به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران از سنندج، زنوري گفت: مدخل برج (ينگي ارخ) از مصالحي همچون سنگ لاشه تراش خورده (چهار پهلو) و ملات ساروج نيم پخت ساخته شده و احتمالا يك اقامتگاه بين راهي بوده كه در گذشته مورد استفاده مسافران قرار مي گرفته است.
وي تصريح كرد: پلان برج داراي شكل دايره اي به قطر شش متر مي باشد و با ديوارهائي به ضخامت 10/1 متر ساخته شده و تزئينات داخلي آن شامل قوس هاي جناقي با تركيب تو در تو و هم پوشاني، جلوه اي زيبا به برج داده است.
زنوری ادامه داد: برج سابقاً داراي پوشش گنبدي تيز (روك ) بوده كه به مرور زمان به علت عدم حفاظت و دخل و تصرف انساني و شرايط آب و هوايي تخريب شده كه در سال 79 و 80 به همت اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان كردستان كار مرمت و بازسازي آن آغاز شد و نسبت به نگهداري و حفاظت از آن فعاليت هايي انجام گرفته است.
وي خاطر نشان كرد: اين برج تاريخي مربوط به دوره صفويه بوده و به شماره 5081 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.
گفتنیاست، بناهاي تاريخي ديگري همچون قلعه قم چقا، پل تاریخی صلوات آباد، بنای سنگی اوچ گنبد، مسجد تاریخی خسروآباد، تیمچه حاج شهباز، تیمچه امیر تومان، زیارتگاه حمزه عرب، پنجه علی، آثار سد خاکی جعفر آباد، تپه نجف آباد، مقبره آیت الله فاضل گروسی و قلعههای تاریخی و مقابر و امامزادههای بسیاری چون سید مسیب سید شکر، مقبره صاحبه، گنبد پیر صالح، مقبره سید خضر از جمله اماکن و آثار تاریخی موجود در شهرستان بیجار هستند./س