روز سیزده بدر، با قدم زدن در دامن طبیعت، خاطره‌ای زیبا از بهار را در ذهن‌ها ثبت می‌کند.

باشگاه خبرنگاران جوان -سیده نسترن حسن آبادی _ک روز در فضای سبز، نه تنها فرصتی برای فرار از روزمرگی‌هاست، بلکه می‌تواند تأثیرات عمیقی بر سلامت روان و ارتباطات خانوادگی داشته باشد. این لحظات در دل طبیعت می‌توانند به روحیه شما انرژی تازه ببخشند و روابط عاطفی شما را تقویت کنند.

سیزده‌بدر، یکی از جشن‌های باستانی و جذاب ایرانی است که در دل طبیعت، میانه‌ بهاری دلنشین برگزار می‌شود. در روز سیزدهمین روز نوروز، مردم به طبیعت می‌روند، به دور از هیاهوی شهر و شلوغی‌های روزمره، در کنار خانواده و دوستان وقت می‌گذرانند و از زیبایی‌های طبیعت لذت می‌برند. این روز، فرصتی است برای تجدید انرژی، برقراری ارتباطات عمیق‌تر با عزیزان و البته مراقبت از محیط زیست. اما با افزایش جمعیت و فشارهای زیست‌محیطی، مهم است که جشن سیزده‌بدر را به گونه‌ای جشن بگیریم که طبیعت آسیب نبیند. در این گزارش، به بررسی روش‌هایی برای گذراندن سیزده‌بدر به شکلی مسئولانه و در عین حال لذت‌بخش پرداخته خواهد شد. همچنین به تاثیرات مثبت این روز بر سلامت روحی و روابط خانوادگی و باورهای عامیانه پیرامون عدد ۱۳ و نحسی سیزده نیز خواهیم پرداخت.

راهکارهایی برای حفظ محیط زیست در روز سیزده‌بدر

در روز سیزده‌بدر، وقتی مردم به طبیعت می‌روند تا از زیبایی‌های بهار و فضای باز لذت ببرند، حفظ محیط زیست و جلوگیری از آسیب به آن امری ضروری است. به همین دلیل، رعایت چند نکته می‌تواند به حفظ پاکیزگی و سلامت طبیعت کمک کند و از بروز مشکلات زیست‌محیطی جلوگیری کند.

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سمنان هم با بیان اینکه مردم با رعایت هنجارهای زیست محیطی و به ویژه توجه به شعار بنیادین اخلاق طبیعت‌گردی، سیزده به در را به فرصتی برای آشتی با طبیعت قرار دهند، افزود: باید با سرلوحه قراردادن این شعار جهانی «طبیعت را ترک کنیم به‌گونه‌ای که انگار در آن پا نگذاشته ایم» مانع از تخریب وآلودگی طبیعت کشور در ۱۳ فروردین شوند.

سرهنگ علیرضا ابوطالبی از همه شهروندان در سرتاسر استان سمنان درخواست کرد تا در آیین ارزشمند روز طببعت (سیزده به بدر) به منظور مشارکت و پاسداری از عرصه‌های محیط‌زیست و همراهی با پاکبانان برای کمک به نظافت و آراستگی شهر، به پویش روز طبیعت ۱۴۰۴ همراه با طبیعت و پاکبانان بپیوندند و از رها کردن زباله‌ها در طبیعت و بوستان‌ها خودداری کنند

اولین و مهم‌ترین نکته، جمع‌آوری زباله‌هاست. در بسیاری از مواقع، بعد از گذراندن روز در طبیعت، زباله‌های به‌جا مانده از فعالیت‌ها و پیک‌نیک‌ها می‌توانند محیط را آلوده کنند. برای جلوگیری از این موضوع، استفاده از کیسه‌های زباله قابل بازیافت و آوردن کیسه‌ای برای جمع‌آوری زباله‌ها، به‌ویژه پلاستیک‌ها و بطری‌های یک‌بار مصرف، اهمیت زیادی دارد. این کار نه تنها به حفظ نظافت کمک می‌کند، بلکه از آلودگی محیط زیست و منابع آبی جلوگیری می‌کند.

استفاده از کیسه‌های زباله قابل بازیافت و آوردن کیسه‌ای برای جمع‌آوری زباله‌ها، به‌ویژه پلاستیک‌ها و بطری‌های یک‌بار مصرف، اهمیت زیادی دارد.

