اين بار، موضوع بيش از هميشه جدي است پديده گرد و غبار كه به «ريز گردهاي عربي» نيز شناخته مي شود ، چند سالي است كه ميهمان ناخوانده ايران شده است.

ريز گردها به صورت جدي در بهار 1387 خود را در استان هاي جنوب غربي نشان دادند و به تدريح بر اثر بي توجهي مسئولان كه «مي توانستند كاري بكنند و نكردند» رفته رفته به استان هاي مركزي و شمال غربي نيز نفوذ كردند و نخستين آثار آن در سال 1389 در تهران ظاهر شد و اكنون تمامي استان هاي كشور از جنوبي ترين آن تا شمالي ترين استان ها در شمال شرقي كشور درگير اين پديده ناخوانده و مخرب است.
به گزارش خبرنگار اجتماعي باشگاه خبرنگاران، مهر 87 ضرورت ايجاد كمربندهي سبز در حاشيه هاي جنوبي توسط كارشناسان و مقامات مسئول مطرح شد و اين كه اگر اين كار عملي نشود «فردا خيلي دير است» .
البته كارشناسان و مقامات مسئول ايجاد كمربند سبز در شهرهاي جنوبي راه حل مفيد اما موقت مي دانستند ولي به هر حال ضرورت آن را حس مي كردند.
اعضاي كميسيون كشاورزي مجلس شوراي اسلامي ضروري ترين اقدام را احياي مجدد ايجاد كمربندهاي سبز در شهرستان ها دانستند و اظهار اميدواري كرده بودند كه با اجرايي شدن اين طرح مردم شهرهاي ديگر با گرد و غبار نفس راحتي خواهند كشيد.
در گزارش 1388 از «بي توجهي كشورهاي عرب به كنوانسيون بيابان زدايي» و «سايه سنگين گرد و غبار بر شهرهاي ايران» نوشتيم و اين كه حتي استان لرستان كه محصور در كوهستان هاي سر به فلك كشيده است دچار غبار گرفتگي ريز گردهاي عربي شده است.
به گفته يك عضو كميسيون كشاورزي، اميدي به همكاري كشورهاي همسايه كه اتفاقا منشا بخشي از گرد و غبار هستند، نيست و چاره اي نداريم مگر اينكه خود دست به كار شويم و با تقويت عرصه هاي منابع طبيعي از شدن طغيان توفان هاي شن كم كنيم.
در تاريخ 89 مژده داديم كه «بررسي چگونگي مقابله با ريز گردهاي عربي» در كشور آغاز شده است.

در اين گزارش به نقل از مقامات سازمان محيط زيست اعلام كرديم كه قرار است با همكاري روسيه دستگاه هايي ويژه وارد كشور شده و اين سيستم ها مي تواند بيش از 30 درصد و حداكثر 60 درصد حركت غبار را كنترل كند و راه كار كوتاه مدت حل پديده گرد و غبار باشد.
ولي در همان زمان نيز از تهديد تمامي شهرهاي كشور از سوي گرد و غبارها را گزارش شد كه شمالي ترين شهرهاي كشور تا سواحل خزر هم بايد آماده باشند كه ابرهاي خاكستري ريز گردهاي عربي را مشاهده كنند اين بار نيز هشدارها جدي گرفته نشد تا اين كه چند روز پيش مدير كل سازمان حفاطت محيط زيست خوزستان گفت: «هم اكنون غلظت گرد و غبار در شهرستان اهواز 4 هزار و 873 ميكرو گرم بر متر مكعب و در شهرهاي دزفول، انديمشك و شوش نيز بيش از 3 هزار و 168 ميكرو گرم بر متر مكعب است در حالي كه حد مجاز آلودگي 150 ميكرو گرم بر متر مكعب است.
به هر حال به نظر مي رسد كه ديگر فرصت كنترل ريز گردهاي عربي از مرحله تشكيل جلسه و امضاي قرار داد گذشته و بايد مسئولان و متوليان امر پا را به عرصه گذاشته و براي اين مشكل كه زندگي را براي هموطنان سخت كرده آستين بالا زده و اين مهمان ناخوانده را در جاي خود بنشانند.
و حال بازگشت چند سال از اولين وعده ها و كوتاهي مسئولان گرد و غبار به صورت گسترده 20 استان كشور را در بر مي گيرد ديگر وقت عمل است!
 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار