در مغازه، فروشنده خانم به مشتری می‌گفت تا به حال دوبار بینی‌اش را عمل کرده ولی هنوز هم هر کس که می‌بیند متوجه این موضوع نمی‌شود به خاطر همین تصمیم دارد یک بار دیگر عمل کند تا بلکه به چشم دیگران بیاید و متوجه تغییرات او شوند. هدف این خانم زیبایی یا مشکل بینی نبود. مشکل دیگران بودند و چشم و هم‌چشمی!

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران خوزستان،در دانشگاه که همه بيست و چند ساله هستند کافی است چند لحظه به آدم‌هایی که می‌آیند و می‌روند دقت کنی. از هر 10 نفر دو نفر روی بینی‌شان چسب هست. حال یا عمل کرده‌اند یا قرار است عمل کنند. البته این افراد تنها دختران نیستند و پسران زیادی هم دیده می‌شوند. برخی بینی‌ها هم متناسب هستند و هیچ مشکلی ندارند ولی آماده جراحی‌اند. فرهنگي دارد در جامعه نهادینه می‌شود به نام بینی عملی!

 

در تلوزیون هم اگر بخواهیم فیلم یا حتی مستندی، چیزی ببینیم حتما با بینی‌های عمل شده برخورد می‌کنیم. آدم‌های معروفی که خیلی هم طرفدار دارند و مطمئنا بسیاری از جوانان از آنها تبعیت می‌کنند حالا با بینی‌های معمولی خود نیستند و ظاهری تصنعی دارند.

 

زمانی، مسافری از غرب نوشته بود: "زیبایی زنان ایرانی چنان خیره‌كننده است كه هوش از سر بیننده می‌رباید" ولی حالا انگار همین زنان زیبا فراموش کرده‌اند چه كسي هستند که دست به دامان زنان اروپایی شده‌اند و از هیچ کاری برای رسیدن به آنها فروگذار نمی‌کنند.

 

تاریخچه عمل جراحی بینی به قبل از میلاد مسیح می‌رسد. در هند باستان مدارکی از بازسازی بینی به وسیله پوست پیشانی به دست آمده زیرا در آن زمان یکی از مجازات‌ها بریدن بینی افراد خاطی بوده است. پزشکان آن موقع برای جبران این نقص، عمل جراحی برای ترمیم بینی انجام می‌دادند. به تدریج از اوایل قرن بیستم با پیشرفت علم پزشکی همزمان با سایر جراحی های پلاستیک و زیبایی عمل جراحی رینوپلاستی نیز پیشرفت کرد. به ‌طوری که امروزه یکی از اعمال جراحی شایع است و شاید بتوان گفت در بین اعمال جراحی پلاستیک، عمل جراحی بینی از شایعترین آنها است.

 

دکتر حسن آب‌شیرینی، متخصص گوش و حلق و بینی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، در اين باره به خبرنگار ايسناي خوزستان می‌گوید: "عمل جراحی بینی گاه به دلیل ضرورت و به خاطر مشکلاتی که در تصادفات و ناهنجاری‌های مادرزادی و یا به دلیل مشکلات دیگر انجام می‌شود. این گونه اعمال برای بیمار ضروری هستند و نتایج بسیار خوبی نیز دارند. ولی امروزه دلیل بیشتر اعمال جراحی زیبایی است و کمتر کسی براي مشکلات و ناهنجاري‌ها مراجعه می‌کند.

 

عمل جراحی بینی نیز مانند هرگونه جراحی دیگری عوارض خاص خود را دارد. برداشتن برخی غضروف‌ها از روی بینی ممکن است موجب مشکلات تنفسی در فرد شود. ممکن است بینی جدید آن تناسبی که انتظار می‌رفته را با صورت نداشته باشد و به همین دلیل فرد دچار مشکلات روحي شود. البته پیش از عمل عکس‌هایی از تمام‌رخ و نیم‌رخ فرد گرفته می‌شود و متناسب با صورت فرد یک بینی طراحی می‌شود ولی ممکن است آن‌چه بعد از عمل ایجاد شود با آن‌چه باید ایجاد می‌شد متفاوت باشد.

 

 بینی جراحی‌شده ممکن است در ابتدا ظاهر خوبی داشته باشد ولی پس از مدتی با تغییر غضروف ممکن است حالتی ایجاد شود که فرد از آن راضی نیست. چیزی که در حال حاضر در جامعه مرسوم است جراحی زیبایی است که اعمالی است که اصلا نیاز نیست و بینی هیچ مشکلی ندارد ولی فرد می‌خواهد حالت آن را تغییر دهد. همین افراد نیز اصولا پس از عمل ناراضی هستند و شکایت می‌کنند. برخی نیز می‌خواهند که حتما بینی‌شان سربالا باشد که به همین دلیل بعدها دچار مشکلاتی در ورود هوا به بینی شده و نسبت به همین موضوع شاکی هستند.

 

پیش از عمل هیچ‌گونه نیازی به استفاده از چسب نیست. پس از عمل نیز گاه نیاز است تا سه ماه چسب زده شود چرا که بینی عمل شده هنوز فرم ثابتی ندارد و ممکن است حالتش با جابه جایی تغییر کند و چسب موجب می‌شود تا حد زیادی بینی ثابت بماند. البته برخی نیز معتقدند که نباید مدت زیادی از چسب استفاده کرد.

 

بیشترین افرادی که برای عمل بینی مراجعه می‌کنند دختران مجرد هستند. البته به تازگي پسران نیز به این موضوع علاقه‌مند شده‌اند. بسیاری از افراد هم زیر 20 سال هستند و خواهان عمل بینی هستند ولی به دلیل این که استخوان‌های صورت در اين سن هنوز شکل نگرفته‌اند نمی‌توان بینی را عمل کرد."

