یک کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: مهمترین سرمایه ما نفت و گاز ما نیست، سرمایه انسانی ماست. اگر توانستیم در شهرداری تهران توفیق خدمت داشته باشیم، اگر امروز همه احساس می‌کنند که در اين شهر اتفاقی افتاده، دلیلش این نیست که ما تنها به اقتصاد توجه کرده باشیم، بلکه ما به انسان‌ها توجه کردیم

به گزارش خبرنگار احزاب باشگاه خبرنگاران، محمدباقر قالیباف، ظهر امروز (پنج شنبه) در همایش «اقتصاد و تاثیر آن بر مدیریت شهری» در دانشگاه آزاد شهر سنندج  گفت: امروز یکی از چالش‌های جدی که در کشور ما مخصوصا برای شهرها و شهرداری ها وجود دارد بحث درآمد است.

شهردار تهران یادآور شد: تجربه نشان داده که بحث اقتصاد شهری چقدر اهمیت دارد. از سوی دیگر، نقش نخبگان در هدایت کار بسیار موثر است. هیچ پروژه‌ای در تهران اجرا نشد و هیچ تصمیمی در این شهر گرفته نشد الا اینکه اندیشمندان آن حوزه و متخصصان پشت کار بودند و آن‌ها تصمیم‌سازی کردند و هیچگاه ما از این تصمیم‌سازی آسیب ندیدیم، هر چه بود منفعت بود. شاید منفعت کم یا زیاد شده باشد.

قالیباف تاکید کرد: یکی از موضوعات مهم کشور استقلال ماست. انقلاب عظیم اسلامی یکی از برکاتش برای ما استقلال و آزادی بود. موفقیتی در عرصه سیاسی به دست آورده‌ایم، اما برای تداوم انقلاب موظف به راهی هستیم که علم و تجربه ما را به آن رهنمون می‌کند.

وی با اشاره به اهميت استقلال كشور تاکید کرد: جامعه‌ای می تواند استقلال خود را حفظ کند که مولد باشد. اگر نتواند مولد باشد دیر یا زود استقلال خود را از دست خواهد داد. جامعه باید تولید ثروت، معرفت و منزلت کند و هر کدام که به آن بی‌توجهی شود یا یک جانبه نگری شود، جامعه رشد متعادل نخواهد داشت.
 
قاليباف همچنين در ادامه افزود: اگر روند گذشته را ببینیم مشاهده می‌کنیم مدیران و سیاسیون بعضا به یک موضوع توجه کرده‌اند و آن توسعه سیاسی و یا بعضا توسعه اقتصادی و یا عدالت و آزادی بوده است، در حالی که جامعه به صورت هم زمان نیازمند همه آنهاست و هر کدام که نباشد نقش مولد بودن قدرت و توان ملی از دست می‌رود. این عوامل همه بر هم دخیل هستند و نمی‌توان یکی را فدای دیگری کرد.

شهردار تهران با طرح این سوال‌ها که تولید ثروت، قدرت، منزلت و معرفت در کجا محقق می‌شود؟ گفت: آیا در معادن نفت و گاز ما یا زمین‌های کشاورزی و یا در موقعیت‌هایی که امکانات مادی داریم چنین تولیدی محقق می‌شود؟ خیر! موقعیت حساس جغرافیایی آن جایی است که مردم زندگی می‌کنند، یعنی مراکز جمعیتی. البته نه صرفا از بعد مکانی بلکه از این بعد که منابع انسانی مهم ترین تاثیر را در این عرصه‌ها دارند.
 
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: مهمترین سرمایه ما نفت و گاز ما نیست، سرمایه انسانی ماست. اگر توانستیم در شهرداری تهران توفیق خدمت داشته باشیم، اگر امروز همه احساس می‌کنند که در اين شهر اتفاقی افتاده، دلیلش این نیست که ما تنها به اقتصاد توجه کرده باشیم، بلکه ما به انسان‌ها توجه کردیم، ثروت و معرفت و منزلت را آنها ایجاد کردند و شهر و مدیرانش را در مسیر درست قرار دادند.
 
