چنانچه حمل کننده و نگه دارنده سلاحهاي سرد جنگي به وسيله آن سلاح مبادرت به تظاهر يا قدرت نمايي کند يا آن را وسيله مزاحمت اشخاص يا اخاذي يا تهديد قرار دهد علاوه بر مجازات جرم نگهداري و حمل سلاح سرد جنگي، مطابق ماده 617 قانون مجازات اسلامي به مجازات جرم قدرت نمايي با چاقو محکوم خواهد شد.
نگهداري و حمل سلاح سرد غيرجنگي مانند کارد آشپزخانه و انواع چاقوهاي ساده جرم تلقي نميشود و مجازاتي براي آن در نظر گرفته نشده است مگر اين که شخص نگه دارنده يا حمل کننده سلاح، از آن استفاده مجرمانه کند.
تنها یک ماده قانونی برای برخورد
درحال حاضر تنها ماده قانونی که بهانه مبارزه با سلاحهای سرد است، ماده 917 قانون مجازات اسلامی است که به موجب آن "هر کس به وسيله چاقو يا هر نوع اسلحه ديگر تظاهر يا قدرت نمايي کند، يا آن را وسيله مزاحمت اشخاص يا اخاذي يا تهديد قرار دهد يا با کسي گلاويز شود در صورتي که از مصاديق محارب نباشد به حبس از 6 ماه تا 2 سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد و چنان چه محارب شناخته شود محکوم به حد خواهد شد."
درباره مجازات حمل، نگهداری و استفاده از سلاح باید گفت كه لازمه حمل، نگهداری است و هر دوی اینها یك فعل است و آنجاییكه ما خلا قانونی داریم، مجازات حمل و نگهداری است زیرا استفادهاش بر اساس ماده 614 و 617 قانون مجازات اسلامی مشكلی ندارد و میتوان برخورد کرد.
سه ماه تا سه سال حبس برای حمل افشانه و شوكر
حمل افشانه و شوکر از ديگر سلاحهاي سرد، سه ماه تا سه سال حبس دارد، البته برخی قضات همواره تاكید میكنند كه مشکل ما مجازات حمل و نگهداری افشانههای گازی تهوعآور، شوكرهای الكتریكی و افشانههای اشكآور است كه به وفور در بازار یافت میشود و آنها تاكید میكنند كه بایستی یك مصوبه قانونی داشته باشیم تا بتوانیم با كسی كه در ویترین مغازهاش از این گونه ابزارآلات دارد، برخورد كنیم.
مجازات محاربه و افساد فيالارض
اما طبق ماده 187 قانون مجازات اسلامي، هر فرد يا گروه که طرح براندازي حکومت اسلامي را بريزد و براي اين منظور اسلحه و مواد منفجره تهيه کند و نيز کساني که با آگاهي و اختيار، امکانات مالي مؤثر و يا وسايل و اسباب کار و سلاح در اختيار آنها بگذارند محارب و مفسد فيالارض ميباشند.
ماده ۱۹۰حد محاربه و افساد فيالارض را يکي از چهار چيز ذيل را بيان ميكند:
۱- قتل
۲- آويختن به دار
۳- اول قطع دست راست و سپس پاي چپ
4-نفي بلد
سلاح سرد در قانون مثل سلاح گرم است
اینکه گفته میشود "سلاح سرد در قانون مثل سلاح گرم است و اگر کسی با سلاح سرد موجب اخافه(ترساندن) مردم شود به عنوان محارب یا مفسد فیالارض قطعا حکمش اعدام است"، از جمله مسائلی است كه تاكنون هم محل بحث و افتراق نظرهایی بوده است چراكه بحث محاربه و افساد فیالارض كه در ماده 183 قانون مجازات اسلامی آمده بیان میکند كه چنانچه فردی سلاح بكشد و با سلاح مردم را بترساند جرمش محاربه است و تبصره ماده هم میگوید میان سلاح سرد و گرم تفاوتی نیست.
