به گزارش
خبرنگار دانشگاه باشگاه خبرنگاران، سعید ساسانیان کارشناس ارشد مطالعات منطقهای در همایش ژئوپلیتیک شیعه که در دانشگاه مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: پیروان مکتب فرانکفورت اگرچه مستقیما در حوزه ژئوپلیتیک ورود پیدا نکردند اما مباحث نظری آنان توانست دستمایهای برای طرحریزی ژئوپلتیک انتقادی یا مقاومتی شود و در این شکل نوین از مفهوم ژئوپلتیک تقابل با گفتمان رسمی و غالب مبنا قرار میگیرد.
وی افزود: بر این اساس میتوان تلقی از ژئوپلتیک ارائه داد که برخلاف نظریات مکانمحور کلاسیک، فضامحور باشد و براساس این قرائت تز هلال شیعی که مبتنی بر مکان ارائه شده، توسعه مفهومی مییابد و با محوریت مقاومت قابلیت معنایی بیشتری در خاورمیانه خواهد داشت.
ساسانیان تصریح کرد: بیداری اسلامی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از آنجا که مبتنی بر عامل مقاومت در مقابل هژمون ملی و منطقهای در ابعاد مختلف شکل گرفته باعث رشد کمی و کیفی این عامل در میان شیعیان شده و این موضوع در کنار نزدیکیهای گفتمانی مقاومتمحور میان شیعیان و اهل تسنن منجر به تغییر نظم منطقهای شده است.
کارشناس ارشد مطالعات منطقهای خاورمیانه با بيان اینکه باید فهمی انتقادی از ژئوپلتیک شیعه داشت، گفت: باید دید که بیداری اسلامی چه اثری بر ژئوپلتیک شیعه گذاشته و این اثر چه تغییراتی را در نظم منطقهای حاصل کرده است.
وی افزود: براین اساس بیداری اسلامی موجب رشد کمی و کیفی گفتمان مقاومت شده و نظم سیستم منطقهای خاورمیانه اعم از چارچوب کارکردی، الگوهای رفتاری و ساماندهی این الگوها در منطقه را بر هم زده است لذا نگرش سیستمی به مطالعات منطقهای و ژئوپلیتیک انتقادی در این زمینه ضروری است.
انتهاي پيام/س2