به گزارش گروه استان هاي باشگاه خبرنگاران ،شوراي سياستگذاري ثبت آثار تاريخي و مکان رخدادهاي انقلاب اسلامي شش اثر تاريخي جديد را به آثارثبتي سيستان و بلوچستان افزوده است .اين آثار عبارتند از: بيت رهبري ايرانشهر، تپه چاهتقي 2 ، تپه چاهتقي 3 ، تپه کلاتک باغباغون، تپه کشت و صنعت و تپه کلاتک کهورانتلو
بنا بر اين گزارش : «بيت رهبري ايرانشهر»، به لحاظ اينكه اين بنا يادبودي از دوران تبعيد مقام معظم رهبري دردوران رژيم ستم شاهي بوده، از سوي آقاي پرويز فاضلي در تاريخ 13/7/1370 به ميراث فرهنگي استان اهدا شد .
در اين گزارش آمده است : ويژگي عمده اين بنا براي ثبت به عنوان يك مكان وقوع رويداد انقلابي اين است كه نمادي از رنجها ، سختيها و خاطرات تلخ و شيرين مربوط به معظم له و محل رجوع علما و بزرگان منطقه با ايشان در آن دوران، همچنين مكاني براي ايجاد وحدت و همبستگي بين نيروهاي مبارز آن سامان و نيز وحدت بين برادران شيعه و سني در آن زمان مي باشد .ايشان با تماس مستقيم با مردم و تبليغ دين و تلاش براي برطرف ساختن مشكلات و محروميتهاي اين استان ستم زده نقش مهمي در توجه مردم به حضرت امام، روحانيت ،اسلام و انقلاب ايفا مي نمودند.
بر اساس اين گزارش : «تپه چاه تقي 2» واقع در جلگه چاه هاشم شهرستان دلگان كه به علت قرارگيري در شمال دشت روستاي چاهتقي، به اين نام ثبت گرديده است ، يکي از تپههاي شاخص و برجستۀ دورۀ اسلامي ميباشد.
ياد آور مي شود : اين تپه داراي ارتفاع تقريبي 6 متر از سطح زمينهاي اطراف است و شکلي تقريباً مدور و بيضي دارد. اطراف تپه خندق يا آبراهي به صورت مدور و به عرض 4 متر و عمق 1 تا 2 متر کنده شده است که از نکات جالب در مورد اين اثر ميباشد.
بنا بر اين گزارش : اين خندق به احتمال زياد دو کاربرد داشته است: نخست براي انتقال آب سيلها در دشت اطراف تپه به سمت شمال و ديگر نقش دفاعي آن. به نظر ميرسد که کاربري دوم با توجه به وسعت و ارتفاع تپه، که منحصر به فرد است، بيشتر مورد توجه بوده است.
خاطر نشان مي شود : «تپه چاه تقي 3»، وسعت زياد به همراه وجود خندق يا آبراهي مدور به عرض 4 متر در اطراف تپه از ويژگيهاي مهم آن ميباشد که تاکنون چنين تپهاي با اين مشخصات در اين منطقه شناسايي نشده است.
همچنين اين اثر شامل تپهاي با بستر رسوبي بوده که در حدود 3 متر از سطح زمينهاي اطراف ارتفاع دارد و روي آن را پوششي از ماسه بادي تيرهرنگ به همراه شنريزه پوشانده است. دشت اطراف کاملاً صاف و هموار بوده و سطح آن نيز همانند اين اثر، به وسيلۀ لايهاي ماسهبادي، اما سفيدرنگ، پوشيده شده است. همين اختلاف رنگ به همراه وجود مقاديري شنريزه بر سطح تپه، آن را از زمينهاي اطراف متمايز ميسازد. ابعاد اثر مذکور با احتساب پراکندگي دادههاي فرهنگي در اطراف آن، در حدود 250 در 120 متر بوده که بطور کلي مساحتي بالغ بر 3 هکتار را شامل ميشود. اين اثر شامل تپههايي مدور است که مرکز آن کمارتفاعتر از نقاط ديگر ميباشد.
سفالهاي پراکنده بر روي تپه چاه تقي 3 در بخشهاي مختلف و اطراف به چشم ميخورد.
شايان ذکر است : ارتباط کارکردي اين تپه با تپه چاهتقي2 با توجه به دادهها و ساختارهاي مشابه، از ويژگيهاي مهم آن ميباشد.
لازم به ذکر است : «تپه کلاتِک باغباغون»، اين اثر در ميان زميني هموار با بستر شنريزه و ماسهاي ايجاد گرديده و اطراف آن را به طور کامل پوشش گياهي شامل درختان گز، کهور و بوتههاي خودرو به همراه نخلستانهاي روستا دربر گرفته است. از سمت شرق اين اثر بستر خشک رودخانهاي فصلي ميگذرد.
ياد آور مي شود : اين اثر شامل تپهاي است که به فاصلۀ 700متري شمال روستاي باغباغون واقع گرديده است. مساحتي بالغ بر 8500 مترمربع را شامل ميشود. اين تپه با ارتفاع حدود 5 متر از سطح زمينهاي اطراف ايجاد شده و با جهت شرقي- غربي امتداد يافته است. از سمت شرق اين تپه بستري رودي ميگذرد که به نظر ميرسد منبع تغذيه و بهرهوري اين اثر در گذشتههاي دور بوده است. علاوه بر سفال، آثار فراوان جوش کوره در سطح تپه مشاهده ميشود.
در اين گزارش آمده است : قرارگيري تپه فوق در کنار رودخانه و نيز وجود سفالهاي شاخص دوران تاريخي در سطح آن از ويژگيهاي مهم اين تپه ميباشد. تپه کلاتِک باغباغون به علت قرارگيري در شمال روستاي باغباغون، به اين نام ثبت گرديده است.
اين گزارش مي افزايد : «تپه کلاتِک کهورانتِلو» در فاصلۀ 12 کيلومتري شرق چگرد جلگه چاه هاشم رار گرفته واز نظر موقعيت جغرافيايي در منتهياليه شمالي زمينهاي کشاورزي و باغات شمالغرب روستاي دهنو واقع گرديده است
اين گزارش حاکي است : پوشش گياهي اطراف اين تپه شامل درختان گز و کهور و بوتههاي کوتاه است و البته در نقاطي نيز تپههاي ماسه بادي کوچکي که بر روي آنها بعضاً درختان گز روييده، ديده ميشود. به فاصلۀ غرب اين تپه بستر يک رود فصلي کمعمق و کمعرض ديده ميشود که در فصول پربارش سال، آب آن به سمت هامون جازموريان سرازير مي شود.
بر اساس اين گزارش : اين اثر شامل تپۀ نسبتاً بزرگ و برجستهاي با ارتفاع تقريبي 4 متر از سطح زمينهاي اطراف است که قطري بالغ بر 8 متر دارد. تپۀ مذکور با توجه پراکنش دادههاي فرهنگي آن در اطراف، مساحتي در حدود9000 مترمربع را شامل ميشود. بستر تپه همانند دشت اطراف رسوبي بوده و پراکنش اندک سفال به همراه ارتفاع بالاي آن نسبت به سطح دشت، عامل تمايز آن با دشت اطراف ميباشد. در سمت شمال و به فاصلۀ 300 متري از تپه، يک قبرستان اسلامي قديمي که سطح قبور آن نيز با سنگهاي سفيد رنگ پوشيده شده، ديده ميشود.
در اين گزارش آمده است : وجود سفال منقوش مربوط به هزارۀ چهارم ق.م. و نيز سفالهاي مربوط به دورۀ اشکاني، از ويژگيهاي مهم اين محوطه مي باشد
شايان ذکر است : «تپه کشت و صنعت» که به نام محل کشاورزي وسيع اين منطقه نامگذاري شده است، تپۀ بزرگ و دايره مانندي است که پراکندگي سفال بر روي آن به ميزان فراوان مشاهده ميگردد. ابعاد اين تپه270 متر در 220 متر بوده که مساحتي بالغ بر 61000 مترمربع را شامل ميشود. بستر اين محوطه و زمينهاي اطراف کاملاً به وسيلۀ ماسه بادي پوشيد شده و بوتههاي خودرو منطقه موسوم به ترات نيز سطح آن را دربرگرفتهاند. رانش ماسه بادي باعث گرديده بخشهاي زيادي از تپه در زير مدفون شود.
در پايان اين گزارش آمده است : وجود سفالهايي مشابه دره کويته، چاهحسيني و ابليس نشاندهندۀ اهميت اين محوطه ميباشد./ک