به گزارش باشگاه خبرنگارن خوزستان دكتر رضا اماني اظهار كرد: غذايي كه موجب افسردگي شود وجود ندارد و تا به حال در منبعي از اين نوع غذا ذكر نشده است ولي غذاهايي هستند كه ميتوانند در رفع افسردگي كمك كنند، البته اين مواد نميتوانند جايگزين دارو شوند و فرد افسرده حتماً بايد به پزشك مراجعه كرده و تحت درمان قرار گيرد.
وي افزود: قندهاي ساده و تركيباتي كه محتواي قندي بالايي دارند، هنگام مصرف ابتدا قند خون را افزايش داده و سپس موجب كاهش قند خون ميشوند. در ابتدا احساس شادي كاذبي فرد را در بر ميگيرد و پس از آن حالت بيقراري و ناآرامي سراغ فرد ميآيد. نوشابهها نيز ميتوانند آثار نامطلوبي روي خلق و خوي فرد بگذارند.
اماني تصريح كرد: غذاهايي وجود دارند كه آثار خوبي روي خلق خوي فرد ميگذارند. از اين مواد ميتوان به ويتامينها و املاح اشاره كرد. يكي از عناصري كه براي آن خاصيت ضدافسردگي ذكر شده است عنصر روي است. يك بررسي كه روي دانشجويان دختر دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز انجام شد، نشان داد افرادي كه دچار افسردگي هستند معادل نيمي از سطح سرمي و دريافت غذايي روي افراد سالم را دارند و اين اثبات ميكند كه روي ميتواند در پيشگيري از افسردگي نقش داشته باشد.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهوازگفت: ويتامين C نيز ميتواند آثار ضد افسردگي داشته باشد. افرادي كه دريافت ناكافي و ناچيز از ويتامين C دارند، افرادي كه در معرض آلودگي محيط زيست هستند، سيگاريها و يا كساني كه با افراد سيگاري ارتباط دارند، سطح ويتامين C در خونشان پايين است و احتمال ابتلا به افسردگي در آنها بيشتر است.
وي افزود: ويتامين C در مركبات و گوجهفرنگي وجود دارد. البته غنيترين ماده از نظر ويتامين C انواع فلفل، جعفري و كلم بروكلي است. بايد به اين نكته نيز توجه داشت كه آبليمو نميتواند منبع خوبي از ويتامين C باشد و بايد حتماً از ليموي تازه استفاده شود.
اين متخصص تغذيه گفت: عنصر آهن نيز ميتواند در افسردگي دخيل باشد. خانمهاي كم خون يا بانواني كه دچار فقر آهن هستند علائم شبه افسردگي، خمودي و خستگي دارند. لازم است اين افراد علاوه بر مكملهاي آهن از غذاهاي غني از آهن چون گوشت، حبوبات و برخي سبزيها استفاده كنند. اسفناج نوعي سبزي است كه آهن بالايي دارد ولي جذب آن كم است، براي افزايش جذب آهن اسفناج بايد از مواد افزاينده جذب آهن مانند ويتامين C استفاده كرد. ماست و اسفناج ميتواند در جذب آهن تاثير زيادي داشته باشد. همچنين خانمها در سنين باروري بايد روزانه از گوشت قرمز استفاده كنند.
وي ادامه داد: ويتامين B6 يا پيريدوكسين در كاهش افسردگي به ويژه در خانمهايي كه از قرص ضدبارداري استفاده كردهاند يا افسردگي دوران بارداري دارند بسيار موثر است. منابع ويتامين B6 نيز گوشت و جگر است.
اماني گفت:در كنار اين غذاها استفاده از غذاهاي كربوهيدارتي نشاستهاي و كاكائو تلخ يا تيره اثر ضدافسردگي زيادي دارد كه دليل تمايل خانمها به مصرف كاكائو نيز اثر خوشايند آن پس از مصرف است.
وي افزود: غنيترين منبع روي صدف است كه در تغذيه ما جايي ندارد و پس از آن گوشتها و مغزها و آجيل ميتوانند منابع مناسبي باشند./س