وی با اشاره به اینکه در شهرداری یک بودجه نقدی و یک بودجه غیرنقدی وجود دارد گفت: انتهای سال 84 که 6 ماه از آن را بنده مدیریت کردم بودجه نقدی شهرداری تهران 996 یا 998 میلیارد تومان بود و در حوزه غیرنقدی نیز حدود 1500 میلیارد تومان بوده است، یعنی مجموعا حدود 2300 تا 2500 میلیارد تومان و اینکه اعداد و ارقام دقیق نیست به این خاطر است که یکی از اشکالات این بود که ثبت عدد و رقم به درستی انجام نمی‌شد و انضباط مالی وجود نداشت، اما در پایان سال 91 حدود 12 هزار میلیارد تومان بودجه نقدی و غیرنقدی در شهرداری تهران بوده است.

قالیباف در ادامه همایش «اقتصاد و تاثیر آن بر مدیریت شهری» تاکید کرد: شهرداری‌ها نیز از این اقتصاد نفتی برخوردار بودند، چرا که در طول 50 سال گذشته متوسط کمک دولت به شهرداری تهران – حتی تا پایان سال 84 – بین 30 تا 32 درصد کل بودجه شهرداری‌ها بوده است. اما در سال 91 سهم دولت به کمتر از 5 درصد رسید. این به معنای آن است که شهرداری‌ها در حوزه اقتصادی از اقتصاد نفتی نیز جدا شده اند اما به دلیل وجود سیستم در شهرداری تهران، رشد مدیریت شهری ادامه پیدا کرد. همچنین تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی نیز اضافه شد و تورم به وجود آمد. تورم شامل پروژه‌های شهرداری تهران هم می‌شد. میلگرد را حدودا کیلویی 900 تومان می‌خریدیم و ناگهان این میلگرد به بیش از 2000 تومان رسید. هزینه‌ها تقریبا به 3 برابر افزایش پیدا کرد اما در شهر تهران هیچ پروژه‌ای را ندیدید که تعطیل شود، حتی پروژه‌ای کند هم نشد، نه تنها پروژه‌های ما کند نشد، بلکه شتاب کاری هم بیشتر شد و هم اکنون پروژه هایی در تهران هستند که به صورت 3 شیفته برای تکمیل شدنشان کار می‌شود.

وی ادامه داد: در کنار این، پروژه‌هایی همچون پل صدر در تهران وجود دارد که نماد تولید دانش فنی و تولید ملی به شمار می‌رود. در این پروژه در طول یک هفته 8 دهانه پل ساخته می‌شود که هر دهانه بیش از 35 متر با عرض 22 متر است. در عین حال ترافیک نیز از زیر این سازه بزرگ در حال ساخت، عبور می‌کند.

قالیباف تاکید کرد: اقتصاد حتما بر همه ابعاد کشور تاثیر دارد. تاثیر اقتصاد تنها بر حوزه اقتصاد شهری نیست، اما آنچه بیش از همه تاثیرگذار است و می‌تواند اقتصاد را اصلاح کند، توجه به منابع و ظرفیت‌های انسانی است. ظرفیت انسانی مهمترین آورده ما برای مولد کردن کشور است. اگر امروز در کشور آسیبی را می‌بینیم، به دلیل سوء مدیریت و بی‌توجهی به منابع انسانی است. باید به این توجه کنیم که چه کسی تولید علم می‌کند و سپس این علم را پیاده‌سازی خواهد کرد؟ طبیعتا انسان‌ها و مدیران در این زمینه تصمیم‌گیری می‌کنند. در اینجاست که اگر مدیرانی ضعیف بر مسند کار قرار گیرند ظرفیت‌ها از دست خواهد رفت و ملت ما نمونه‌های آن را این روزها و این ماه‌ها می‌بیند.

شهردار تهران ادامه داد: نفت دراوایل دهه 80 با قیمت 18-17 دلار به فروش می‌رفت، اما در اواخر دهه 80 فروش نفت 120 دلاری را داشتیم، این به معنای آن است که درآمد ما 5-6 برابر افزایش یافته. اما با وجود این افزایش درآمد در حوزه اقتصاد اتفاقی نیفتاده واگر اتفاقی افتاده نکات منفی آن بیشتر از نکات مثبت بوده است.

قالیباف گفت: البته بر این اعتقادم که وقتی از منابع انسانی سخن می گوییم در یک نقطه باید به طور خاص به آن توجه داشت و در یک نقطه به صورت عمومی. در زمینه توجه خاص به منابع انسانی این محیط دانشگاه‌ها، اندیشمندان و نخبگان هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.

