وقتي مي­گويند وقت طلاست يعني هر ثانيه برابر یک گرم طلا!واي که اگر اين­‌جوري فکر کنيم حاضر نيستيم حتي يک ثانيه از وقت­‌مان که همان عمر گرانمايه‌ است را تلف کنيم و براي هر گرمش برنامه‌­ داشتیم.آن هم براي روزهاي بعد امتحانات که همين جوري آدم هي دور خودش مي­‌چرخد و کاسه چه کنم چه کنم دستش مي­‌گيرد.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، قابل توجه همه شب امتحاني­‌ها و قبل امتحاني‌­ها و بعضا بعد امتحاني­‌هاي عزيز! حواس­تان باشد از همين الان که امتحانات­تان تمام شده يا رو به موت است بايد به فکر وقت­هاي بعد از آن باشيد.

حتما که آدم نبايد امتحان داشته باشد که به فکر برنامه‌ريزي و مديريت زمان بيفتد! اگر هم بخواهيد به اصلش بپردازيد، اصلش همان دوران بعد از امتحانات است که به آدم مي­چسبد و بايد خوب بگذرد و برايش برنامه داشته باشد. به مناسبت همين «روزهاي بعد امتحاني» مي­پردازيم به موضوع مهم مديريت زمان از نوع فراغت بال!

آدم­‌ها دو دسته‌­اند...

به قول يکي از دوستان جيمي که هميشه آدم­ها را به دو دسته تقسيم مي­کند، آدم­ها در برخورد با روزهاي بعد از امتحانات­شان دو دسته مي­شوند؛

آدم­هاي دسته اول: امتحانات را که بدهيم مي­شود انتخابات. انتخابات را که رد کنيم ماه رمضان مي­آيد . توي چله تموز و روزه گرفتن هم عالمي دارد مگر آدم مي‌­شود براي روزهايش برنامه بريزد! برنامه ندارد که! کل روز را يا مي­خوابي يا رو به قبله­اي يا رو به تلويزيون. بعد از رمضان هم که حتما مسافرت و بعد از سفر هم که وقتي نمي­ماند براي برنامه‌ريزي و کارهاي ديگر!!

آدم­هاي دسته دوم: امتحانات را که بدهيم مي­شود انتخابات. خب بشود انتخابات! چه دخلي به ما دارد؟! نه اين­که بي دخل باشد اما راي­مان را مي­دهيم و مي­چسبيم به کارهايمان ديگر.

دسته اولي­ها که مي­توانند هر وقت هر کاري دل­شان خواست بکنند!اما دسته دومي­ها مطمئنا خودشان را تحت نظارت دارند.

خودمو مديريت کنم يا زمانمو؟!!

به دور و برتان يک نگاهي بيندازيد، چند نفر آدم مي­شناسيد که واقعا مديريت دارند روي زمان‌شان و روي خودشان؟!! چندتا؟ يکي؟ دوتا؟ سه تا؟ يا هيچي... . وقتي حرف از مديريت زمان و برنامه­‌ريزي مي‌­شود، بايد به عرض­تان برسانيم که منظورمان تغيير در خودمان است، نه تغيير در زمان.

حکما زمان را که نمي‌­شود تغيير داد؛ زمان طبق قرارداد جهاني خودش ثابت است و ثانيه به ثانيه در حال گذر کردن و رفتن است، اما ما که طبق قرارداد جهاني ثابت نيستيم! پس مي­توانيم تغيير کنيم و از زمان به بهترين نحو استفاده کنيم. اگر از يک زاويه ديگر به مديريت زمان نگاه کنيم متوجه مي­شويم که مديريت زمان يعني کنار گذاشتن تنبلي و بي حوصلگي­ها، عادات، رفتارهاي روزمره­اي که زمان را هدر مي­دهد و...

کي ميگه وقت طلاست؟!

والا اين­جوري که ما داريم روزها را مي­‌گذرانيم، وقت­مان ارزشش کمتر از پر کاهي نباشد، گويا بيشتر نيست. البته بلانسبت بعضي از آدم­ها که وقت­شان بيشتر از طلاي 24عيار هم مي‌­ارزد!! «ما» که مي­گوييم يعني عموم مردم؛ خودمان هم جزوي از عموم مردم! که به کسي برنخورد. خانمي که شما باشي، مگر هر گرم طلا حدود 130 هزار تومان نيست؟!

خب وقتي مي­گويند وقت طلاست يعني هر ثانيه برابر هر گرم! واي که اگر اين­‌جوري فکر کنيم حاضر نيستيم حتي يک ثانيه از وقت­‌مان که در واقع همان عمر گرانمايه‌­مان است را تلف کنيم و براي هر گرمش برنامه‌­اي دست و پا مي‌­کنيم. آن هم براي روزهاي بعد امتحانات که همين جوري آدم هي دور خودش مي­‌چرخد و کاسه چه کنم چه کنم دستش مي­‌گيرد.

ساعت‌­هايم را چه جورى بگذرانم؟

گام اول: فکر کنيد قرار است آخر تابستان بمي‌ريد، البته دور از جان‌­تان! حالا ببينيد اگر تا آخر تابستان چه کارهايي را انجام نداده باشيد ناکام از دنيا مي­‌رويد و مي‌­شويد جوان ناکام؟! حالا نوبت آن است که يک برگه سفيد برداريد و همان کارها را يادداشت کنيد.

