حمام قدیمی حاج محمد سعید مربوط به اواخردوره قاجار ، در یکی ازمحله های قدیمی همدان به نام محله قلعه در خیابان شریعتی قرار داردو هم اکنون موزه مردم شناسی است.

به گزارش خبرنگار  باشگاه خبرنگاران  همدان ؛ حمام قلعه با مساحتی حدود 1500 مترمربع از دو بخش مجزای حمام زنانه و مردانه تشکیل شده و حمام زنانه تقریباً سالم برجا مانده ونیاز به مرمت اساسی دارد.
حمام زنانه دارای یک هشتی ورودی است که سه پله،کوچه خارج را به داخل حمام سرد متصل می نماید. این هشتی باسر در ورودی آجری به وسیله طاق نمایی تزیین شده است.سمت راست این سر در به علت ترک عمیقی در حال ریزش است.
حمام سرد چهار ستون دارد و توسط طاق کلمبو باقوس های جناغی به هم متصل شده است.نورگیری در وسط گنبد تعبیه شده که نورکامل حمام راتأمین می نماید.ستون های سنگی آن دارای سرستون سنگی و پی آجری است.این ستون ها کاملاً ساده و با سیمان سفید پوشیده شده است.در دوطرف این محوطه سکوهایی به عنوان رخت کن با کمدهای چوبی قرار دارد.حوض سیمانی چند ضلعی به صورت روکاردر وسط حمام دیده می شود.
حمام سرد با یک هشتی کوچک و راهرو باریکی به حمام  گرم متصل می شود.یک اتاقک در کنار هشتی بین حمام سرد و گرم قرار دارد که احتمالاً تون قدیمی حمام بوده است.
حمام گرم نیزاز نظر نقشه کاملاً قرینه حمام سرداست با این تفاوت که فضای آن کوچکتر و در سه طرف  حمام گرم سکوهایی به عنوان بینه قرار دارد.سرویس بهداشتی و دوش هانیز در ضلع جنوبی حمام مشاهده می شود.
هرچند جز ستون سنگی و قوس های جناغی که ستون ها را به هم متصل می کند هیچ تزیینی در این حمام ها مشاهده نمی شود،اما فضای داخلی آن ها از زیبایی خاصی برخوردار است.
حمام مردانه نیز دارای دو قسمت سرد و گرم باچهار ستون و طاق کلمبوو قوس های جناغی است که ستون ها را به هم متصل می کند.
حمام سرد به وسیله راهرو باریکی به حمام گرم متصل می شود.حمام گرم نیز از دو قسمت تشکیل شده است.اتاقکی در پشت حمام سرد قرار دارد که از طریق یک راهرواز داخل حمام گرم می توان به آن راه یافت .این فضا احتمالاً تون حمام بوده است.قسمت زیادی ازحمام گرم و تون حمام مردانه تخریب شده و سقف آن فرو ریخته است./س
برچسب ها: همدان ، موزه ، حمام
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.