به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک مواد مخدر تنها جسم فرد را درگير نميسازد، بلكه روح و روان را بشدت درگير ميكند و اگر كسي گرفتارش شود، بسادگي از آن رهايي نمييابد بنابراين مهمترين استراتژي مقابله با آن، پيشگيري است، چراكه درمان و ترك اعتياد بسيار مشكل است.
مخدرها دارو نيستند :مصرف مواد مخدر به گذشتههاي بسيار دور برميگردد. در گذشته مردم به دلايل مختلف اقدام به مصرف مواد مخدر ميكردند كه بسياري از آنها باورهاي غلطي بوده كه گاه با حقايقي آميخته ميشدند.
يكي از اين باورها، تسكين درد بوده است. مردم به اشتباه ميپندارند، مواد مخدر با كاهش درد، علت درد را از بين ميبرد، در حالي كه مواد مخدر روي گيرندههاي خاصي نشسته و مسير انتقال و درك درد را تحت تاثير قرار ميدهد. نكتهاي كه بايد در نظر داشت، اين است كه بدن خود ضد دردهايي ترشح ميكند كه مصرف مواد مخدر، توليد آنها را متوقف ميكند و باعث بروز اعتياد و مشكلات ديگر ميشود. به مرور زمان نسبت به مواد مخدر تحمل ايجاد ميشود و براي رفع دردي با همان شدت اوليه به مصرف مقادير بسيار بيشتر مواد مخدر نياز است.
به مرور زمان و با پيشرفت علم، راههاي جديدي براي تسكين درد كشف شده كه عوارض كمتر و اثرات بيشتري دارند. با وجود اين راههاي بيضرر، نيازي به استفاده از مواد مخدر نيست.
باور نادرست ديگر اين است كه مواد مخدر، براي مرض قند يا همان ديابت مفيد است. به نظر ميرسد، چنين باورهاي غلطي را قاچاقچيان دامن ميزنند تا سود مالي بيشتري نصيب آنها شود حتي برخي معتادان براي اينكه از گناه خود بكاهند، از اين بهانهها استفاده ميكنند.
گفتني است، چنين تاثير مثبتي در هيچ تحقيق و پروژه علمي به اثبات نرسيده و مواد مخدر اثر درماني يا پيشگيريكننده در اين زمينه ندارد.باور نادرست ديگر درباره اثر مواد مخدر بر كاهش مشكلات روحي، افسردگي و ساير بيماريهاي رواني است كه ممكن است فرد را با مشكلات زيادي روبهرو سازد.
مشكلات روحي علل بسياري ميتواند داشته باشد و بدون شك، جسم فرد را نيز آزار ميدهد. مواد مخدر با تاثير بر مراكز عصبي باعث توهم ميشود و فرد را از دنياي واقعي دور ميكند، ولي به هيچ عنوان جايگزين درمان مناسب نخواهد بود. با مصرف مواد مخدر، ناآرامي روحي بيمار ممكن است كاهش يافته، فرد احساس آرامش كند، ولي حقيقت اثبات شده اين است كه نهتنها خود مواد مخدر پس از مدت زمان محدودي منجر به افسردگي و ايجاد اضطراب ميشود، بلكه خطر اعتياد نيز در افراد مضطراب و ناآرام پس از اولين مصرف، بسيار بالاست.
اثرات خوشايند مواد مخدر در اكثر اوقات محدود به اوايل مصرف بوده و با گذشت زمان وابستگي روحي به مواد مخدر ايجاد ميشود. به خاطر داشته باشيد، اثرات مواد مخدر گذراست و هيچ اثر مفيدي از مصرف مواد مخدر در كاهش آلام روحي مشاهده نشده است. در اين شرايط اگر نميتوانيد بيماري خود را درمان كنيد بهترين كار اين است كه مشكلي به مشكلات خود اضافه نكنيد. مصرف مواد مخدر يعني مرگ تدريجي همراه با عذاب بيشتر.
برخي افراد ناآگاه مصرف مواد مخدر را در حل مشكلات جنسي بخصوص در مردان جوان، موثر ميدانند و به افراد مختلف توصيه ميكنند براي رفع اين مشكلات به مواد مخدر روي آورند.
اين مشكلات ممكن است از اضطراب فرد ناشي شود و در موارد خاص و فقط به صورت كوتاهمدت به مصرف مواد مخدر پاسخ دهد، ولي در طولانيمدت مصرف اين مواد باعث افسردگي و مشكلات بيشتري در زمينههاي مختلف ميشود. مدتي است، مصرف مواد مخدر، خود عاملي در ايجاد مشكلات جنسي معرفي و در تحقيقات بسياري نيز اين مسأله اثبات شده است.
يكي از عوارض جانبي مصرف مواد مخدر، كاهش فعاليت دستگاه گوارش اعم از فعاليت حركتي و ترشحي است. در برخي افراد به دلايل مختلف تغيير الگوي حركات رودهاي باعث دردهاي مزمن شكمي ميشود. اين افراد احتمالا به بيماري روده تحريكپذير يا IBS مبتلا هستند.
اين بيماران گاه به توصيههاي نادرستي مثل مصرف مواد مخدر گوش ميدهند و در دام اعتياد ميافتند كه خطرات جبرانناپذيري براي آنها در بر خواهد داشت./س