به گزارش
مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، آلودگي هوا يكي از بزرگترين مشكلات امروز دنياي مدرن است. استفاده روزافزون از انواع خودروها باعث شده است كه هواي آلوده و كثيف همراه هميشگي مردمان كلانشهرها باشد. اگرچه در سيستم خودروها تغييرات بسياري حاصل شده و افزايش سطح كيفيت انواع سوخت به عنوان راهحلي براي كاهش آلودگي هوا درنظرگرفته شده است، اما هنوز دود و آلودگي شرش را از سر مردم جهان كم نكرده است!
در اين وانفسا، شهرهايي پيدا ميشوند كه استفاده از دوچرخه را به عنوان راهحلي براي كاهش آلودگي هوا مطرح كردهاند. اجراي اين طرح در بسياري ازشهرهاي مهم جهان با استقبال چشمگير مردم روبهرو شده است.
در مطلبي كه تهران امروز منتشر کرده است به معرفي شهرهايي پرداخته است كه استفاده از دوچرخه در آنها بسيار رواج يافته و اندكاندك جاي استفاده از ماشينهاي دودزا را گرفته است.
** پاريساز جولاي سال 2007 ميلادي اين امكان براي شهرواندان پاريس برقرار شده است كه بتوانند دوچرخههاي Velib را سوار شوند. در شهر پاريس به عنوان پايتخت فرانسه، بيش از 20 هزار دوچرخه در هزار و 800 ايستگاه به انتظار پاريسيهاي طالب دوچرخهسواري نشستهاند. اين طرح بزرگترين سيستم اجاره دوچرخه در دنياست كه شهرداري پاريس متولي اجراي آن است و گروه تبليغاتي JC Decaux حامي مالي آن است.
** لندنطرح اجاره دوچرخهها در لندن، از ماه جولاي سال 2010 ميلادي در اين شهر اجرايي شده است. اين طرح در بين لندنيها به «دوچرخههاي بوريس» مشهور شده است. علت اين نامگذاري هم آن است كه «بوريس جانسون» شهردار لندن كسي است كه اين طرح را به مرحله اجرا درآورده است. «جانسون» آرزو دارد كه به زودي تمام شهر همچون تاكسيهاي سياه و اتوبوسهاي قرمز از دوچرخ پر شود. لندن 6هزار دوچرخه در 400 ايستگاه دارد.
** مونترالاگرچه «مونترال» هفتههاي متوالي و بسيار طولانيتر از ديگر شهرهاي آمريكاي شمالي پوشيده از برف است اما اين شهر به بهشتي براي دوچرخهسواران تبديل شده است. در سال گذشته ميلادي به برنامه اجاره دوچرخه اين شهر ـ كه «بيكسي» خوانده ميشودـ ايستگاههاي جديدي اضافه شد تا ظرفيت اين طرح به 400 ايستگاه و 5000 هزار دوچرخه برسد. جالب است بدانيد كه «بيكسي» از تركيب دو كلمه «TAXI» و «BICYCLE» بهوجود آمده است.
** آمستردامپرشورترين دوچرخهسواران در اين شهر رفت و آمد ميكنند. آنقدر دوچرخه سواران اين شهر به شهرداري فشار آوردند كه سرانجام مقامات شهري مجبور شدند گذرگاه ويژه دوچرخهها در موزه هنرهاي معاصر اين شهر كه Rijksmuseum نام دارد پس از 10سال بازسازي و بازگشايي كنند. تعدادي از معماران و مديران اين موزه و نيز چندين مقام محلي با عبور و مرور دوچرخهها در اين بخش مخالفت كردند اما سرانجام اين دوچرخهسواران بودند كه پيروز شدند.
** چاتانوگا«چاتانوگا» چهارمين شهر بزرگ ايالت تنسي است و در نزديكي مرز ايالت «جورجيا» قرار دارد. گردشگراني كه به «چاتانوگا» ميروند اغلب از كشف سيستم حمل و نقل دوچرخهاي اين شهر شگفتزده ميشوند. سيستم اجاره دوچرخه «چاتانوگا» شامل 30 ايستگاه است كه 300 دوچرخه در اين ايستگاهها اجاره داده ميشود. اعضاي اين ايستگاهها ميتوانند به مدت يك ساعت و در چارچوب عضويت سالانه خود از دوچرخههاي اين ايستگاهها استفاده كنند.
** استنفورددانشگاه استنفورد يكي از معتبرترين دانشگاههاي دنيا است كه در استنفورد، در نزديكي شهر سانفرانسيسكو در ايالت كاليفرنيا واقع شده است. نخستين چيزي كه توجه بازديدكنندگان از اين دانشگاه را جلب ميكند، حضور هميشگي دوچرخهسواران است كه به آرامي در اطراف پرديس «پائلو آلتو» در رفتوآمد هستند. دانشگاه استنفورد با 20 هزار دانشجو و نزديك به 15هزار دوچرخهسوار يكي از بزرگترين محيطهاي دانشگاهي دوچرخهسوار است.
** نيويورك«نيويورك؛ شهر دوچرخهها» طرحي است كه در «روز يادبود» شروع
بهكار كرد. «روز يادبود» آخرين دوشنبه ماه مياست كه به ياد كساني كه جان
خود را در ارتش ايالات متحده آمريكا از دست دادهاند برگزار ميشود.
براساس اين طرح حدود 330 ايستگاه كرايه دوچرخه در «منهتن» و «بروكلين»
تاسيس شده است. طرح «نيويورك؛ شهر دوچرخهها» از سال 2011 ميلادي در حال
اجراست و «سيتيبانك» به عنوان حامي تجاري بزرگ اين طرح شناخته ميشود.