 

ایران در جراحی رینوپلاستی یا همان عمل زیبایی بینی رتبه نخست جهان را به خود اختصاص داده و در سال‌های اخیر علاوه بر زنان، گرایش مردان نیز برای عمل جراحی بینی افزایش یافته است. بعد از ایران کشورهای آمریکا، انگلستان و فرانسه در ردیف‌های بعدی تعداد عمل‌های جراحی بینی قرار دارند. عمل جراحی بینی در کشور ما نسبت به سایر کشورهای اروپایی بیشتر است و بسیاری از زنان و مردان بدون نیاز به جراحی بینی خواهان انجام این گونه جراحی‌ها هستند.

 

اعمال جراحی زیبایی جزو اعمال پرهزینه محسوب می‌شوند و تجهیزات و مواد مورد نیاز آن از مواد وارداتی هستند و برای تهیه آنها هزینه زیادی به کشور تحمیل می‌شود. به طور متوسط سالانه 85 هزار عمل جراحی بینی انجام می‌شود که با اعمال هزینه‌ها، هزینه هنگفتی را شامل می‌شود که می‌توانست برای راه‌های دیگری صرف شود.

 

آماری که از سوی انجمن جراحان فک و صورت ارايه شده، نشان می دهد که سالانه 200 میلیارد تومان هزینه جراحی بینی می‌شود به طوری که در سه سال گذشته در ایران حداقل 240 هزار بار جراحی زیبایی انجام شده است که از این تعداد 170 هزار جراحی زیبایی بینی بوده است. از تقسیم 200 میلیارد تومان هزینه سالانه هر عمل زیبایی بینی به متوسط تعداد افرادی که هر ساله این عمل را انجام می دهند (85 هزار نفر در سال) مبلغ تقریبی 23 ملیون و 500 هزار تومان هزینه هر عمل جراحی می شود. باز هم مردم هستند که خواهان انجام عمل بینی هستند و برای این کار نیز دلایل متعددی دارند.

 

دکتر عبدالرضا نواح، جامعه شناس و عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، در اين باره می‌گوید: "چند سالی است که گرایش جوانان به زیبایی افزایش یافته و در اقشار مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و حتی سیاسی هم دیده می‌شود. این امر دلایل متعددی دارد. یکی از دلایل اصلی آن ارتباط با جهان از طریق رسانه‌هاست. ارزش های جهانی از راه رسانه‌ها وارد جامعه می شود و جوانان نیز از ان استفاده می‌کنند.

 

دلیل دیگر، تحول ارزش‌های جامعه خودمان است. شکاف بین نسل‌ها موجب شده که والدین نتوانند فرهنگ‌ها و ارزش‌های درست جامعه را به جوانان منتقل کنند. والدین هم نیاز جوانان را درک نمی‌کنند و سیطره فرهنگ غرب هم در جامعه جوان را به این سمت می‌کشد. جوان با این ارزش‌ها رشد می‌کند البته جامعه نیز طوری شده که راه رشد در جامعه نیز از همین راه‌هاست.

 

صدا و سیمای خودمان هم نقش کمی ندارد.صدا و سیما در حال حاضر جوان‌گرا است و نوع رفتار و پوشش و آرایش و لباس‌هایی که این افراد استفاده می‌کنند برای اعضای جامعه جذاب است. در صدا و سیما خوب پوشی، مد روز بودن، آرایش و زیبایی حتی در گوینده‌های اخبار وجود دارد که نشان می‌دهد جنبه زیبایی‌شناسانه اهمیت زیادی دارد.

 

جراحی بینی نیز از کارهای است که حدود هشت سالی است که در جامعه به شدت رواج یافته است. در گذشته این گونه اعمال تنها در دختران جوان و مرفه جامعه دیده می‌شد در حالی که امروزه حتی در فقیرنشین‌ترین مناطق شهر نیز به تعداد زیاد این‌گونه اعمال مشاهده می‌شود. حتی خانم‌های میانسال نیز به سمت این اعمال گرایش یافته اند. جراحی بینی در پسران نیز گسترش یافته است.

 

شاید جراحی بینی به خودی‌خود مشکل خاصی ایجاد نکند ولي می‌تواند آغازگر اعمال جراحی دیگر باشد که معلوم نیست به کجا ختم می‌شود. افزایش این جراحی‌ها یک ابتذال فرهنگی است و نشان‌دهنده تحول ارزش‌هاست كه باید روی این موضوع درنگ کرد.

 

البته فرهنگ جامعه نیز دچار نوعی سردرگمی است و مشخص نیست فرهنگ اکنون چیست. نهادهای متعددی در حوزه فرهنگ وارد کار می‌شوند و کارهایی را انجام می دهند و نهاد خاصی متولی امر نیست و جوان هم دچار بلاتکلیفی شده و نمی‌داند باید چه کند.

 

مشکل دیگر این است که وقت جوانان پر نیست و در زمان‌های خود خلاءهایی دارند همین خلاها موجب می‌شود جوان به سمت خودآرایی برای جنس مخالف پیش برود که در  این راه عمل جراحي بینی نیز دیده می‌شود."

 

افزایش عمل زیبایی بینی یک زنگ خطر برای کشور و نشان گرایش به مصرف‌گرایی در مردم است. گرایش به چیزهایی که جزو نیازهای اصلی نیستند و تنها هزینه‌ای بر خانواده‌ها و جامعه تحمیل می‌کند. سیر صعودی این اعمال نشان می‌دهد که نیاز است بیشتر به این موضوع پرداخته شود. موضوعی که ممکن است در آینده به موضوعات دیگر و جراحی‌های بیشتری بیانجامد./س

 
برچسب ها: بینی ، هدیه ، مدرن
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.