وی افزود: امروز استقلالی که باید در دانشگاه‌ها و محیط علمی وجود داشته باشد ضعیف است و همچنین نخبگان و دانشگاهیان در متن مسائل تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی به منظور اداره کشور نیستند. گاهی اساسا نخبگان ما در تصمیم‌سازی‌ها به بازی گرفته نمی‌شوند و در برخی اوقات که فرصت فراهم می‌شود، شکاف عمیق بین حوزه اجرا و حوزه نظری مانع از دستیابی به این هدف می‌شود.

قالیباف ادامه داد: امروز وقتی یک مدیر دانشگاهی می‌خواهد فاصله بین حوزه اجرایی و حوزه نظری کم شود، سیستم بوروکراسی فرصت را از او می‌گیرد. هر کجا این فاصله حذف شده همه پروژه‌ها به سرعت شکل گرفته و پیش رفته است.  در برخی دانشکده‌ها و بخش‌های فنی که این اتفاق افتاده، هم دانشگاه‌ها و مدیریت فنی رشد کرده‌اند و هم بخش‌های صنعتی از این خدمات استفاده کرده‌اند. در این شرایط مردم باید حس کنند خودشان در تصمیم‌گیری‌ها اثرگذار هستند و نقش داشته‌اند. به تعبیری مردم در جامعه مشارکت معنی‌دار داشته باشند و احساس کنند حضور آن‌ها اثر می‌گذارد.

قالیباف تاکید کرد: از سوی دیگر، مردم باید اعتماد پیدا کنند. فکر نمی‌کنم برای یک کشور، مدیریت شهری و هر حوزه کاری دیگری سرمایه اجتماعی بزرگتری از اعتماد عمومی وجود داشته باشد. خسارتی نیز بزرگتر از آن نیست که اعتماد عمومی گرفته شود.  اگر خدشه‌ای بر اعتماد وارد شود دیگر هیچ رفتاری نمی‌توان داشت. برای یک حرکت رو به جلو و پیشرفت نیازمند این هستیم تا به  منابع انسانی و اعتماد عمومی توجه کنیم. در این شرایط به نظر می‌رسد اتفاق بزرگی می‌افتد و دیگر معضلی به نام اقتصاد، گرانی، بیکاری و اشتغال وجود نخواهد داشت.

شهردار تهران یادآور شد: ما در مدیریت شهری به دلیل اینکه با این نگاه و رویکرد فرهنگی و اجتماعی به موضوعات نگاه کرده‌ایم و انسان را محور اقدامات خود قرار دادیم، توانستم بخش قابل توجهی از چالش‌ها را حل کنم و سایر چالش‌ها نیز قابل حل است. از این رو می‌گوییم تهران در مسیر پیشرفت و عدالت قرار گرفته است.

مردم تعریف عدالت را از شهردار نشنیده اند بلکه عدالت را در زندگی خود دیده‌اند. امروز یک فرد حاشیه نشین می فهمد منطقه خودش روز به روز در حال پیشرفت است، لازم نیست فلسفه عدالت را به او بگوییم. امروز فردی که در یک بافت فرسوده و در فضایی 40 متری زندگی می‌کند می‌فهمد وقتی می‌خواهد بافت فرسوده خود را نوسازی کند، شهرداری هیچ پولی بابت عوارض از او نمی‌گیرد. می‌فهمد که اگر بچه او ظرفیت درس خواندن داشته باشد، شهرداری برایش کتابخانه شبانه‌روزی راه‌اندازی کرده که می‌تواند بدون هیچ هزینه‌ای در آن درس بخواند و بدون هیچ تنشی مسیر علمی  خود را دنبال کند. امروز یک شهروند تهرانی احساس می‌کند جامعه در این مسیر حرکت کرده است.

قالیباف ادامه داد: امروز هستند خانواده هایی در آن پدر به صورت 2 شیفته و مادر به صورت یک شیفته کار می کند، اما باز هم نمی‌توانند زندگی خود را اداره کنند. در این شرایط یک زن سرپرست خانوار با وجود چند فرزند چگونه می خواهد زندگی خود را اداره کند؟ اما این زن سرپرست خانوار حس می‌کند مدیریت شهری در کنارش قرار دارد و به سمت توانمندسازی او حرکت کرده و او را به قابلیت‌هایی رسانده است.هم اکنون حداقل جمعیت 10 هزار خانواری تحت پوشش ستاد توانمندسازی زنان سرپرست خانوار در شهرداری تهران هستند.
 
