به گزارش
خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگارن، استراليا از جمله كشورهايي است كه تحت حمايت كشور انگليس قرار دارد و ملكه بريتانيا براي آنها فرماندار كل انتخاب ميكند.
بعد از انقلاب اسلامي، ايران و استراليا برخلاف اختلاف نظرهاي سياسي روابط اقتصادي دوجانبه خوبي داشتهاند كه بيش از هر چيز شامل واردات و صادرات محصولات كشاورزي بوده است.
در همین راستا گفتگویی با سفیر استرالیا در ایران صورت دادیم که متن این گفتگو به شرح ذیل است:
وقتي براي گفتگو با سفير وارد سفارت استراليا شدم و با آسانسور به سمت دفتر
سفير هدايت ميشدم تصور نميكردم بعد از رسيدن به طبقه سوم با آقاي سفير
درست روبهروي در آسانسور مواجه شوم "پال فلي" با زبان فارسي به ما سلام
داد و بعد ما را به دفتر خود راهنمايي كرد.
"پال فلي" سفير استراليا در تهران كه كمتر از 3 ماه است مشغول به كار شده در گفتگويي كه با وي داشتيم ابراز اميدواري كرد با روي كار آمدن دولت جديد مسئله هستهاي ايران با جامعه جهاني حل شود تا روابط اين كشور با ايران افزايش يابد.
سفير استراليا بيش از هر چيز نگران مهاجرتهاي غيرقانوني ايرانيان به استراليا است و گوشزدهايي در اين زمينه دارد.
تبريك دولت استراليا به دكتر روحاني سفير استرالیا در تهران در گفتگو با
خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران درباره روي كارآمدن دولت جديد و رياست جمهوري دكتر روحاني گفت: دولت استراليا به دكتر روحاني به خاطر انتخاب شدن به عنوان رئيسجمهوري ايران تبريك ميگويد و ما اين نكته را در نظر داريم كه دكتر روحاني خيلي شفاف گفتند كه مصمم هستند موضوع هستهاي و مسائل ايران با جامعه جهاني را از طريق مذاكرات حل و فصل كنند و ما اين موضوع را به فال نيك ميگيريم و منتظر هستيم كه اين مذاكرات شروع شود و بحثها صورت بگيرد.
ايران و استراليا همواره روابط خوبي داشتهاند.
سفير استراليا در ايران با بيان اينكه 2 كشور همواره روابط خوبي داشتهاند، اظهار داشت: سفارت استراليا در دهه 1960 ميلادي در ايران بر پا بوده است و البته ايران هم سالهاست كه در استراليا سفارت دارد، روابط مردم ما هم روابط خوبي است.
پال فلی افزود: ما جامعه ايرانيان را در استراليا داريم كه براي تجارت يا اهداف گردشگري وارد استراليا ميشوند و هر ساله حدود 10 هزار ويزاي ملاقات يا گردشگري صادر ميكنيم و همچنين دانشجويان ايراني هم در استراليا حضور دارند.
وي با اشاره به سفر گردشگران استراليايي به صورت گروهي به ايران گفت: مردم استراليا در اين سفرها با آثار تاريخي ايران و همچنين تاريخ و فرهنگ ايران آشنا ميشوند.
پال فلي با تأكيد بر اينكه از گذشته روابط تجاري با ايران داشتيم، تصريح كرد: اين روابط بيشتر واردات و صادرات اقلام كشاورزي بوده است، استراليا گندم و جو و ديگر محصولات به ايران وارد ميكند و ايران پسته و ديگر محصولات كشاورزي به استراليا صادر ميكند، البته در سالهاي اخير احتمالاً به خاطر موضع ايران و اختلاف با جامعه جهاني در موضوع هستهاي حجم اين مبادلات كاهش پيدا كرده است.
مشتاقانه منتظر حل مسئله هستهاي ايران با جامعه جهاني هستيم سفير استراليا در ايران گفت: همواره نظر موافقي با تهران روي مسائل عمده مانند مسئله هستهاي نداشتهايم و مشخصاً بهترين راه حل چنين مسائلي گفتگو و ادامه مذاكرات است و خوشحال ميشويم كه در مورد اين موضوعها مهم تبادل نظر شود.
پال فلي در پاسخ به ارزيابي خود از تحريمها عليه ايران، اظهار داشت: اين موضوع كه در سالهاي اخير 5 قطعنامه در شوراي امنيت سازمان ملل عليه ايران تصويب شده است نشان ميدهد كه ايران براي متقاعد كردن جامعه جهاني درباره صلحآميز بودن موضوع هستهاي مسئله دارد.
وی ادامه داد: همه تحريمها چه از سوي شوراي امنيت سازمان ملل و چه از سوي ساير كشورها به صورت جداگانه از جمله استراليا حاكي از اين موضوع است اما ما مشتاقانه منتظريم كه مذاكرات همان طور كه دكتر روحاني گفتهاند صورت بگيرد تا مسأله هستهاي ايران با جامعه جهاني حل شود.
ايرانيان سالانه 2 هزار ويزاي مهاجرتي به استراليا دريافت ميكنند وي در بخش ديگر گفتگو با باشگاه خبرنگاران در پاسخ به اين سوال كه آمار مهاجران قانوني و غير قانوني به چه صورت است، گفت: برنامههاي مهاجرت قانوني براي آمدن به استراليا وجود دارد و استراليا از تمام دنيا مهاجران قانوني را ميپذيرد اما عدد دقيقي در اختيار ندارم فقط ميدانم دهها هزارنفر به صورت قانوني وارد استراليا ميشوند كه از جمله آنها مردم ايران هستند كه سالانه به صورت ميانگين 2000 ويزاي مهاجرتي براي ايرانيان صادر ميكنيم.
سفير استراليا در ايران تصريح كرد: جامعه ايرانيان مقيم استراليا بالغ بر 30 هزارنفر هستند كه يك جامعه بسيار سختكوش، مورد احترام و قانون مدار ميباشند و كمك زيادي به استراليا ميكنند.
پال فلي با تأكيد بر اينكه مسيرهاي قانوني براي رسيدن به استراليا وجود دارد، اظهار داشت: متاسفانه برخي به صورت غيرقانوني، بدون داشتن ويزا و با قايق خود را به استراليا ميرسانند كه اين تعداد روبه رشد هستند، از ابتداي سال2013 بيش از 18 هزار نفر تلاش كردهاند به صورت غيرقانوني خود را به استراليا برسانند كه در اين بين ايرانيها بزرگترين گروه آنها بودهاند و تا 3 آگوست سالجاري 6807 ايراني و 2000 افغاني تلاش كردهاند به صورت غيرقانوني خود را به استراليا برسانند.
امكان دريافت اقامت استراليا براي مهاجران غيرقانوني وجود ندارد وي با اشاره به اينكه مهاجرت غيرقانوني يك مشكل بزرگ است، گفت: اگر كسي بخواهد به صورت غيرقانوني وارد استراليا شود با تبهكاران سر و كار خواهد داشت كه پول خيلي زيادي از آنها ميگيرند و آنها را با لنج و قايقهاي خطرناك به دريا ميآورند كه هر لحظه ممكن است غرق شده و تراژديهايي را به وجود بياورند و باعث غم و اندوه خانوادهها شوند.
سفير استراليا در ايران تأكيد كرد: آنچه تبهكاران و باندهاي قاچاق انسان درباره سفر به استراليا مطرح ميكنند دروغ و كلاهبرداري است، از 19 ژوييه امسال قانون مهاجرتي استراليا تغيير كرده است و استراليا ديگر پناهجويان را به روش قبل نميپذيرد بلكه آنها را به كشور پاپوآ گينه نو يا كشوري در منطقهاي ديگري اعزام ميكند و در آنجا بازداشت ميشوند و اگر ثابت شود كه آنها پناهنده واقعي هستند در آن كشورها پناهندگي دريافت ميكنند و يا در كشور ديگري به آنها اقامت داده ميشود اما در استراليا به هيچوجه به اين نوع پناهجويان اقامت داده نميشود.
