به گزارش
باشگاه خبرنگاران به نقل از سوره مهر، زورق از این اثر به عنوان تحلیل تاریخی فلسفه وجودی نقش حضرت فاطمه(س) در تداوم و حیات اسلام یاد كرده است.
وی درباره محتوای این كتاب گفت: كوشیدم با سخن گفتن درباره فطرت و نیازهای سرشتی و زیستی انسان یادآور شوم كه تمایل به خداوند امری فطری است؛ استعدادی بالقوه كه باید به فعل درآید. در ادامه به مقوله «نبوت» به عنوان نهادی تاریخی و سازوكاری تجزیهناشدنی پرداختهام.
زورق با توجه به موضوع، «امامت» را مبحث بعدی كتابش عنوان كرد و افزود: امامت به این معنا كه انسان موجودی اجتماعی و ناگزیر از نظام سیاسی است و تنها نظام امامت است كه با نهاد انسان پیوند و سازگاری دارد. مبحث اصلی این كتاب نیز بحث درباره این موضوع است كه پس از جنگ خندق به ویژه بعد از فتح مكه، عده زیادی نه از باب گرایش به حقیقت اسلام، بلكه از باب گرایش به واقعیت قدرت اسلام به این دین گرویدند و معادلات قدرت عوض شد.
وی ادامه داد: در نتیجه این تفكر دو جامعه شكل گرفت، نخست جامعهای كه پیامبر(ص) ایجاد كرد و مدینةالنبی نام داشت و دوم، جامعهای بود كه مجموعهای از مولفهها نظیر اسلام، آداب و رسوم گذشته و مهاجرانی كه تازه به اسلام گرویده بودند در پیدایش آن تاثیر داشتند، این جامعه مدینةالعرب نام گرفت. در این میان نقش فاطمیت حضرت فاطمه(س) یعنی نقش جداكنندگی كه چگونه ایشان سرنوشت مدینةالنبی را از مدینةالعرب جدا كردند و به واسطه تدابیر و اقداماتشان پایایی و پویایی اسلام را رقم زدند، اهمیت والایی دارد و موضوع اصلی این كتاب را شكل میدهد.
این استاد تاریخ اسلام و علم سیاست، یكی از امتیازات این كتاب را موضوع بدیع آن دانست و با اشاره به این كه پیش از این كتابی در این زمینه تالیف نشده بود، عنوان كرد: سالها قبل در كتاب دیگرم با عنوان «شهر گمشده: فاطمه چه گفت...؟ مدینه چه شد...؟» اشارهای مختصر به نقش حضرت فاطمه(س) در پویایی اسلام داشتهام./ي2