وی با تاکید بر ضرورت جلب اعتماد تمامی اقشار و آحاد مردم مردم گفت: در کردستان جوانان و مردم احساس می‌کنند که یک نوع بی‌اعتمادی وجود دارد. یک جوان نباید احساس کند به دلیل آنکه اهل این قومیت یا آن قومیت است، برخی از فرصت‌ها را از دست بدهد. آیا با این وضعیت می‌خواهیم تحول ایجاد کنیم؟ حالا هر چقدر هم پول به این منطقه تزریق کنید، مشکل اعتماد جوانان از بین نمی‌رود. فرصتها برابرند و از قضا عدالت اجتماعی مهمتر از عدالت اقتصادی است. اگر یک جوان این ظرفیت را دارد و می تواند در جامعه بروز و ظهور کند، مهم است که شرایط استفاده از ظرفیت ها را برای او فراهم کنیم.
 
وی افزود:امروز از هر کسی سوال کنید می گویند چالش ما مسائل اقتصادی و موضوعات مربوط به معیشت، زندگی، خانه و درمان مردم است. به حوزه درمانی مردم که نگاه کنیم، شاهد هستیم که 65درصد هزینه‌ها باید از سوی فرد پرداخت شود و 35 درصد را دولت تامین می‌کند. این در حالی است که این رقم‌ها باید جابه جا شوند. باید 65درصد از هزینه‌ها را دولت تقبل کرده و 35درصد را مردم پرداخت کنند. این موارد از چالش‌های پیش‌روست، ولی ما می‌گوییم راه حل چالش‌های اقتصادی دستورالعمل اقتصادی نیست. بنده معتقدم اگر موضوع اعتماد حل و به ظرفیت‌ها توجه شود، مشکلات نیز حل خواهد شد. سیاست‌زدگی در بخش‌های مختلف حاکم است و قانون اساسی به عنوان میثاق عمومی ما به فراموشی سپرده می‌شود. از این رو می‌گوییم اگر پول هم به مردم بدهید مشکل مردم با پول حل نمی‌شود. اگر از یک جوان در کردستان سوال کنید برای شما مهم این است که مسئولان توانمندی‌های شما را ببینند یا پول به استانتان تزریق کنند؟ حتما پاسخ می‌دهند مهم این است که ما را ببینند. در این صورت حرکت و پیشرفت آغاز و نابسمانی‌ها حل و فصل می‌شود.
 
شهردار تهران با اشاره به ویژگی‌های پایتخت گفت: تهران، ایران کوچک است. در شهرداری تهران هم در میان مدیران ارشد و هم در میان مدیران میانی و هم در میان کارگران ساده، بخشی را مردمان واهالی کردستان تشکیل می‌دهند. وقتی به مدیریت شهری نگاه می‌کنم باید همه سطوح را در آنجا ببینم چرا که مدیریت سیستمی دارم و مدیران ارشد، میانی و کارگران را رصد می‌کنم. 

قالیباف تصریح کرد: باور کنید روزی که تصمیم گرفتم یکی از مدیران ارشد شهرداری را منصوب کنم. تا آن روز در ذهن من نبود که این فرد متعلق به کجاست. وقتی کارنامه و سابقه کاری او را دیدم، مشاهده کردم که مدیر قابلی است اما بلافاصله مشاهده کردم که به من تلفن و زنگ می‌زدند که فلان فرد برای فلان نقطه است. من پاسخ دادم چه ایرادی دارد؟ آیا این فرد سواد ندارد؟مدیر نیست؟ اهل کار نیست؟ اشکال فقط به نگاه بسته شما مربوط است. من آن تصمیم را گرفتم و این فرد را جایگزین یکی از افرادی کردم که سابقه آشنایی ما به بیش از 30 سال می رسید، اما همه دیدند که این فرد چقدر خوب مدیریت کرد. این در حالی است که او را بیش از 14 ماه نبود که می‌شناختم.
 