پال فلي با اشاره به اينكه اگر پناهجويان بخواهند با لنج به استراليا بياييد هرگز به استراليا نخواهند رسيد، گفت: حتي به اين قضيه فكر هم نبايد بكنند كه خود را با قايق و لنج به استراليا برسانند چون سفر بسيار خطرناكي است.
سفیر استرالیا در ایران ادامه داد: يادآوري ميكنم استراليا در اسكان مجدد پناهندگان، كشور سخاوتمندي است و سالها است كه اين كار را انجام ميدهد و از جنگ دوم جهاني اين كار را شروع كرده و امسال ما برنامه اسكان مجدد 20 هزار پناهجو را از سرتاسر دنيا داريم كه بين آنها 800 افغاني هستند كه در ايران زندگي ميكنند.
وي با بيان اينكه اسكان مجدد پناهجويان را بهعنوان بخشي از وظيفه بينالمللي خود بهعنوان يك كشور آرام، با صلح و صفا و نسبتاً مرفه ميدانيم، تصريح كرد: پناهندگان را از مسيرهاي قانوني خود مانند كميسارياي عالي سازمان ملل در امور پناهندگان يا سازمانهاي مرتبط ديگر و نه از طريق غيرقانوني، ميپذيريم.
دريافت ويزاي مهاجرت مدت زمان مشخصي ندارد سفير استراليا در ايران اظهار داشت: استراليا كشور مهاجران است، همواره مهاجرپذير بوده است و سالانه برنامههاي پذيرش مهاجران را داريم، در همين سفارت استراليا در تهران يك بخش بزرگي از سفارت به بخش مهاجرت اختصاص پيدا كرده كه وظيفه آن بررسي درخواستهاي مهاجرتي است كه يك رويه سريعي نيست و هيچ زمان مشخصي ندارد.
وی ادامه داد: دريافت ويزاي مهاجرت به مؤلفههاي زيادي مانند تخصص، داشتن خانواده، دوستان در استراليا، سلامت جسماني، تاييديه امنيتي و موارد ديگري بستگي دارد كه در مورد هر فردي زمان بررسي اين مؤلفهها متفاوت است، اينكه در استراليا خانواده يا دوستاني باشند كه از فرد مهاجر حمايت كنند و يا شغلي در انتظار شما باشد در سير مراحل دريافت ويزاي مهاجرتي تاثيرگذار است.
همكاري پليس اندونزي و مالزي با استراليا براي توقف قاچاق انسان از اين كشورها پال فلي در پاسخ به اين سوال كه بيشتر مهاجرين غيرقانوني از كشورهاي اندونزي و مالزي عازم استراليا ميشوند، دولت استراليا چه رايزنيهايي براي مقابله اين كشورها با قاچاقچيان داشته است، گفت: البته كه همين طور است، تمام كشورهايي كه در اين مشكل سهيم هستند، به صورت يك مسأله و مشكل به اين قضيه نگاه ميكنند، درباره اين موضوع رايزنيهاي مختلفي با كشورهاي منطقه از جمله اندونزي و مالزي و كشورهاي ديگر يا كشورهايي كه پناهجو ميفرستند شده است؛ به عنوان نمونه، رئيس جمهور اندونزي يك كنفرانسي ترتيب داده است كه بسياري از كشورها در آن شركت خواهند كرد كه 20 آگوست در جاكارتا برگزار خواهد شد.
سفیر استرالیا در ایران افزود: علاوه بر تلاشهاي ديپلماتيك نيروهاي امنيتي پليس اندونزي و مالزي با استراليا همكاري دارند كه قاچاق انسان از اين كشورها متوقف شود، همچنين ما گفتگوهاي خوبي با دولت ايران داشتيم و يك هيأت از استراليا به ايران آمد و در رابطه با اين موضوع مذاكره شد و دولت ايران از مردم خواسته است كه به صورت غيرقانوني به استراليا سفر نكنند و جان خود را در دست تبهكاران قرار ندهند.
