غده‌ها یا همان غُدَد اندام‌های خیلی مهمی از بدن هستند که هرکس انواع مختلفی از آن‌ها را در بدنش دارد. با این‌که بیشتر غده‌های بدن خیلی کوچک هستند، اما هرکدامشان یک ماده خیلی مهم تولید می‌کنند.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک، غده‌ها یا همان غُدَد اندام‌های خیلی مهمی از بدن هستند که هرکس انواع مختلفی از آن‌ها را در بدنش دارد. با این‌که بیشتر غده‌های بدن خیلی کوچک هستند، اما هرکدامشان یک ماده خیلی مهم تولید می‌کنند.بعضی از غده‌ها چیزهایی می‌سازند که آزاد شده و از بدن خارج می‌شوند. مثلاً بزاق یا همان آب دهان، عرق و اشک را غده‌ها تولید می‌کنند. همچنین غدد شیری در سینه‌‌ی مادرانی که نوزاد کوچک دارند، تولید شیر می‌کند و مادر از آن شیر به فرزندش غذا می‌دهد.بعضی دیگر از انواع غده‌ها کارشان ساختن و آزادن کردن هورمون در بدن است. هورمون‌ها موادی هستند که به بدن می‌گویند چگونه وظایفش را انجام دهد و چگونه رشد کند. غده‌هایی که چنین کاری را انجام می‌دهند بخشی از سیستم غدد درون‌ریز بدن هستند. وقتی که یک کودک می‌خواهد از دوران کودکی وارد دوره‌ی نوجوانی شود، تغییراتی در بدنش اتفاق می‌افتد که به سیستم غدد درون‌ریز بدن بستگی دارد. به این دوره از زندگی که برای همه اتفاق می‌افتد، بلوغ گفته می‌شود.بقیه غده‌های بدن بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند. آن‌ها موادی در بدن آزاد می‌کنند که برای مبارزه با میکروب‌ها و بیماری‌ها مؤثرند و اگر تو بیمار باشی، آن‌ها به تو کمک می‌کنند که زودتر حالت خوب شود. وقتی که یک سرماخوردگی بد برایت اتفاق می‌افتد و غده‌های گلویت ورم می‌کنند، نشان‌دهنده این است که سیستم ایمنی بدنت دارد وظیفه‌اش را خوب انجام می‌دهد.

غده‌های درون‌ریز بدن مثل فرمانده‌ها هستند، آن‌ها به سلول‌های بدن دستور می‌دهند که چه‌کار کنند! بدون غدد درون‌ریز و هورمون‌هایی که آزاد می‌کنند، سلول‌های بدن نمی‌دانند که چه زمانی کدام کار مهم را باید انجام دهند. مثلاً اگر استخوان‌های بدن هیچ دستوری از غدد درون‌ریز دریافت نکنند، نمی‌فهمند که زمان رشدشان فرا رسیده و باید رشد کنند تا تو بزرگ‌تر شوی. همچنین اگر بدن هیچ پیغامی از غده‌ها نگیرد، متوجه نمی‌شود که وقت بلوغ است و باید بالغ شود!غده تیروئید در جلوي گردنِ تو قرار گرفته و تقریباً شبیه یک پروانه کوچک است. این غده هورمون‌هایی می‌سازد که برای رشد خیلی مهم هستند. همچنین غده تیروئید به بدن کمک می‌کند که همیشه پرانرژی و در حالت آماده‌باش باشد.

غدد فوق کلیوی در مواقعی که مشکلی برای بدن به‌وجود می‌آید، نقش خیلی مهم خود را ایفا می‌کنند. مثلاً وقت‌هایی که تو ترسیدی یا اضطراب داری، یک هورمون به اسم آدرنالین (بگو: آد+رِ+نا+لین) از غده‌های فوق‌ کلیوی ترشح می‌شود. این هورمون در روبه‌رو شدن با اتفاقی که باعث ترس یا اضطرابت شده به تو کمک خواهد کرد و به تو نیروی بیشتری می‌دهد تا مثلاً با آن در مقابل حیوان وحشی (یا حتی آدم بد و مهاجم!) که به تو حمله کرده مبارزه کنی.

لوزالمعده بزرگ‌ترین غده‌ی درون‌ریز بدن است که در شکم قرار دارد. لوزالمعده چند نوع هورمون می‌‌سازد که انسولین یکی از آن‌هاست. انسولین به قندی که داخل خون بوده و اسمش گلوکز (بگو: گِ+لُ+کُز) است کمک می‌کند که به سلول‌های بدن برسد. گلوکز سوخت سلول‌های بدن است (مثل بنزین که سوخت ماشین است) و سلول‌ها برای زنده ماندن و کار کردن واقعاً به آن احتیاج دارند. همه‌ی ما می‌دانیم که وقتی سوخت تمام شود، چه اتفاقی می‌افتد!/س

برچسب ها: سیستم ، غدد ، بدن
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.