به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران بجنورد ،برای رفع گرفتگی بینی و مشکل تنفسی ابتدا باید دلیل گرفتگی را مشخص کرد. ابتلا به آسم، انحراف استخوان بینی، حساسیت به گرده گل ها یا برخی عوامل طبیعی و شرایطی خاص، تنگی یا گشادی عروق اطراف مجاری بینی، وجود پولیپ ، سینوزیت ، سرماخوردگی ، وجود کثیفی و جِرم در مجاری، غبار یا آلودگی بیش از حد هوا، حتی کمبود رطوبت هوا برخی از عوامل ایجاد گرفتگی در بینی به شمار می رود.
به یاد داشته باشید همواره هر دارو یا راهکار درمانی باید پس از مشورت با پزشک استفاده شود. پزشکان می توانند بر حسب تداخلات دارویی یا عوارض احتمالی و شناخت و آگاهی بهتر و بیشتر، امکان خطر و ریسک را کاهش دهند و درمان را آسان تر و سریع تر کنند.
اگر انحراف بینی ندارید، گاهی مؤثرترین کار برای حذف مخاط، شست وشوی مجاری بینی با مخلوط آب ونمک است.
برخی داروهای موسوم به ضد احتقان بدون نیاز به نسخه پزشک در داروخانه ها عرضه می شود که می توان با آنها گرفتگی بینی را برطرف کرد؛ هرچند نباید آنها را پیاپی و دو یا سه روز متوالی مصرف کرد. قطره های موسوم به منیلافرین، فنیلافرین، منتون و قرص پزودوافدرین از این دسته است.
برخی عصاره های گیاهی یا راهکارهای سنتی نیز بسته به دلیل گرفتگی بینی، مفید است؛ به عنوان مثال انداختن مقداری جوهر نعنا در آب جوش و تنفس یا بخور آن در حال بسته بودن چشم ها (برای جلوگیری از وارد شدن بخار آن به چشم)، اغلب مواقع راهگشاست. انفیه و جوهر نعنا را می توان از عطاری ها تهیه کرد.
پزودوافدرین گاهی سبب گیجی، تپش قلب، بدخوابی یا بیخوابی و اختلال فشار خون در برخی افراد می شود. احتیاط و مشورت با پزشک را بخصوص همزمان با مصرف داروهایی خاص برای درمان یا پیشگیری از بیماری های دیگر فراموش نکنید.
بیشترین کاربرد داروهای ضداحتقان درمان گرفتگی های حاصل از حساسیت، سینوزیت، سرماخوردگی و مانند آن است.
گاهی دلیل احساس گرفتگی در بینی، سختی تنفس در هوای خشک است. استفاده از دستگاه های کوچک افزایش رطوبت در این مواقع توصیه می شود.
گفته می شود جای دادن مقداری عسل در برنامه غذایی روزانه، به سبب خاصیت آنتی اکسیدان آن، سبب رفع گرفتگی رگ های خونی می شود و چون برخی گرفتگی های بینی به دلیل گرفتگی در رگ های نزدیک آن است، راهکاری مفید تلقی می شود.
برخی نیز بر این باورند که مخلوط یک لیوان آب با یک قاشق چایخوری سرکه سیب و غرغره یا شست وشوی بینی با آن نیز برای رفع گرفتگی بینی مفید است.
از ایجاد فشار به نواحی بینی و دستکاری مجاری آن به سبب احتمال ایجاد التهاب و افزایش گرفتگی خودداری کنید./س