قالیباف در ادامه اظهار داشت: از دوران دبیرستان ما می‌گفتند ایران کشوری در حال توسعه است، حالا نزدیک به 5 دهه از آن روزها می‌گذرد و  باز هم می‌گوییم که ایران کشوری در حال توسعه است! ما می‌خواهیم بگوییم توسعه‌یافته هستیم. توسعه یافتگی یعنی به قانون احترام بگذاریم، فضا را باز کنیم و فرصت‌ها را برابر کنیم. در شهرداری نیز همین نگاه را دنبال کردم و وقتی در نیروی انتظامی توفیق خدمت داشتم، با همین رویه پیش رفتیم.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: زمانی که در نیروی انتظامی بودم، به کردستان آمدم و در اینجا گفتیم هدف ما برقراری امنیت عمومی است. شرط عقل، دین و انصاف است که کاری کم هزینه و راحت‌تر انجام شود. به همین دلیل در یکی از شهرهای کردستان یک فرمانده را گذاشتم که هم کرد بود و هم اهل سنت. در قبل و بعد از دوران فرماندهی وی اوضاع آن شهر را رصد کردم و مشاهده کردم که هیچ زمانی موفق‌تر از دوران فرماندهی  او وجود نداشته باشد. اگرچنین نگاهی در انتصاب مدیران نباشد،  به خودمان و کشور ظلم کرده‌ایم.
 
قالیباف ادامه داد: مهمترین سرمایه ما منابع نفت و گاز نیست بلکه مهمتر از آن منابع انسانی، اعتماد مردم و مشارکت مردم در همه عرصه‌هاست. اگر اقتصاد می‌خواهد مقاومتی شود قبل از هر چیز باید سایه دولت از اقتصاد برداشته شود. تا زمانی که سایه دولت بر اقتصاد سنگینی می‌کند چه معنایی دارد بگوییم که اقتصاد را چگونه باید دنبال کنیم؟

وی درباره برنامه خود برای اداره کشور تاکید کرد: بنده با همکاری نخبگان جامعه توفیق داشتیم تا در طول چند سال گذشته برنامه‌ای را تنظیم کنیم . این برنامه مدون، عملیاتی و اجرایی است و تحت عنوان پیشرفت  و عدالت ارائه شده است. برنامه با همکاری بیش از 250 نفر از کارشناسان تنظیم شده و از آن پرده‌برداری شد. این برنامه در 24 سرفصل مختلف در زمینه های اقتصاد خرد، اقتصاد کلان، محیط زیست، ایثارگران، زنان، جوانان، کشاورزی، روستایی و ... تنظیم شده و دوستان می‌توانند نقطه نظرات خود را درباره آن بدهند. در عین حال افتخار داریم که برنامه استانی را برای هر استان تنظیم کنیم. به همین منظور برای همه استان‌ها برنامه تنظیم شده است از همین جا مردم کردستان می‌توانند ببینند چالش‌ها و فرصت‌های پیش روی کردستان چیست؟
 
قالیباف افزود: در زمینه تدوین برنامه‌های استانی سعی کرده‌ایم از همه ظرفیت‌ها استفاده کنیم و منتظر نقطه نظرات شما هستیم .

شهردار تهران همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره چالش‌های پیش‌روی کشور عنوان کرد: یکی از چالش ها و اشکالات مدیریت متمرکز و سیستم های اداری – اجرایی متمرکز است. در هر کجا که می‌خواهیم کاری انجام دهیم باید در تهران تصمیم‌گیری شود این در حالی است که در هیچ کجای دنیا این کار را نمی‌کنند. در همین زمینه کتابی تحت عنوان حکومت‌های محلی که موضوع پایان نامه بنده در سال 79 بود، منتشر شده است. البته این کتاب 3 جلد است، یک جلد آن چاپ شده و 2 جلد دیگر آن نیز آماده چاپ است. در موضوع ژئوپولتیک که پایه سیاست خارجی و دولت های محلی بر اساس توزیع فضای قدرت است.
 
وی در پایان تاکید کرد :از برنامه‌های قطعی ما آن است که ساختار متمرکز اداری و اجرایی را به ساختاری نیمه متمرکز تبدیل کنیم تا تصمیماتی که جنبه تصدی‌گری دارد، هر چقدر بزرگ باشند در استان‌ها دنبال شود. در عین حال که این سیستم را در شهرداری تهران نیز دنبال کرده‌ایم.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار