به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران تبریز، هاشمی افزود: درحال حاضر حدود 88 درصد منابع آبی ما در بخش کشاورزی مصرف شده و تنها 2 درصد در صنعت و 10 درصد هم به عنوان آب شرب مورد استفاده قرار می گیرد این درحالی است که استاندارد مصرف آب در کشاورزی 60 درصد است.
وی با اشاره به این که آذربایجان شرقی در اقلیم خشک و نیمه خشک قرار دارد افزود: میانگین بارشهای این استان سالانه حدود 296 میلی متر است درحالی که این میزان در کشورهای همجوار سالانه 1200 تا 1700 میلی متر را شامل می شود.
هاشمی همچنین تغییرات گسترده در توزیع بارش های استان را از دیگر مشکلات حوزه آب خواند و اظهار داشت: توزیع بارندگی ها از نظر زمان و مکان متغیر است به طوری که گاهی بارش ها در شمال گاهی در مرکز و گاهی در جنوب استان و در فصول مختلف روی می دهد لذا عدم ثبات در رفتار بارش ها امکان برنامه ریزی و پیش بینی را غیرممکن می کند.
هاشمی از کاهش میزان آبهای سطحی و زیرزمینی اظهار نگرانی کرد و گفت: آبهای سطحی و زیرزمینی با یکدیگر ارتباط دارند چون وقتی بارندگی نداریم آبهای زیرزمینی تغذیه نمی شود و با روال بد برداشت باعث کاهش کیفیت و کمبود آب می شویم.
مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی تاکید کرد: باید حدالامکان در دشت های بحرانی و ممنوعه خط قرمزها را در نظر گرفته از برداشت بی رویه جلوگیری شود.
مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی در عین حال تصریح کرد: اگر به طور متوسط سالانه منابع آبی تجدید پذیر را در نظر بگیریم، در مجموع 5 میلیارد متر مکعب پتانسیل منابع آبی تجدید پذیر در استان داریم.
وی با بیان این که آذربایجان شرقی در مقایسه با استانهای دیگر وضعیت مطلوبی دارد گفت: این استان از نظر منابع و تاسیسات آبی امکانات مناسبی دارد اما با این حال وضعیت موجود برای ما در حال هشدار است لذا باید متناسب با ورودی آبهایمان مصارف خود را تطبیق کنیم و برنامه ریزی نمائیم.
هاشمی با بیان این که در سالهای بعد از انقلاب در حوزه تاسیسات آبی و احداث شبکه های آبرسانی و تکمیل خطوط انتقال اقدامات خوبی در استان انجام شده است گفت: هم اکنون بیش از 97 درصد جمعیت شهری و 95 درصد روستایی استان از آب شرب سالم بهداشتی بهره مندند.
به گفته وی، هم اکنون وجود 143 سد و بند در استان نقش بی بدیلی در تامین مطمئن آب شرب و صنعت ایفا می کنند به طوری که در آّب شرب حداقل برای دو سال برنامه ریزی کرده ایم تا ذخایر سد ها بتواند نیازهای شرب و صنعت را تامین کند.
هاشمی در بخش دیگری از سخنان خود با تشریح اقدامات انجام شده برای برنامه ریزی در خصوص حفظ و صیانت از منابع آبی با اشاره به اهمیت جلب مشارکت های مردمی یادآور شد: پررنگ شدن مشارکتهای مردمی مهمترین عامل در حفاظت، نگهداری و مصرف منابع آبی به ویژه در بخش کشاورزی است.
وی ادامه داد: نمونه طرح های مشارکتی انجام شده را می توان در تعامل با ائمه محترم جمعه، مردم و کشاورزان، اجرای طرح داناب و ... عنوان کرد که در حفاظت از منابع آبهای زیرزمینی دستاوردهای خوبی به همراه داشته اند.
هاشمی با اشاره به طرح های آتی حوزه آب در استان گفت: سیاست دولت دهم، احداث و تکمیل شبکه های آبیاری و زهکشی پایاب سدها، انتقال آب به شیوه نوین در پایاب سدها وپایاب چاه ها و پوشش انهار است که راندمان مصرف را در کشاورزی افزایش داده و موجب کاهش مصرف آب می شود./س