به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگارانِ کرمان:
کرمان با وجود اینکه در مناطق کویری کشور واقع شده است ، به عنوان استانی 4 فصل از آن یاد می شود که قرار گرفتن نقاط خشک و کویری در کنار نقاط معتدل و سردسیر ، ترکیب هنرمندانه ای را به وجود می آورد که در نوع خود بی نظیر است.
سید محمد علی گلاب زاده ، کرمان شناس و پژوهشگر در وصف پیشینه تاریخی این استان می گوید : در برخی اسناد گفته شده که نام کرمان برگرفته از کرمان بن فلوح بن هیتال بن نوح است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه در کرمان از قبل از تاریخ تا به امروز ، از هر دوره و عصر، آثار تاریخی و مواریث فرهنگی وجود دارد ، می افزاید : این موضوع علاوه بر اینکه نشانگر پیشینه باشکوه کرمان است یک استثناست.
گلاب زاده در توصیف همت والا و تلاش وصف ناپذیر مردم این دیار تصریح می کند: با وجود بارش کم باران و خشکسالی در کرمان، بخش زیادی از باغات کشور در این استان قرار دارد و محصولاتی مثل مرکبات ، خرما و پسته ی کرمان شهرت ملی و حتی جهانی دارند.
حسین شمس الدینی ، مدیر کل سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان هم با اشاره به اهمیت تاریخی این استان می گوید : تا کنون بیش از 5 هزار اثر تاریخی در این استان شناسایی شده که از این تعداد بالغ بر 670 اثر ، به ثبت ملی رسیده است.
وی می افزاید : دو اثر باغ شاهزاده ماهان و ارگ بم هم به ثبت جهانی رسیده اند.
شمس الدینی در ادامه با اشاره به اینکه پرونده روستای صخره ای میمند هم برای ثبت جهانی در اختیار سازمان یونسکو قرار گرفته است تصریح می کند : امیدواریم که در سال جاری میلادی این مجموعه منحصر بفرد هم به ثبت جهانی برسد.
وی با بیان این مطلب که در استان کرمان مناطقی وجود دارد که در کشور و حتی جهان منحصر بفرد هستند می افزاید : معرفی این نقاط در رونق صنعت گردشگری این استان اهمیت ویژه ای دارد.
شمس الدینی در خصوص روستای صخره ای میمند که در 38 کیلومتری شمال شرقی شهرستان شهربابک واقع شده است می گوید : این روستای دست کند که در دل کوه ساخته شده شامل 400 خانه با بیش از 2هزار اتاق همچنین مسجد ، حمام و مدرسه است و از کهن ترین سکونتگاههای بشری در ایران و جهان است که قدمت آن را تا 12 هزار سال تخمین زده اند.
وی از دیگر بناهای تاریخی استان را ارگ بم عنوان می کند و می افزاید : این بنای خشتی که در شهرستان بم قرار گرفته با 20 هکتار مساحت ، به عنوان بزرگترین بنای خشتی جهان شناخته می شود.
این ارگ عظیم که حالا در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد ، در سده 5 پیش از میلاد در مسیر جاده ابریشم ساخته شده است.
غار ایوب از جمله آثار منحصر بفرد طبیعی استان که در روستای دهج از توابع شهرستان شهربابک واقع شده است ، بزرگترین غار آذرین ایران است که با دهانه ای به ارتفاع 60 متر ، به عنوان فراخ ترین دهانه غار کشور به خود آوازه ای ملی داده است.
از جمله زیبایی های خیره کننده کویر ، کلوت های شهداد است که شگفت انگیزترین عارضه های کویری جهان لقب گرفته اند.
کلوت های شهداد را می توان معماری هنرمندانه باد در دل صخره های سنگی دانست.
از دیگر نقاط شگفت انگیز کویر لوت ، منطقه ای پوشیده از سنگهای سیاه آذرین است.
پهنه ای وسیع در دل شن ها، سنگ ریزه ها و نمک زارها که میزبان سنگ های سیاه است پهنه ای تپه مانند که 400 متر ارتفاع دارد و در این منطقه گود، ارتفاع آن قابل توجه است.
از گندم بریان به عنوان گرم ترین نقطه کره زمین یاد می کنند. این بخش ار کویر لوت به دلیل ارتفاع پست و نیز شدت گرمایی که حاصل تابش خورشید بر سنگهای سیاه است و به دلیل هوای بسیار گرمی که در ماههای تیر و مرداد دارد بی شک هیچ رقیبی در سطح دنیا ندارد.
بازار تاریخی شهرستان کرمان هم یکی از زیباترین جلوه های معماری سنتی در این شهر است ، بازاری که هنوز صدای چکش مسگران ، جلوه گری پته های هزار رنگ و عطر زیره و قاووت هر رهگذری را به سوی خود فرا می خواند.
طول این راسته بازار هزار و 100 متر عنوان شده که به انضمام بازارهای فرعی با 3 هزار متر طول ، افتخار طولانی ترین بازار سر پوشیده جهان را یدک می کشد.
خانه حاج آقا علی واقع در روستای قاسم آباد از توابع شهرستان رفسنجان هم با 7 هزار متر مربع زیر بنا ، بزرگترین خانه خشتی جهان است که علاوه بر وسعت ، گچ بری های هنرمندانه آن ، نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند.
روستای اوردیکان هم حالا بلندترین منطقه مسکونی کشور نام گرفته ، روستایی که در ارتفاع 3 هزار و سیصد متری در سینه قله بلند هزار جای دارد.
در بخش شمالی شهرستان جیرفت هم بلندترین دشت ایران قرار دارد ، دشت ساردوئیه که با 2 هزار و 700 متر ارتفاع از سطح دریا بلندترین دشت کشور محسوب می گردد.
در رشته کوه 250 کیلومتری جبالبارز که در مسیر جنوب استان کرمان قرار دارد ، دو آبشار وروار در شهرستان عنبر آباد و سرنکوه در شهرستان جیرفت هم از جمله بلندترین آبشارهای کشور هستند.
و بالاخره به باغی می رسیم که همچون نگین سبزی در دل کویر خودنمایی می کند ، باغ شاهزاده ماهان یکی از زیباترین باغ های ایرانی است که در 35 کیلومتری جنوب شرقی شهر کرمان است.
باغ شاهزاده ماهان که حالا آوازه زیبایی آن جهانی شده است در اواخر دوره قاجاریه در دامنه کوههای تیگران ساخته شده است.
باغی که به حق رسالت یک باغ ایرانی که همان عینی کردن تصورات بهشتی در زمین است را به خوبی به انجام رسانده است.
بی شک وصف زیبایی های کرمان ، این دیار کریمان در این چند سطر نمی گنجد و کلام در برابر توصیف موهبات و نعمات خداوندی در این سرزمین بس ناتوان است ، پس صحبت را با بیتی از اشعار شاه نعمت الله ولی این عارف و شاعر بلند آوازه کرمانی به پایان می رسانم:
بر روی زمین نیست چو کرمان جایی کرمان دل عالم است و ما اهل دلیم./ع
گزارش از : شیرین امین