به گزارش باشگاه خبرنگاران اراک، این آثار کهن پنجره هایی روبه گذشته های دور هستند که از منظرگاه آنها می توان تاریخ خط، هنر، زبان، محیط اقلیمی، اسطوره ها، فرهنگ و از همه مهمتر نوع اندیشه های آنان را مطالعه کرد.
از این رویکرد است که دانشمندان علوم مذکور در تلاش اند تا آنها را کشف یا به طرق ممکن به آنها دست یابند.
هنرهای صخره ای، تنها هنر تجسمی است که مرز جغرافیایی مشخصی نداشته و همه ملل جهان فارغ از فرهنگ، نژاد و حتی اقلیم های جغرافیایی برغم دوری از آن گذر کرده اند.
هنرهای صخره ای، اسناد دست اولی هستند که پژوهشگران را با ˈترجمانˈ فرهنگ ها در اقلیم ها و زمان های مختلف آشنا میکنند و سخن گفتن آنها با تصاویر، نشانههایی چه در زمان و مکان برای همه ملل جهان است.
بزرگترین مجموعه سنگ نگاره های کشور در قالب 31 نقطه شامل بیش از 21 هزار سنگ نگاره در منطقه ای به نام تیمره بهشت سنگ نگاره های ایران بین خمین و گلپایگان است.
منطقه تیمره در نزدیکی شهرستان خمین یکی از غنی ترین نقاط ایران بلحاظ تعداد و نوع سنگ نگاره های کشف شده است که حاوی طرح های متنوع و بی مانندی می باشد.
درحالی که انسان امروزی تاکنون موفق به کشف هیچ پدیده تاریخی و هنری با قدمت چهل هزار سال نشده، با این وجود در منطقه تیمره خمین قدمت بعضی از سنگ نگاره ها تصاویر حیواناتی از جمله بزکوهی و کَل روی سنگ نگاره ها حکایت از قدمتی 40 هزار ساله دارد.
محقق، پژوهشگر و مولف دو کتاب در زمینه سنگ نگاره های تیمره خمین می گوید: در کوهها و دره های خمین بیشترین و متنوع ترین سنگ نگاره ها وجود دارد و در تیمره خمین 21 هزار مکشوفه موجود است.
محمد ناصری فرد افزود: کهن ترین خطوط (ایدئوگرام و خطوط سطری) و کهن ترین خط مکشوفه در ایران نیز متعلق به تیمره خمین است.
وی گفت : یک سوم مولاژ کتیبه های خطی و تصویری موجود در باغ کتیبه های کاخ نیاوران، متعلق به تیمره (کوه های اطراف خمین) است.
ناصری فرد خاطرنشان کرد: برای نخستین بار در ایران فنجان نماها در تیمره خمین کشف شد، فنجان نماها و رینگ های متعدد و معرفی کارکردهای متعدد آنها (گاه شماری و صورفلکی)، مختصات جغرافیایی، فلسفه نر و مادگی (زایندگی)، عصاره کشی از گیاهان مقدس در نقاط مختلف خمین، فصل جدیدی برای محققین و دانش پژوهان رشتههای مختلف علوم انسانی و علوم پایه را باز می کنند.
ناصری فرد گفت: برای نخستین بار در ایران در میان سنگ نگاره های تیمره، کهن ترین آثار تقدسی ایران و جهان از جمله نقشهای پنجه های دست کشف شده است.
وی ادامه داد: تطبیق ارتباط معنوی عمیق پنجه های دست مکشوفه در ایران و دیگر ملل روی کره زمین از هر نژاد و قومیت، به نمایش گذاشته شده است.
این محقق افزود: پنجه های دست، فنجان نماها و لیزی های سنگی، کشف حلقه های مفقوده ای از فرهنگ این سرزمین کهن هستند که در ورای آنها چون و چراهای خاص دیگر مطرح است.
وی گفت: بیش از 30 کتیبه و سنگ نوشته از کهن ترین ادوار (هزاره دهم ق.م) تا 250 سال پیش که برای نخستین بار در خمین کشف میشود، بیانگر سیر تطور خط در ایران می باشد.
ناصری فرد گفت : کهن ترین کتیبه های خطی باغ کتیبه های کاخ نیاوران نیز متعلق به تیمره است و بیشترین مولاژ کتیبه های کاخ نیاوران نیز متعلق به این خطه است./س