به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، به نقل از شبکه خبري "پرس تي وي"؛ جورج لبکي، استاد دانشگاه "نوترديم" ايالت ايندياناي آمريکا در گفتگو با شبکه خبري پرس تي وي، به بيان ديدگاههاي خود در خصوص انتخابات رياستجمهوري ايران و تاثير آن بر مسائل منطقهاي و جهان پرداخت.
وي ضمن تمجيد از نحوه برگزاري آرام يازدهمين انتخابات رياست جمهوري ايران، آن را در معادلات منطقهاي و فرامنطقهاي از جمله بحران سوريه، مهم ارزيابي کرد.
اين استاد دانشگاه معتقد است؛ ميتوان از انتخابات ايران درس آموخت.
ترجمه اين گفتگو به شرح زير است:
پرس تي وي_ قبل از هرچيز مايلم نظر شما را در مورد روند پيشرفت امور (انتخابات) بدانم، امسال سال حماسه سياسي نامگذاري شده است، نظر شما در اين مورد چيست؟
لبکي_ فرآيند انتخابات خيلي به آرامي انجام شد. مردم صفهاي طولاني را براي رايدادن تشکيل داده بودند و همه کاملا آرام بودند و اين در مقطعي است که خاورميانه شاهد درخواستهاي فراواني براي دمکراسي است. من فکر ميکنم ما ميتوانيم از انتخابات ايران درس بگيريم و آن را در مباحث مربوط به فرآيندهاي دمکراتيک خاورميانه، مدنظر قرار دهيم.
پرس تي وي_ بگذاريد در مورد کشورهاي ديگر صحبت کنيم. شما اکنون در بيروت بسر ميبريد، ما شاهد بوديم که ايرانيان مقيم لبنان راي دادند، اما خود مردم لبنان چطور؟ به نظر شما آنها (لبنانيها) فرآيند انتخاباتي ايران را چطور ميبينند؟
لبکي_ من فکر ميکنم مردم لبنان انتخابات ايران را به دقت پيگيري ميکنند، به چند دليل: دليل اول مربوط به تغييرات در خاورميانه است.
همچنين، دليل مهم ديگري وجود دارد؛ ايران يک قدرت بزرگ منطقهاي و بينالمللي است. ايران در خاورميانه و سياستهاي بينالمللي در چند موضوع مهم مانند بحران سوريه، حرفي براي گفتن دارد و صاحب نفوذ است.
بنابراين، مردم انتخابات ايران را به دقت پيگيري ميکنند و من فکر ميکنم نتيجه اين انتخابات تاثير مهمي بر روزهاي آينده و مذاکراتي که در خاورميانه رخ خواهد داد، خواهد داشت.
پرس تي وي_ رهبر انقلاب به اين مسئله اشاره کردند که غرب، نه فقط رسانههاي غربي، بلکه مقامات دولتهاي غربي تلاشهايي را براي بياعتبار نشاندادن انتخابات ايران انجام دادند. شما فکر ميکنيد آنها چقدر در اين راه موفق بودند؟
لبکي_ من فکر ميکنم اين بار آنها کاملا ناکام بودند، زيرا از سال 2009 اوضاع تغيير کرده است. فکر ميکنم افکار عمومي در خاورميانه امروز ميدانند و کاملا آگاهند که منظور غرب از آنچه که فرآيند دمکراتيک و مردمسالاري خوانده ميشود، واقعا اين نيست؛ بلکه سياستهاي پوششي است براي مداخله در امور داخلي کشورهاي خاورميانه.
بنابراين، فکر ميکنم بخشي از آن محاصره اقتصادي است. محاصره ايران از سوي غرب اکنون شکل محاصره اقتصادي، سياسي و اکنون سياست ترديد به خود گرفته، ترديد در مورد مشروعيت انتخابات ايران.
پرس تي وي_ جدا از اينکه اين انتخابات تمرين حقوق دمکراتيک مردم است، بسياري از تحليلگران آن را براي حفظ استقلال ايران مهم ميدانند. آيا شما با آنها موافق هستيد؟
لبکي_ قطعا. من فکر ميکنم انتخابات بسيار مهم است، انتخابات براي نظام مشروعيت ميآورد و مشروعيت، به يک دولت امکان ميدهد نماينده مردم باشد، نماينده کشور باشد، در مذاکرات بينالمللي مشارکت کند و به جهان نشان دهد که دولت مشروعي است که نماينده کل مردم است، بنابراين مردم در مذاکرات بينالمللي و گفتگوهاي مربوط به معاهدات و نظاير آن شرکت دارند.
پرس تي وي_ شما عنوان کرديد که ايران محور مقاومت در منطقه و بازيگر مهمي در ساختارهاي ژئوپلتيکي خاورميانه است. غرب توجه دقيقي به اين انتخابات دارد، به نظر شما اکنون انها چه ميکنند؟
لبکي_ همانطور که شما ميدانيد، از دهه 90 ميلادي مداخلههاي فراواني در امور داخلي کشورهاي مختلف سراسر جهان، تحت عنوان مداخله مسلحانه بشردوستانه صورت گرفته يا فشار بر کشورها وارد آمده تا دمکراسي را اتخاذ کنند.
بنابراين، از اين ديدگاه بسيار مهم است که کشورها در مورد ايران به جهان نشان دهند که آنها انتخابات شفافي دارند و جهان ميتواند آن را ببيند و برآن نظارت داشته باشند.
بنابراين، اين مهم در مسير روندهاي بينالمللي و سياستهاي بينالملل آينده بسيار مهم است.