گام دوم: زندگي­‌تان را به اين ابعاد تقسيم کنيد: فردي، خانوادگي، آموزشي، مالي، اجتماعي، تفريحي، معنوي! اگر ابعاد ديگري را هم دوست داريد اضافه کنيد و فهرست کارهاي قبل موت­تان را در اين ابعاد تقسيم‌بندي کنيد.

گام سوم: حالا واقع‌بين باشيد و با توجه به شرايط‌­تان و موقعيت زندگي­‌تان ببينيد که به کدام کارتان مي‌­توانيد برسيد. توي هر بعد فقط همان يک کار يا شايد هم چند کار را نگه داريد و بقيه را که فعلا خارج از توان‌­تان است خط بزنيد.

گام چهارم: کارهايتان را اولويت‌بندي کنيد و زمان رسيدن به هر کدام را تخمين بزنيد.

گام پنجم: راه رسيدن به هر کدام و کارهاي کوچک و بزرگ انجام آن کار را بنويسيد و زمان دقيق انجام آن­ها را يادداشت کنيد.

گام ششم: يک جدول زمان - کار تهيه کنيد. از همين الان تا31 شهريور روزهاي باقي مانده عمرتان است. ليست کارهاي­تان را هم که در آورديد. جدول­تان بايد بر اساس ساعت و روز باشد. توي خانه­‌هاي جدول هم که کارهاي­تان را مي­نويسيد.

گام هفتم: با اين جدول از تابستان‌­تان ناکام نمي‌­رويد!

قاتل وقتم کيه يا چيه؟!

شده تا حالا يک‌­هويي به خودتان بياييد و بببينيد اي داد و بيداد شب شد و هزار کار نکرده يا مانده داريد و فردا صبح بايد فلان کار و بهمان کار را انجام بدهيد؟! بعد با خودتان مي‌­گوييد چه شد که اين‌­قدر وقتم گرفته شد و به هيچ کارم نرسيدم؟! بله، قاتلان صحبت‌‌مان از حرفه­ اي­ ترين قاتلين است که عمرمان را الکي الکي هدر مي­دهند و وقت‌مان را مي­‌گيرند.

 براي اين­که بفهميد اين قاتلين چه چيزهايي هستند فقط کافي است بگوييد چه چيزهايي در طول روز وقت شما را بيشتر از همه مي­‌گيرد؟! صحبت کردن با تلفن؟ اينترنت؟ تلويزيون؟ نشخوارگري فکري و فکرهاي بيهوده کردن؟ و يا هزار و يک چيز ديگر که شايد حتي از انجام دادن­شان لذت ببريم. هر کدام که در طول روز بيشتر وقت­تان را گرفت بدانيد قاتل زمان و عمر شماست، به همين راحتي!

چند تا پيشنهاد براى گذران اوقات فراغت:

خواندن کتاب­‌هايي که نياز به فکر و تحليل زيادي ندارد: مثل رمان­هايي که هميشه خواندنش آرزويتان است. يا خواندن يک کتاب نسبتا سنگين به لحاظ محتوايي! يا حتي نشريات و مجلات مورد علاقه‌تان‌که وقت خواندن‌­شان را نداشتيد. برداشتن سير مطالعاتي دوستانه همراه با چند تا دوست هم خالي از لطف نيست!

نگاه کردن فيلم و نقد فيلم‌هايي که اسکار گرفته‌اند از خارجي‌‌ها و از ايراني‌­ها، فيلم‌‌هايي که در جشنواره فيلم فجر جزو بهترين‌­ها هستند.

مي­‌توانيد به دنبال کسب مهارتي باشيد. مثلا اگر هميشه به عکاسي علاقه­‌مند بوديد و نرفتيد دنبالش تابستان فرصت مناسبي است. البته براي کسب مهارت به دو نکته توجه کنيد: يکي اين­که در راستاي علاقه‌تان باشد. دوم اين­که اگر دنبال شغل يا رشته تحصيلي خاصي هستيد بهتر است مهارت­‌هاي لازم براي آن رشته يا شغل را کسب کنيد. خلاصه آن­­که آينده‌نگر باشيد يا به­ عبارتي با يک تير دو نشان را بزنيد.

يک ليست از اسامي رفقاي قديمي‌­تان که خيلي وقت است از آن­ها خبر نداريد تهيه کنيد و يکي يکي با آن­ها تماس بگيريد و حال و احوالي ‌بپرسيد يا قرار ملاقات بگذاريد. باور کنيد حال‌‌تان را خيلي جا مي­آورد.

دوره‌هاي دوستانه چند نفره براي خودتان بگذاريد. البته موضوع دوره براي خودتان مشخص کنيد.هر دفعه درباره يک موضوع صحبت کنيد. هم تبادل نظر کرديد، هم يکديگر را بهتر مي‌­شناسيد و هم ذهن­‌تان باز مي­‌شود و رشد مي­‌کنيد.

برنامه ورزشي بريزيد. مثلا هر هفته با خانواده کوه­پيمايي برويد./خراسان

برچسب ها: اوقات ، فراغت ، باشگاه ، شبانه
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار