
به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران ايلام؛در جشنواره "ایلام مهد پایداری" و در غرفه صنایعدستی و هنرهای سنتی جوانی دانشآموخته در رشته صنایع دستی در پی احیای نمد، این هنر کاربردی است، پیشهای که نمدمالی کاری هنرمندانه بود و حاصل این هنر که دستان نمدمال پیر آن را میبافت فرشی بود که نه تنها زیبا بود بلکه گرمابخش خانههای سنتی بود.
علیمحمد چاوکی، کارشناس و دانشآموخته رشته صنایع دستی در این باره گفت: پدرم نمدمال بود و هنگامی که به دلیل برخی بیماریهای ناشی از این کار از نمدمالی دست کشید، در ایام دبیرستان در کنار پدر چند سالی این کار را انجام دادم و بعد از پدر که حتی وسایل کارش را هم فروخت به دلیل علاقهاي که داشتم، توانستم در رشته صنایع دستی وارد دانشگاه شوم.
وی با بيان این که در مورد نمدبافی تحقیقات جامعی را انجام داده است، گفت: تحقیقات برگرفته از تاریخ صنایع دستی نشان میدهد که کشورهایی مانند فرانسه، ایرلند، چین و نپال این صنعت را از ایران اقتباس کردهاند و در تخت جمشید هنگامی که سربازان مادی به حضور شاه هخامنشی میرسند، لباسهایی از جنس نمد داشتهاند.
این کارشناس صنایع دستی بزرگترین مشکل نمدمالان سنتی که تعداد انگشت شماری هستند را نبود بازار و عدم استقبال مردم از آنها دانست و خاطرنشان کرد: بزرگترین دغدغه ما حفظ این صنعت با تغییر کاربری آن است و به عنوان یک کارشناس صنایع دستی که به این کار علاقهمندم و آن را به صورت تجربی نیز آموختهام، کاری نو را در این زمینه آغاز کردهام.
وی با بیان اینکه ساختن برخی وسایل امروزی مانند کیف و جاسوئیچی و کیف موبایل به وسیله نمد را راه ماندگاری آن ندانست و گفت: با ابتکاری که انجام دادهام قصد دارم نمد را از زیر پا به روی دیوار بیاورم و از آن تابلوهایی ساختهام که میتوان خطوط زیبا را با خط های نستعلیق، ثلث و تصویر افراد را بر روی نمد پیاده کرد و بر حسب سلیقه در خانهها نگهداری كرد.
چاوکی که نمونههایی از این کار را در غرفه در معرض نگاههای بازدیدکنندگان قرار داده بود به تصویر سهراب سپهری اشاره میکند که به طرز زیبایی در دل نمد جا داده بود و ادامه داد: سادگی نقوش، کج وکوله شدن نقشهای مورد نظر نمدمال در حین کار، برجسته بودن نقش نسبت به زمینه، عدم هماهنگی و به روز نبودن از معایب روش سنتی نمد مالی است كه معتقدم این معایب در روش جدید وجود ندارد.
این کارشناس صنایع دستی معتقد است که جای خالی این رشته به عنوان سرفصل یکی از دروس در رشته صنایع دستی احساس میشود و دلسوزان هنرهای سنتی باید در فکر تهیه این سرفصل در رشته مذکور باشند. /س