ابراهیم زاده در گفت و گو با
باشگاه خبرنگاران سنندج در خصوص شرایط بهداشتی شیرینی و آجیل گفت: بسته بندی های شیرینی باید دارای مجوزهای وزارت بهداشت، کد بهداشتی و پروانه ساخت و علامت استاندارد باشد.
به گفته وی آجیل هایی که کرم زده یا دارای نم و رطوبت است برای خرید مناسب نیست و تخمه هایی که به دست رنگ پس دهند یا پسته هایی که بیش از حد قرمز هستند، از مصادیق آجیل های رنگی، نامرغوب و غیر بهداشتی است.
وی با اشاره به اینکه مصرف آجیل های بسته بندی شده و دارای تمام علایم تضمین کننده سلامت کالا، مانند پروانه ساخت، تاریخ تولید و انقضا هنوز در فرهنگ خرید شهروندان جا نیفتاده است گفت: خرید این نوع آجیل، تمام ملاک های یک خرید مناسب را دارا است.
وی تاکید کرد: شهروندان باید از تهیه انواع آجیل از دست فروش ها و یا اتومبیل هایی که داخل آن به عرضه انواع آجیل می پردازند، خودداری کنند.
کارشناس ارشد بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی استان اظهار کرد: آجیل ها را باید از محل های مشخص، مراکز آجیل فروشی ثابت و دارای مجوز آجیل فروشی و یا قنادی های دارای مجوز تهیه کرد.
ابراهیم زاده گفت: شهروندان باید از شستن میوه ها و سبزیجات در رودخانه ها خودداری کنند.
وی افزود: به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماری های ویروسی، انگلی و میکروبی از خوردن آب رودخانه ها یا شستن سبزی، میوه و مواد غذایی در رودخانه ها باید خودداری کرد.
وی با اشاره به اینکه آب های جاری در طبیعت می تواند حاوی انگل و میکروب و حتی ویروس ها باشد گفت: آب رودخانه، افراد بویژه کودکان را به انواع بیماری های عفونی مبتلا می سازد.
به گفته وی ابتلا به ˈروتاویروسˈ از شایع ترین بیماری های ویروسی ناشی از آب آلوده است که سبب ابتلای فرد به اسهال می شود.
ابراهیم زاده افزود: گرچه این بیماری ظرف مدت پنج تا شش روز بهبود می یابد اما مشکلاتی را برای مبتلایان ایجاد می کند.
وی یادآور شد: استفاده از کنسروها می تواند مطمئن ترین غذا در طول سفر باشند اما بهتر است کنسرو ماهی و لوبیا حتما 20 دقیقه در دمای جوش حرارت داده شوند.
به گفته وی در صورت ابتلای افراد به اسهال به علل مصرف آب های آلوده، از خود درمانی و استفاده از آنتی بیوتیک ها پرهیز شود.
به گفته وی آنتی بیوتیک ها در برخی موارد سبب تشدید بیماری اسهال می شود و ترکیبات عادی روده را به هم می زند.
ابراهیم زاده با اشاره به اینکه آب های جاری در طبیعت مملو از تخم های انگل است و سبب بیماری های روده ای می شود گفت: انگل های آمیب و ژیاردیا از انگل های شایع در آب های جاری است.
وی اظهار کرد: انگل ژیاردیا سبب بروز اسهال بلغمی و انگل آمیب سبب بروز اسهال خونی می شود.
به گفته وی در صورت نیاز شدید به استفاده از آب های جاری در طبیعت باید حتما آن قبل از مصرف آن را جوشاند.
کارشناس ارشد بهداشت محیط علوم پزشکی استان گفت: مسافران نوروزی در طول سفر باید مواد غذایی لازم را به همراه داشته باشند و در غیر این صورت غذاها را از رستوران هایی که اصول بهداشتی را رعایت می کنند، تهیه کنند.
ابراهیم زاده افزود: غذاهایی مانند کباب، سالاد و غذاهای گوشتی در معرض فساد و مسمومیت قرار دارند و برای سفر و بین راه مناسب نیست.
وی اظهار کرد: غذاهای طبخ شده در ابتدا باکتری های اندک و غیر مضری دارند و در طول مسیر و با گذشت زمان تکثیر و مسمومیت زا می شوند.
به گفته وی بسیاری از افراد با این تفکر که مسمومیت غذایی تنها به شکل اسهال و استفراغ ساده بروز می کند، اقدام های درمانی لازم را انجام نمی دهند که این موضوع می تواند مشکلاتی برای آنان به وجود آورد.
وی با اشاره به اینکه فست فودها دارای مقادیر زیادی چربی و انرژی است تاکید کرد: از مصرف آن باید خودداری کرد.
وی افزود: اینگونه غذاها به دلیل مواد پیرامونی مثل گوجه، خیارشور یا سالاد و همچنین کاهویی که در داخل آن استفاده می شود آلودگی های زیادی را به بدن فرد منتقل کنند.
ابراهیم زاده گفت: مسافران از مصرف سالاد و سبزیجات در رستوران های بین راهی و مصرف آب های آشامیدنی بین راهی خودداری کنند و حتما از بطری های آب معدنی استفاده نمایند.
وی گفت: از مصرف لبنیات محلی در بین راهی، پنیر، ماست و شیر محلی باید خودداری کرد و به جای آن در هنگام سفر از مغزهای گیاهی خام از قبیل، پسته، بادام، فندق و غیره استفاده شود.
وی اظهارکرد: آب آلوده مهم ترین راه انتقال انگل ژیاردیا به انسان است که علامت بالینی خاصی ندارد و به صورت ابتلا به اسهال بروز می کند.
وی افزایش دفع گاز، اسهال چرب، جذب نشدن غذا در روده کوچک و سو هاضمه را از علایم این بیماری دانست و گفت: این بیماری در بچه ها با شدت بیشتری نسبت به بالغین همراه است.
ابراهیم زاده اطمینان از سلامت آب شرب و مواد غذایی در پیشگیری از بسیاری از بیماری های عفونی بویژه ژیاردیا را مهم ارزیابی کرد و افزود: مسافران در تعطیلات نوروزی باید موارد بهداشتی را رعایت کنند.
وی گفت: آب های معدنی انتخاب خوبی هستند به شرط اینکه در شرایط تعریف شده و مناسب نگهداری شوند.
به گفته وی؛ در ضمن هنگام مصرف آب های معدنی و بسته بندی شده باید به تاریخ تولید و پروانه ساخت مراکز تولید کننده توجه کرد./س