به گزارش
سرويس اقتصادي باشگاه خبرنگاران به نقل از پايگاه اطلاع رساني وزارت نيرو (پاون)، عليرضا دايمي افزود: خوشبختانه در زمينه تامين آب هيچ استاني با مشكل روبرو نيست و در زمان كنوني، در 99 درصد شهرها و 86 درصد روستاها آبرساني بدون هيچ مشكلي انجام ميشود.
به گفته وی، تنها در قسمتي از شهرهاي كوچك كه تازه توسعه يافتهاند، با مشكل تامين آب مواجهيم كه البته اين شهرها از لحاظ جمعيت بسيار اندك هستند.
دايمي اظهار داشت: شهرهايي كه با مشكل آب مواجهند، كمتر از 10 شهر هستند كه با برنامهريزيهاي انجام شده، مشکل این شهرها به زودي برطرف ميشود.
سرپرست معاونت آب و آبفاي وزارت نيرو در ادامه تصريح كرد: با وجودي كه در سال خشك قرار داريم، امسال نه نوبتبندي آب اعمال ميشود و نه مشكل تامين آب شرب خواهيم داشت.
وي مهمترين برنامه بخش آب در سال جاري را اتمام طرحهاي نيمه تمام، انجام طرحهاي مكمل، اتمام طرح جامع آب كشور، سازگاري و انطباق با شرايط اقليمي اعلام كرد و گفت: مديريت تقاضا، افزايش بهرهوري و استفاده صحيح از منابع آب از اهدافي است كه بخش آب كشور با جديت به سوي آنها حركت ميكند.
دايمي در ادامه درباره طرحهاي نيمه تمامي كه در اولويت تكميل قرار دارند، گفت: در بخش آب و فاضلاب، برنامه تامين سدها و تاسيسات انتقال آب، رودخانههاي مرزي، احداث شبكههاي آبياري و زهكشي برنامههاي جديد داريم و اين درحالي است كه تا پايان دولت، 66 سد آبگيري يا بهرهبرداري ميشوند.
وي درخصوص تامين اعتبار پروژه هاي مهر ماندگار، توضيح داد: از آنجايي كه اعتبار بخش آب در سال جاری، افزون بر 18 درصد افزايش يافته است، طرحهاي مهر ماندگار با استفاده از اعتبار سال 91 و 92، فروش اوراق مشاركت و درآمدهاي داخلي شركتها تامين مي شود.
استفاده از آبهاي نامتعارف در دستور كار وزارت نيرودايمي درباره طرح انتقال آب از درياي خزر به كوير مركزي نيز توضيحاتي ارایه داد و افزود: استفاده از آبهاي غيرمتعارف ازجمله آب شور درياها از برنامههاي جدي وزارت نيرو است كه البته شماري از كشورهاي حاشيه خليج فارس كه با مشكل كمبود آب مواجه هستند، نيز از اين روش استفاده ميكنند.
وي در ادامه گفت: با توجه به اينكه ظرفيت منابع آبي تجديدشونده در فلات مركزي تمام شده، مطالعاتي از دو سال پيش مطرح بوده است و مطالعه های زيست محيطي آن نيز تا پايان تيرماه تكميل خواهد شد.
سرپرست معاونت آب و آبفا يكي از ويژگيهاي مهم طرح انتقال آب خزر را تغيير الگوي قراردادهاي بخش آب كشور دانست و در اين زمينه گفت: در حالي كه ساير پروژههاي بخش آب به صورت سه عامله و با تركيب كارفرما – مشاور – پيمانكار اجرا ميشود، اين نخستين پروژه مهندسي و ساخت EPC در بخش آب كشور است.
به گفته وی، اين نوع قراردادها كه در تمام كشورهاي پيشرفته نيز به اجرا در مي آيد، سرعت اجراي پروژه را افزایش و هزينه هاي اجرا را کاهش می دهد.
افزايش قيمت آب بايد تدريجي باشددايمي در پاسخ به سئوالي درباره منتفي شدن افزايش قيمت آب در سال جاري و برنامه وزارت نيرو براي جبران درآمدهاي بخش آب، گفت: يكي از معضلات بخش آب تعرفه و قيمت پایین آب است. به طور مثال در بخش كشاورزي قيمت آب بسيار ناچيز است و در زمان حاضر به ازاي هر مترمكعب آب حدود 50 تا 100 ریال دريافت ميشود كه نسبت به هزينه توليد آب بسيار ناچيز است.
وي افزود: اجراي قانون هدفمندي يارانهها اجتناب ناپذير بوده و دولت ملزم است براساس قانون، قيمت حاملهاي انرژي را ظرف پنج سال به قيمت تمام شده برساند که در اين زمينه، روش اجراي قانون را دولت تعيين ميكند تا ظرف اين پنج سال قيمتها با چه شيبي افزايش پيدا كنند.
وی گفت: ما در وزارت نيرو ترجيح مي دهيم افزايش قيمتها به صورت تدريجي و با آرامش باشد كه به مصرفكنندگان فشاري وارد نشود.
دايمي همچنين درباره آخرين وضعيت محاسبه قيمت تمامشده آب در كشور، گفت: محاسبه قيمت آب با پيچيدگيهايي مواجه است، چرا كه بايد طرحهاي آبرساني تجديد ارزيابي شود تا قيمت تامين، انتقال، تصفيه و توزيع آب مشخص شود اما در زمان حاضر متوسط قيمت تمام شده تامين آب شرب در كشور، افزون بر 9000 ریال به ازاي هر مترمكعب است كه اين رقم از نرخ بينالمللي كمتر بوده و قيمت تمام شده آب در برخي كشورها 5/1 تا پنج دلار است كه معمولا تمام اين قيمت را از مصرفكنندگان دريافت ميكنند.
سرپرست معاونت آب و آبفا همچنين درباره قيمت تمام شده آب كشاورزي نيز گفت: براساس مطالعه انجام شده، این قیمت تاكنون حدود 850 ریال ارزيابي شده كه البته اين رقم مربوط به مناطقي است كه از شبكه آبياري و زهكشي مدرن بهرهمندند و ممكن است قيمت تمام شده بر حسب مناطق مختلف تفاوت داشته باشد.
دشواريهاي تامين آب مسكن مهر محدود به تهران نميشوددايمي در بخش ديگري از صحبتهاي خود درباره آبرساني به پروژه هاي مسكن مهر، گفت: تامين آب براي مناطق مسكوني از وظايف قانوني وزارت نيرو است، هرچند كه اجراي اين ماموريت در بسياري از مناطق دشوار است.
وی افزود: به طور مثال در مسكن مهر پرند با توجه به اينكه منابع آبي جنوب تهران بسيار شكننده است، با دشواريهاي زيادي روبرو بودهايم، بنابراين تصميم گرفتيم تا وقتي رينگ اصلي تامين آب اين واحدها كه از سد ماملو تامين ميشود، راهاندازي شود، مشكلات آبي اين واحدها را به صورت موقت از مناطق ديگري تامين كنيم.
وي همچنين با بیان اينكه دشواريهاي تامين آب مسكن مهر تنها محدود به استان تهران نميشود، ادامه داد: در برخي استانها واحدهاي مسكن مهر در مناطقي است كه يا خارج از شبكه آبرساني قرار دارد و يا در ارتفاع بالا قرار گرفته است كه بايد براي آنها شبكههاي جديدي احداث شود كه كار آبرساني به اين پروژهها با جديت از سوي وزارت نيرو دنبال می شود./س