وي در پاسخ به اين سوال كه چه برخوردي با مهاجران غيرقانوني بعد از ورود به استراليا ميشود و چه روندي را طي ميكنند؟ آيا مليتهاي مهاجران غيرقانوني در نوع برخورد تاثيرگذار است؟ اظهار داشت: برخورد متفاوت با مليتهاي مختلف كه به صورت غيرقانوني وارد استراليا ميشوند، وجود ندارد و با همه مليتها برخورد يكساني صورت ميگيرد.
پال فالی تصریح کرد: پناهجويان غيرقانوني از 19 ژوئيه به بعد به پاپوآ گينه نو اعزام ميشوند تا ادعاي پناهندگي آنها در آنجا مورد بررسي قرار بگيرد و در واقع اين ادعاها براساس تعريفي كه در كنوانسيون پناهندگان سال 1951 شكل گرفته، بررسي خواهد شد كه ميگويد پناهنده كسي است كه ترس اثبات شده و پايه و اساس دار از آزار و اذيت در كشورش داشته باشد.
مهاجران غيرقانوني به استراليا در 2 كشور ديگر بازداشت و نگهداري ميشوند سفير استراليا در ايران با تأكيد بر اينكه هر كس از هر جايي خود را به صورت غيرقانوني به استراليا برساند، به پاپوآ گينه نو اعزام ميشود، ادامه داد: در آنجا ادعاهاي پناهجويان مورد بررسي قرار ميگيرد و اگر اثبات شود كه آنها پناهنده واقعي هستند، در كشور خود يا در كشور ديگري به آنها اقامت ميدهند يا با كميسارياي عالي سازمان ملل در اين زمينه همكاري ميكنند. اما بيشك آنها در استراليا اسكان داده نميشوند، دولت استراليا ميخواهد اين پيام شفاف را بدهد كه به اين طريق ديگر پناهنده نميپذيرد. پناهجوياني كه ادعاي پناهندگي آنها ثابت نشود، از گينه نو به كشور خود بازگردانده ميشوند و هرگز به استراليا نخواهند رسيد.
پال فلي در پاسخ به اين سوال كه آيا دولت استراليا مسئوليت مهاجران غيرقانوني را كه به خارج از استراليا اعزام ميشوند، ميپذيرد، گفت: بله، دولت استراليا به دولت پاپوآ گينه نو كمك خواهد كرد و به اين كشور در ترتيبدهي مراكز بازداشت پناهجويان غيرقانوني كمك ميكند. اين مراكز بازداشت با استانداردهاي بينالمللي همخواني دارد و هركس ادعاي پناهندگي داشته باشد، ادعاي او در آنجا مورد ارزيابي قرار ميگيرد و در اين مراكز حمايتهاي مناسب از جمله غذا، آب، سرويسهاي پزشكي و روانشناختي، دسترسي به وسايل تفريحي و ارتباطي براي تماس با خانوادهها وجود دارد، البته آنجا يك كمپ تفريحي براي گذراندن تعطيلات نيست بلكه يك مركز بازداشت مهاجران غيرقانوني بوده و جايي است كه هيچ كس دوست ندارد به آنجا برود.
وی با اشاره به اينكه هر كس كه تلاش كند با قايق و لنج به صورت غيرقانوني و بدون ويزا وارد خاك استراليا شود قطعاً هيچ شانسي براي رفتن به استراليا نخواهد داشت، ادامه داد: به غير از پاپوا گينه نو پناهجويان به فائورو جزيرهاي در اقيانوس آرام نيز منتقل ميشوند كه در اين كشور هم مراكزي براي بازداشت پناهجويان راهاندازي شده است. البته ممكن است مراكز ديگري در كشورهاي ديگر منطقه نيز راهاندازي شود ولي در حال حاضر فقط در اين 2 كشور اسكان داده ميشوند.
