به گزارش
حوزه سياست خارجي باشگاه خبرنگاران، جان کری وزیر خارجه امریکا در گفتگویی با سی بی اس، 3 درخواست جدید از ایران مطرح کرد که کاملا با درخواستهای پیشین امریکا از ایران متفاوت است.
کری پنج شنبه 4 مهر 1392 (26 سپتامبر 2013) در گفتگویی با اسکات پلی از شبکه سی بی اس گفت که اکنون امریکا 3 درخواست کلیدی از ایران دارد: 1- باز کردن درب تاسیسات فردو به روی بازرسان
2- کاهش سطح غنی سازی
3- پذیرش فوری پروتکل الحاقی
متن دقیق اظهارات کری در این مصاحبه آنگونه که وب سایت وزارت خارجه امریکا در روز 30 سپتامبر روایت کرده چنین است: SECRETARY KERRY: They could immediately open up inspection of the Fordow facility, a secret facility underground in the mountains. They could immediately sign the protocols, the Additional Protocols of the international community regarding inspections. They could offer to cease voluntarily to take enrichment above a certain level because there’s no need to have it at a higher level for a peaceful program.
این درخواستها، با درخواستهای اسراییل از ایران و درخواستهایی که گروه 1+5 پیش از این در نشست آلماتی 1 به ایران ارائه کرده بود کاملا متفاوت است.
اسراییل اکنون 4 درخواست از ایران دارد: 1- تعطیلی فردو 2- توقف غنیسازی در همه سطح 3- انتقال مواد هستهای از ایران به خارج از کشور 4- تعطیلی راکتور اراک
در مذاکرات آلماتی 1 هم 3 درخواست مهم از ایران مطرح شده بود: 1- کاهش آمادگی فردو 2- توقف غنی سازی 20 درصد در فردو و نطنز 3- تبدیل مواد 20 درصد به سوخت
درخواستهای اخیر کری از ایران که رسما اعلام شده و بنابراین میتوان گفت یقینا مبنای موضع امریکا در مذاکرات ژنو در 23 مهر خواهد بود به وضوح هم از درخواستهای اسراییل و هم از آنچه در آلماتی گفته شده بود معتدلانهتر است.
مهمترین نکته درباره این درخواستها این است که درخواستها به جای تمرکز بر مفهوم تعلیق یا توقف بر مفهوم شفافیت تمرکز دارد و این دقیقا همان جایی است که ایران میتواند و مایل است درباره آن همکاری بیشتری بکند.
علاوه بر این، این درخواستها نشان میدهد که امریکا فاصلهای معنا دار میان موضع خود و موضع اسراییل ایجاد کرده و در این مورد حتی ممکن است از اروپا هم آسان گیرتر شده باشد.
یک نکته کلیدی این است که کری در این مصاحبه به صراحت اعلام میکند که ایران حق غنی سازی با درصد پایین را دارد در حالی که سوزان رایس مشاور امنیت ملی کاخ سفید همین دیروز گفته بود که اوباما حق غنی سازی را برای ایران به رسمیت نمیشناسد.
سوال اصلی که در اینجا وجود دارد این است که در ازای اجابت این درخواستها از سوی ایران، امریکا آماده لغو کدام بخش از تحریمها خواهد بود؟ ايران هستهاي مينويسد، به نظر می رسد اگر امریکا ما به ازایی مناسب در حوزه تحریمهای مالی و انرژی در نظر بگیرد، توافق درباره این درخواستها از سوی ایران غیر ممکن نباشد.
انتهاي پيام/