به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران تبریز، در این رقابتها که در رشته های هفت سنگ ، کشتی بومی و محلی ، دال پلان بانوان برگزار شد در رشته هفت سنگ آذربایجانشرقی قهرمان شد و تیمهای آذربایجانغربی و زنجان دوم و سوم شدند.
در رشته کشتی بومی و محلی معروف به کشتی آشیرما تیم زنجان قهرمان دش و اردبیل و آذربایجانشرقی دوم و سوم شدند.
در رشته دال پلان ویژه بانوان آذربایجانشرقی بر سکیو نخست ایستاد و تیم کردستان دوم شد و گیلان در جایگاه سومی نشست.
مشاورعالی فدراسیون و رییس دپارتمان ورزش های سنتی و بازی های بومی و محلی کشور گفت: بازی های بومی و محلی به عنوان نماد فرهنگ و اصالت یک قوم و رگ حیات فرهنگ سنتی کشور محسوب می شوند.
محمد رسول کلهر در حاشیه برگزاری جشنواره بازی های بومی و محلی کشور در ارومیه افزود: هدف از اجرای این جشنواره ها احیای بازی های فراموش شده و تعامل اقوام و قومیت ها در کنار هم و زنده کردن طرز پوشش و لباس های سنتی آقایان و بانوان در اقوام مختلف و نیز توسعه ورزش است.
کلهر ادامه داد: بازی های بومی و محلی به طور عمده آیینی و جنبه مذهبی نیز دارند و نمایش و تفریح در کنار افزایش دقت و شجاعت، سرعت، تکنیک، آمادگی جسمانی و روحانی از شاخصه های این بازی ها است.
کلهر با اشاره به کم هزینه بودن این بازی ها نیز اظهار داشت: بازی های روستایی، بومی و محلی در عین سادگی فراگیر هستند و منبع بسیاری از بازی های مشهور دنیا بوده که غربی ها با عوض کردن نام و عنوان و طریقه اجرا آن را به نام خود ثبت و در آمدهای سرشاری از آن کسب نمودند.
وی ادامه داد: بیش از 500 بازی بومی و محلی تاکنون شناسایی شده و برابر اسناد و کتب مستند برای افزون بر دو تا سه هزار گویش مختلف در سراسر کشور در حال بازی و اجرا است.
مشاور عالی فدراسیون همچنین گفت : افزون بر 63 هزار روستا با بیش از 23 هزار جمعیت روستایی زیر پوشش بازی های بومی و محلی هستند که لزوم هزینه و سرمایه گذاری در این بخش به شدت احساس می شود.
کلهر با اشاره به همکاری گسترده بانک کشاورزی و حمایت از برگزاری این بازی ها در سطح کشور گفت: ورود بخش خصوصی در این حوزه علاوه بر گسترش فرهنگ بومی و اصیل ایران منافع مالی و تبلیغاتی گسترده ای در پی دارد کما این که کشورهای مختلف دنیا به خصوص کشور ترکیه با استفاده از جاذبه های سنتی خود درآمد گسترده ای در حوزه توریسم کسب می نماید.
وی با اشاره به مشکلات پیش روی این بازی ها تأکید کرد: این جشنواره ها که به طور عمده در قالب منطقه ای، کشوری و بین المللی برگزار می شود با نبود زیرساخت های مناسب اولیه مواجه است چراکه ایجاد بستری استاندارد برای اجرای این بازی هزینه های سرسام آوری در پی دارد.
کلهر تهیه دایره المعارف جامع بازی های روستایی، بومی و محلی را از اقدامات قابل تحصین در زمینه تثبیت و احیای این بازی ها ذکر کرد و گفت: این دایره المعارف در حال تدوین بوده و نیاز گسترده به اطلاعات و رسومات مناطق مختلف توسط علاقمندان در سراسر کشور در این خصوص احساس می شود چرا که گستره و تعداد این بازی ها بسیار زیاد بوده و نیاز به بسیج همگانی دارد.
اولین جشنواره بازی های بومی و محلی آذربایجان غربی با حضور تیم هایی از استان های شمالغرب کشور به مدت دو روز در شهرستان ارومیه و در محل پارک ائللرباغی این شهر در روزهای پنجشنبه و جمعه برگزار شد/س