به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران قم، عزادارى سالار شهيدان حضرت ابا عبدالله الحسين عليه السلام و امامان معصوم عليهم السلام نيز همچون ساير اعمال انسان داراى احكامى است كه در اين مختصر بدان مىپردازيم .
لازم به ذكر است كه براى جمع آورى اين احكام، از فتاوا و سخنان مراجع معظم تقليد و عالمان بزرگوار تا آنجا كه مقدور بوده است استفاده شده و از آنجا كه دررسالههاى عمليه و استفتائات همه مراجع بزرگوار، درباره عزادارى در ابعاد مختلف بحث نشده است، فقط به فتاوا و استفتائات موجود بسنده كردهايم.
احکام عزاداری:
سؤال: آيا بر پا كردن مراسم عزادارى [توسط زن] بدون اذن شوهر جايز مىباشد؟
آيت الله نورى همدانى: در صورتى كه از اموال شوهر باشد جايز نيست.
سؤال: گاهى برخى از دستهها كه وارد مسجد مىشوند، با كفش وارد مىشوند، كه نوعى بى احترامى به مسجد محسوب مىشود، لطفا بفرمائيد كه اين مسئله چه حكمى دارد؟
آيت الله نورى همدانى: اگر موجب هتك شود اشكال دارد .
سؤال: در مورد زنجير زنى كه منجر به سياه شدن يا مجروح شدن بدن مىشود و همچنين غالبا پشت پيراهن افراد باز است و بيشتر درخيابان و معابر عمومى ظاهر مىشوند، نظر شما چيست؟
امام خمينى رحمه الله: مانعى ندارد، مگر اينكه موجب ضرر فاحش بر بدن شود .
سؤال: آيا برهنه شدن مردان با حضور زنان براى عزادارى عيب دارد يا خير؟
آيت الله فاضل لنكرانى: مانعى ندارد و زنها نبايد به بدن مرد اجنبى نظر كنند .
سؤال: در مجالس زنانه، زنان مداحى و سخنرانى مىكنند و صداى آنها به گوش مردان رهگذر مىرسد . آيا اين عمل جايز است؟
آيت الله فاضل لنكرانى: شنيدن صداى ايشان اگر در معرض ريبه و التذاذ نباشد حرام نيست .
سؤال: سينه زدن با تيغ و يا زنجير زدن با زنجيرى كه داراى چاقو و يا تيغ مىباشد و منجر به زخمى شدن بدن و جارى شدن خون مىشود چه حكمى دارد؟
آيت الله مكارى شيرازى: كيفيت عزادارى بايد چنان باشد كه بهانهاى به دست دشمنان اسلام ندهد و موجب سوء استفاده از آن نشود .
احكام علامت
سؤال: بسيارى از تكايا در ايام عزاداريهاى مذهبى، اقدام به حمل «علاماتى» مىكنند كه به قيمت گزافى خريده شده و حمل آن نيز موجب اشكال است . اين وسائل از نظر شرعى چه حكمى دارند؟
امام خمينى رحمه الله: اشكال ندارد .
سؤال: حكم علمهايى كه در مراسم عزادارى امام حسين عليه السلام از آنها استفاده مىشود و بعضى داراى نقش و نگارهايى نيز هستند چيست؟
آيت الله فاضل لنكرانى: استفاده از آنها در عزادارى جايز است .
سؤال: آيا جايز است پارچه و دستمالهايى را كه در ايام محرم بر روى علم مىبندند بفروش برسانند و در عزادارى و تعمير حسينيه مصرف كنند؟
آيت الله فاضل لنكرانى: اگر در مراسم عزادارى محل حاجت نباشد و زايد بر متعارف باشد، مىتوانند بفروشند و به مصارف عزادارى و احتياجات حسينيهها برسانند./س