واكنش سفير استراليا به خودكشي پناهجويان وي در پاسخ به اين سوال كه اخباري از خودكشي پناهجويان در اين بازداشتگاهها منتشر شده است؛ دولت استراليا چه توضيحي براي اين موضوع دارد، تصريح كرد: من در مقامي نيستم كه بخواهم وارد موارد تك به تك يا خاص شوم كه چه اتفاقي براي افراد در آن بازداشتگاهها ميافتد، به هر حال افراد حقوق و حريم خصوصي خود را دارند اما چيزي كه ميتوانم درباره آن صحبت كنم، اين است كه اين مراكز بازداشت با استانداردهاي بينالمللي همخواني دارند ولي به هر حال اين مراكز جايي نيست كه انسان دوست داشته باشد در آن زندگي كند و مردم در آنجا ناراحت و نااميد هستند چرا كه قاچاقچيان انسان به آنها دروغ گفتهاند و در حالي كه به آنها نويد زندگي خوبي در استراليا را دادهاند اما در حال حاضر پناهجويان سر از بازداشتگاهها درآوردهاند و طبيعي است كه خيلي نااميد و سرخورده باشند.
سفير استراليا درباره مدت زماني كه پناهجويان در بازداشت به سر ميبرند،افزود: بررسي درخواستها و ادعاهاي پناهجويان هيچ زمان مشخص و تعريف شدهاي ندارد و مورد به مورد متفاوت است و در هر صورت يك پروسه سريعي نيست و باز هم بستگي به شرايط پناهجو دارد.
خطرهاي مهاجرت غيرقانوني به استراليا وي در پاسخ به اين سوال كه چه خطرهايي پناهجويان غيرقانوني به استراليا را تهديد ميكند، تصريح كرد: كساني كه سعي كنند به صورت غيرقانوني با لنج خود را به استراليا برسانند با خطرات بسيار جدي مواجه هستند، در واقع اين افراد با تبهكاران سروكار دارند؛ قاچاقچيان انسان تبهكاراني هستند كه زندگي مردم را به خطر مياندازند.
وی ادامه داد: جان پناهجويان در خطر است و لنجهاي ماهيگيري كوچكي كه قاچاقچيان با آنها افراد را جابهجا ميكنند نامطمئن و خيلي خطرناك هستند و گاهي در آب غرق ميشوند و تعداد زيادي ايراني جان خودشان را به همين ترتيب از دست دادهاند، موضوع ديگر شرمساري و ناراحتي است كه براي خود و خانواده پناهجويان پيش ميآيد. شرمساري زماني رخ ميدهد كه بازداشت شوند و ناراحتي زماني است كه جان خود را از دست بدهند. ايرانيان بايد به توصيه دولت ايران توجه كنند و به صورت غيرقانوني به استراليا سفر نكنند.
سفير استراليا درباره درگيري اخير پناهجويان در يكي از مراكز بازداشت ضمن تكذيب كشته شدن تعدادي از پناهجويان در اين درگيري اظهار داشت: چند هفته پيش شورشي در مركز بازداشت جزيره فائورو رخ داد كه افراد بازداشت شده مركز را تخريب كردند و خساراتي به بار آوردند به اين اميد كه به استراليا منتقل شوند اما اين موضوع توسط پليس فائورو كنترل شد و هيچ كسي كشته نشده است، افرادي كه فكر ميكردند اينگونه ميتوانند به استراليا برسند به هدف خود نرسيدند و در حال حاضر به جاي اينكه در ساختمانهاي خود باشند در چادر زندگي ميكنند تا ما بتوانيم يك ساختمان جديد براي آنها درست كنيم.
بسیار از ايران لذت بردم پال فلي در پايان در توصيف خود از ايران و مردم آن خاطرنشان كرد: كمتر از 3 ماه است كه من به ايران آمدهام و قبلاً در افغانستان سفير بودم اما در همين زمان كوتاه خيلي از ايران لذت بردم، هر چند تا هماكنون بخش كوچكي از ايران را ديدهام اما مردم ايران فوقالعاده خوش برخورد و مهمان نواز هستند، ايران كشور بسيار زيبا با فرهنگ و تاريخ غني است و مشتاق هستم در زماني كه ايران هستم بخشهاي بيشتري را ببينم، اما تا همين هماكنون هم خيلي از ايران لذت بردم.
انتهای پیام/