در کنار جمع‌آوری زباله‌ها، استفاده از ظروف قابل استفاده مجدد می‌تواند تاثیر زیادی در کاهش آلودگی‌های پلاستیکی داشته باشد. بسیاری از افراد برای صرف غذا و نوشیدنی‌ها در طبیعت از ظروف یک‌بار مصرف پلاستیکی استفاده می‌کنند که این ظروف به‌طور مستقیم به طبیعت آسیب می‌زنند. بنابراین، بهترین کار این است که از ظروف قابل شست‌وشو و قابل استفاده مجدد مثل ظروف آلومینیومی یا سرامیکی استفاده شود. این ظروف نه تنها کمک به حفظ محیط زیست می‌کنند، بلکه در بلندمدت به صرفه‌جویی در منابع طبیعی هم کمک خواهند کرد.

آتش سیزده بدر: فقط با مواد طبیعی

سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سمنان گفت: ۲۰ هزار نسخه بروشور «بیایید با طبیعت مهربان باشیم» و کیسه‌زباله با هدف ترویج و اطلاع‌رسانی اهمیت حفاظت از عرصه‌های منابع طبیعی با مشارکت مدیریت بحران استانداری به مناسبت روز طبیعت در خروجی شهرهای این استان در دست توزیع است.

علیرضا رهایی افزود: ۱۵ پایگاه امداد جنگل و مرتع از بیست و هفتم اسفند ۱۴۰۳ تا شانزدهم فروردین ۱۴۰۴ در قالب گروه‌های چهارنفره برای جلوگیری از تخریب و تصرف مناطق در حال گشت‌زنی و در تمامی شهرستان‌ها به‌طور تمام‌وقت مستقر است.

وی ادامه داد: برای جلوگیری از دخل و تصرف در عرصه‌های طبیعی و اراضی ملی، در کنار طرح مشارکت مردمی در حفاظت از انفال، طرح‌هایی از جمله نظارت تیم‌های گشت‌زنی و ایجاد کمربند حفاظتی برای جلوگیری از تجاوز به عرصه‌های منابع طبیعی در دستور کار قرار دارد که در آینده با مشارکت همیاران طبیعت به نتایج مثبت می‌رسد.

اگر قصد دارید در روز سیزده‌بدر آتش روشن کنید، باید از مواد طبیعی استفاده کنید. برای مثال، به جای استفاده از چوب‌های خشکیده که می‌توانند به اکوسیستم آسیب بزنند، باید هیزم‌های مخصوصی که برای آتش‌افروزی در طبیعت تأمین شده‌اند، استفاده شود. این هیزم‌ها معمولاً از منابع تجدیدپذیر و تحت نظارت محیط زیست برداشت می‌شوند.

استفاده از فشفشه‌ها و مواد آتش‌زا در طبیعت نه تنها خطرناک است، بلکه می‌تواند به محیط زیست آسیب برساند. مواد آتش‌زا ممکن است باعث آتش‌سوزی‌های غیرقابل کنترل شوند و با تولید دود و آلودگی هوا به طبیعت آسیب بزنند. بنابراین بهتر است از این نوع مواد خودداری کنید و به جای آن، از فعالیت‌هایی که آسیب کمتری به محیط می‌زنند، بهره ببرید.

بهتر است از فضاهای سبز و جنگل‌ها دوری کنید تا به اکوسیستم‌های دست‌نخورده آسیبی نرسد.

در نهایت، انتخاب مکان‌های مناسب برای گذراندن سیزده‌بدر نیز بسیار اهمیت دارد. بهتر است از فضاهای سبز و جنگل‌ها دوری کنید تا به اکوسیستم‌های دست‌نخورده آسیبی نرسد. به جای آن، مکان‌هایی را برای تفریح انتخاب کنید که در آنها نیاز به محافظت و مراقبت ویژه از طبیعت وجود دارد. این انتخاب‌ها کمک می‌کند تا تنوع زیستی حفظ شود و از تخریب طبیعت جلوگیری شود.

مدیرعامل جمعیت هلال احمر سمنان نیز گفت: ۶۹ مرکز عملیاتی و ارایه خدمات بشردوستانه این جمعیت از بیست و پنجم اسفند ۱۴۰۳ فعال و تا پایان تعطیلات برای خدمت رسانی به هموطنان در آماده‌باش است.

