به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراك ؛در سالهای دور در اروپا از دم کرده ریشه این گیاه به عنوان جایگزینی برای قهوه استفاده میشده است. هر چند که قدمت کاربرد دارویی این گیاه بسیار طولانی است اما به طور کلی این گیاه پیش از این که به عنوان یک گیاه باارزش دارویی بالا مطرح گردد به عنوان یک گیاه خوردنی و غذایی مطرح بوده است.
این گیاه طبیعت سرد و تر دارد. بخشهای قابلاستفاده از این گیاه گلها، برگها، ریشه و بذر گیاه هستند. برگهای این گیاه تا حدودی تلخمزه هستند که این مزه تلخ در زمان گل دادن گیاه افزایش مییابد. معمولاً با عملیات ویژهای مانند پوشاندن برگها به وسیله کاغذهای ویژه و ایجاد مانع برای رسیدن نور به برگها اسباب سفید شدن برگ گیاه و کاهش مزه تلخ برگها را فراهم میکنند اما باید به این مسئله نیز توجه کرد درحالیکه مزه تلخ برگها کاهش مییابد میزان ویتامینها و مواد معدنی برگها نیز کاهش مییابد. در هر 100 گرم برگ خشک این گیاه 290 کالری انرژی، 6/24 گرم پروتئین، 9/2 گرم چربی، 4/59 گرم کربوهیدرات، 13 گرم فیبر و 13 گرم خاکستر وجود دارد. مواد معدنی این گیاه شامل کلسیم، فسفر، آهن، منیزیم، سدیم، پتاسیم و روی میباشند. همچنین ویتامینهای این گیاه شامل ویتامین A، تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2)، نیاسین و B6 میباشند. این گیاه دارای ارزش درمانی و دارویی بالایی به خصوص برای کبد و دستگاه گوارش میباشد و همین ویژگی باعث شده است که امروزه دارای جایی ثابت در رژیمهای دارویی و غذایی داشته باشد.
جهت تقویت کبد تباشیر هندی کوبیده شده، آب جوشانده ریشه کاسنی، لعاب اسفرزه و سکنجبین را مخلوط کنید و شب قبل از خواب میل نمایید.
ریشه و برگ گیاه دارای خاصیت اشتهاآور، ادرارآور، ملین، کمککننده به هضم غذا، کاهنده قند خون و مقوی است. ثابت شده است که عصاره ریشه این گیاه دارای اثرات درمانی بسیار مفیدی برای درمان یرقان، نقرس و روماتیسم میباشد. ترکیبات محلول در آب کاسنی، خاصیت مسکن دارند و بعضی از قندهای موجود در آن دارای خاصیت افرایش میکروب مفید و کاهش باکتری بیماری در روده میباشند.
مطالعات و تحقیقات جدید بر روی خواص درمانی این گیاه نشان میدهد که برخی ترکیبات موجود در کاسنی، در مشکلاتی از جمله یبوست، اسهالهای میکروبی، سرطان و بیماریهای قلبی- عروقی، میتوانند موثر باشد. از مهمترین اثرات مفید کاسنی، حفاظت کبد در برابر سموم کبدی است و این اثر با مادهای به نام تتراکلروکربن به اثبات رسیده است. ابنسینا پزشک بزرگ مسلمان در مورد گیاه کاسنی و خواص آن گفته است که کاسنی برطرفکننده تشنگی مفرط، مدر صفرا، تببر، موثر در درمان دیفتری، تصفیه خون و برای درمان بیماریهای پوستی مفید است. گیاه کاسنی، مانند سایر گیاهان ممکن است، عوارض محدودی ایجاد کند که مصرف آن میتواند در مواقعی موجب بروز حساسیتهای پوستی و ایجاد درماتیت و این واکنشهای پوستی مربوط به ترکیبات لاکتونی موجود در کاسنی شود./ب