باید توجه داشت اینکه ماده میگوید روی مردم سلاح بکشد، "مردم" یك نفر نیستند، حتی اگر فرد عداوت شخصی با چند نفر داشته باشد و روی آنها سلاح بكشد قانون میگوید این محاربه نیست؛ محاربه جرم علیه امنیت است نه جرم علیه اشخاص. محاربه چهار مجازات دارد و دست قاضی برای انتخاب هر یك از آنها باز است، اعدام، سه روز به صلیب كشیدن، قطع دست راست و پای چپ و تبعید چهار مجازات محاربه است بنابراین این گونه نیست كه محكم بگوییم جرم محاربه و افساد فیالارض فقط اعدام است.
رئيس قوه قضاييه در واکنش به زورگيريهاي اخير:
زورگیری با سلاح سرد محاربه و حکمش اعدام است/ ناجا با اشرار برخورد کند
رئیس قوه قضاییه در خصوص انتشار فیلمی با موضوع زورگیری توسط اشرار گفت:چنین اتفاقاتی در کشور اسلامی ما تکاندهنده است و حسب موازین شرعی و قانونی مصوب، تفاوتی میان بکارگیری سلاح سرد یا گرم وجود ندارد و در حکم محاربه و مجازات آن نیز اعدام است.
محاربه جنبه عمومي داشته و فرد به اشد مجازات محکوم ميشود
يک وکيل
دادگستري با بيان اينکه قانون فعلي قانون مناسبي است، گفت: قانونگذار در چنين
جرايمي بايد اقدامات تاميني را مدنظر قرار
بدهد و در مواردي همچون توليد، توزيع،حمل، عرضه و نگهداري سلاح سرد را رابطهمند
و محدود کند.
نعناکار مجازات استفاده از سلاح گرم را طبق قوانين ضابطهمند دانست و گفت: در رابطه با استفاده از سلاح سرد و حتي تعريف آن، خلا قانوني داريم که براي حل اين مشکل بايد تعريف درستي از جواز استفاده از سلاح سرد(شمشير، قمه، گازهاي اشکآور)، داشته باشيم.
بررسي طرح" ممنوعيت استفاده از سلاح سرد و رفتار خشونتبار"در کميسيون حقوقي مجلس
براساس اين گزارش؛ با گذشت پنج سال از ارسال لایحه ممنوعیت حمل، فروش و توزیع سلاح سرد به مجلس تصویب آن به فراموشی سپرده شده و این در حالی است که منحنی وقوع جرایم خشن با چاقو طی سالهای اخیر روندی صعودی داشته و بر اساس آمارها 40 درصد قتلها با چاقو انجام میشود.
سخنگوي كميسيون قضايي مجلس از بررسي طرح " ممنوعيت استفاده از سلاح سرد و رفتار خشونتبار" در كميسيون حقوقي خبرداد و گفت: اين طرح خلاهاي قانوني موجود در اين زمينه را برطرف كند.
محمدعلي اسفناني با اشاره به زورگيري در محلههاي تهران و ايجاد رعب و وحشت براي شهروندان اظهار داشت: بنا بر ماده ۱۸۳ قانون مجازات اسلامی مجرمی که مفسد فیالارض بودن او احراز شده باشد حکم حد، که در این مورد اعدام است، برای وي صادر میشود.
وي افزود: براي اينكه حكم اعدام صادر شود
بايد از سوي دادگاه عمل مرتكب محاربه تلقي شود، در نتيجه حمل سلاح و ايجاد
رعب و وحشت از مصاديق محاربه است.
اما سخنگوي کميسيون قضايي مجلس پس از گذشت چندماه در گفتگو با باشگاه خبرنگاران در رابطه با بررسي طرح ممنوعيت استفاده از سلاح سرد در
كميسيون حقوقي اظهار داشت: اين طرح هنوز در دستور كار كميسيون حقوقي مجلس
قرار نگرفته است!
بنابراين و با توجه به مطالب مطروحه و با توجه به اینكه سلاحهای سرد عامل بیشتر قتلهای به وقوع پیوسته هستند و ضروری است قانونگذاران و مجریان قانون به فكر سریعترین و بهترین راهكار براي جلوگيري از توسعه چنين جرايمي باشند تا بيش از اين شاهد وقوع قتل با استفاده از سلاحهای سرد نباشیم.
گزارش: زهرا منصوري
انتهاي پيام/