با رعایت این نکات ساده، می‌توانیم سیزده‌بدر را به‌گونه‌ای جشن بگیریم که نه تنها لذت ببریم، بلکه طبیعت نیز آسیب نبیند و برای نسل‌های آینده باقی بماند.

اهمیت گذراندن سیزده‌بدر در فضای باز برای سلامت روحی و ارتباطات خانوادگی

پژوهش‌ها و مطالعات متعددی نشان داده‌اند که گذراندن وقت در طبیعت و فضای باز می‌تواند تأثیرات قابل توجهی بر سلامت روان و روابط اجتماعی داشته باشد. برای مثال، یک مطالعه منتشر شده در مجله روانشناسی محیطی Journal of Environmental Psychology) ) نشان داده که ارتباط با طبیعت به طور چشمگیری موجب کاهش استرس، اضطراب و افسردگی می‌شود و افراد پس از گذراندن وقت در فضاهای سبز، احساس آرامش و رضایت بیشتری از زندگی دارند. همچنین، این نوع فعالیت‌ها به تقویت پیوندهای اجتماعی و خانوادگی کمک می‌کند و فرصتی برای ایجاد لحظات ارزشمند و به یادماندنی با نزدیکان فراهم می‌آورد.

۲۵ نوروزگاه در استان سمنان برای اجرای برنامه‌های آیینی و افزایش مدت ماندگاری مسافران، ۱۶ موزه، ۲ پایگاه تاریخی برای برگزاری آیین تحویل سال و استقبال از گردشگران، ۱۴ بازارچه صنایع‌دستی، ۲۶ فروشگاه صنایع‌دستی، ۲ بازارچه دایمی صنایع‌دستی، برپایی سفره‌های هفت‌سین در بناهای تاریخی و پایگاه‌های ملی و موزه‌ها، چاپ بروشور معرفی جاذبه‌های گردشگری و نقشه راهنما، استفاده از راهنمایان مجرب و حرفه‌ای چندزبانه در اماکن تاریخی، به‌روزرسانی محتوای اپلیکیشین پارکوپلو، اپلیکیشین جامع گردشگری استان سمنان و بازدید منظم یگان حفاظت میراث‌فرهنگی برای حراست از اماکن تاریخی و موزه‌های استان برای نوروز ۱۴۰۴ بود.

طبیعت، به‌ویژه در روزهای تعطیل مانند سیزده‌بدر، فضایی عالی برای تقویت روابط عاطفی و خانوادگی است که در آن افراد می‌توانند به راحتی ارتباطات خود را عمیق‌تر کنند.

مسئول ستاد نوروزی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان گفت: افزایش نظارت‌های بهداشتی و اورژانسی در روز طبیعت با حساسیت بیشتری در مناطق زیر پوشش این دانشگاه انجام می‌شود تا از بروز حوادث پیشگیری شود.

یحیایی اضافه کرد: ۳۴ پایگاه اورژانس پیش‌بیمارستانی و بیمارستان‌های زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی سمنان از بیست و پنجم اسفند ۱۴۰۳ تا یازدهم فروردین ۱۴۰۴ در حالت آماده‌باش کامل بودند و آماده‌باش تا پایان تعطیلی ادامه دارد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۱۴:۲۰ ۱۳ فروردين ۱۴۰۴
کوه خواری و جنگل خوری در ابتدای جنگل گلستان راحت به دید میاد از استانهای جنوبی با لباس بومی جنوب اومدن شمال ایران نابود کنند و هیچکی پاسخگو نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۹ ۱۳ فروردين ۱۴۰۴
جنگلهای شمال شده زباله دونی تو مدرسه چرا درست آموزش نمیدن بچه ها از ریشه فرهنگ داشته باشن
بنظرم تو مدرسه یک واحد درسی اضافه کنند بنام طبیعت و زباله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۶ ۱۳ فروردين ۱۴۰۴
از خونه اومدم بیرون. دیدم آقایی به همراه دو تا خانم که ظاهراً یکی از آنها مادرشون بود، دو تا سبزه رو دارند می اندازند توی جوی آب. گفتم آقا این رو بندازید توی سطل زیاله که با رفتار نازیبای ایشون مواجه شدم. مادر هم کار پسر رو تایید کرد و گفت می ندازیم که گنجشک ها بخورند!
یعنی در روز طبیعت داشتند طبیعت رو کثیف می کردند و حرف حق هم به گوششون سنگین می آمد.