین از روغن مغز ماکادمیا می‌توان در صنایع آرایشی و بهداشتی سود جست. از آنجا که میوه ماکادمیا بیش از ۷۲% اسید چرب غیر اشباع دارد، این خشکبار می‌تواند افزودنی مناسبی برای رژیم غذایی روزانه، جهت کاهش کلسترول خون باشد و این میوه را می‌توان به صورت خام، بوداده، با نمک، بی نمک و یا به عنوان چاشنی در غذا مصرف کرد.
 
صرفنظر از اهداف بازرگانی پرورش ماکادمیا، این درخت همیشه سبز، بلند و گسترده با عمری طولانی و گلهایی بسیار خوشبو، گیاهی زینتی مناسب می‌تواند باشد.
هم اینک در ایران تعدادی از گونه های این گیاه در منطقه ای از شمال کشور به چشم می‌خورد و شرایط رشد این گونه درختی در ایران از جنبه اقتصادی در دست بررسی است.

مغز ماکادمیا ضمن کاربرد در آجیل، شیرینی و .... برای تولید روغن نیز مصرف می‌شود. روغن ماکادمیا از دیگر روغن‌های گیاهی مانند روغن زیتون، برتر بوده، دارای درصد بالاتری اسید چرب غیر اشباع می‌باشد و نقطه دود آن بالا و برابر ۲۱۰ درجه سانتیگراد است.

تمام بخش‌های میوه ماکادمیا مورد استفاده قرار می گیرد. از ترکیب پوسته خارجی با مواد ارگانیک مالچی عالی برای اطراف درختان ساخته می‌شود. پوسته سخت در هنگام سوختن دما را بالا نگه می‌دارد و اغلب به عنوان سوخت برای کوره های آتش در صنایع محلی به کار برده می‌شود.

از آسیاب کردن پوسته سفت آن گردی حاصل می‌شود که سمباده خوبی در صنعت است و در مقایسه با شن، برای نفوذ پذیر کردن خاک مناسب‌تر است. همچنین ماکادمیا در صنایع آرایشی بهداشتی به عنوان ماده اولیه در ماساژور های پوست به کار می‌رود.

ماکادمیا میوه‌ای همسان فندق و مغزی ترین خشکبار جهان است. مغز ماکادمیا بسیار انرژی‌زا بوده و حاوی چربی‌های مفید است. ماکادمیا دارای ۷۶% روغن طبیعی، ۹% پروتئین، ۹% کربوهیدرات و ۲% فیبر است. همچنین حاوی ویتامین های نیاسین، B۱ و B۲ و نیز عناصر ضروری همچون کلسیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، سلنیوم و آهن است. روغن ماکادمیا سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع است که خطر حملات قلبی را کاهش می‌دهد.

درحالیکه ماکادمیا گران‌ترین و مرغوب‌ترین خشکبار جهان است، هزینه‌های نگه‌داری آن بسیار اندک است. قیمت خشکبار ماکادمیا در جهان در سالهای اخیر به طور معنی‌داری افزایش پیدا کرده است. به طوری که در حال حاضر قیمت آن در استرالیا به ۳.۷ دلار استرالیا در هر کیلو گرم به صورت فله افزایش پیدا کرده است. لازم به ذکر است که این قیمت‌ها برای ماکادمیای با پوسته می باشد و مغز ماکادمیا به صورت خالص ۴۰% تا۸۰% گرانتر است.

مصرف خشکبار از گذشته‌های دور به صورت آجیل بسیار متداول و مرسوم بوده است. در دهه‌های اخیر خشکبار به عنوان مواد غذایی پر خاصیت از رونق خاصی در بازارهای جهانی برخوردار شده است. میزان تولید ماکادمیا در جهان حدود ۱۰۰ هزار تن است که کمتر از ۰.۵% از تجارت جهانی خشکبار را شامل می‌شود.

استرالیا یکی از مهمترین صادر‌کنندگان ماکادمیا است به طوری که ارزش محصول ماکادمیای داخلی و وارداتی استرالیا برابر ۱۰۰ میلیون دلار است.


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار