به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از خبرگزاری شين هوا، سه رئيس جمهور بر حمايت کامل خود از روند صلح به رهبري خود افغانستان تاکيد کردند.
محمود احمدي نژاد رئيس جمهور ايران، حامد کرزاي رئيس جمهور افغانستان و آصف علي زرداري رئيس جمهور پاکستان در واقع، پيام خود را براي مقامات آمريکا ارسال کردند که اخيرا با گشايش دفتر طالبان در قطر موافقت کرده اند و در حال برگزاري مذاکرات صلح با اين گروه هستند.
حامد کرزاي در اسلام آباد تاکيد کرد دولتش پيشتر اعلام کرده است آمريکا نمي تواند از جانب افغانستان با طالبان مذاکره کند و کابل خواهان گشايش دفتر طالبان در ترکيه يا عربستان سعودي است.
پاکستان نيز که از زمان پيوستن به ائتلاف به سرکردگي آمريکا در سال 2001، 35 هزار شهروند و نيروي امنيتي خود را از دست داده است از تماس هاي آمريکا با طالبان افغانستان نگران شده است.
آمريکا همواره پاکستان را به سبب کمک به طالبان افغانستان در جنگ با نيروهاي ناتو سرزنش کرده است ولي اکنون خود سرگرم گفتگو با اين گروه است.
پاکستان نيز در واکنش به اين اقدام ، از فرستاده ويژه آمريکا در امور پاکستان و افغانستان که خواهان ملاقات با سران پاکستاني بود استقبال نکرد.
رئيس جمهور ايران در شرايطي به همتايان پاکستاني و افغان خود پيوست که آمريکا و متحدان اروپاييش تحريم هاي بيشتري را بر ضد کشورش اعمال کرده اند.
سه رئيس جمهور همچنين در حالي در پايتخت پاکستان گرد آمدند که خشم عمومي از آمريکا در منطقه بالا گرفته است.
"سليم سافي" روزنامه نگار پاکستاني که در روزنامه هاي افغانستاني مطلب مي نويسد گفت اين نشست سه جانبه در اسلام آباد در واقع اعتراضي به آمريکا بود.
در بيانيه پاياني اين نشست، روساي جمهوري ايران و پاکستان بر حمايت کامل خود از روند صلح به رهبري افغانستان حمايت کردند؛ آنان به رئيس جمهور افغانستان اطمينان دادند همکاري کامل خود را با اين کشور گسترش مي دهند.
کارشناسان بر اين باورند که اين اقدام ، پيامي آشکار به آمريکا به سبب داشتن روابط پنهاني با طالبان و حذف دولتهاي افغانستان و پاکستان و نيز کشورهاي اسلامي مهم منطقه از روند گفتگوها است.
باور عمومي بر اين است که رفتار آمريکا، روساي جمهور پاکستان و افغانستان را واداشته است تا بعد از بن بست چهار ماهه در روابطشان به سبب ترور برهان الدين رباني ، فرستاده ويژه افغانستان ، مشکلات خود را از طريق اين نشست سه جانبه حل کنند.
اين نشست در شرايطي برگزار مي شود که سه کشور به تقويت همکاري هاي با يکديگر براي ريشه کني افراط گرايي ، تروريسم و نظامي گري تاکيد دارند و قصد دارند ريشه هاي اين روند را بخشکانند.
سه رئيس جمهور همچنين بر همکاري بين کشورهايشان براي رسيدن به صلح، امنيت ، ثبات و اقتصاد سالم تاکيد کردند.
رئيس جمهور ايران نيز اعلام کرد هيچ مشکلي بين سه کشور وجود ندارد و با اشاره آشکار به آمريکا گفت قدرتهاي خارجي ، مشکلات را به منطقه تحميل کرده اند.
بسياري در پاکستان از اين نقطه نظر رئيس جمهور ايران حمايت مي کنند و حضور آمريکا و متحدان غربيش را در منطقه به عنوان ريشه بي ثباتي و مخاصمات در منطقه مي دانند.
رئيس جمهور ايران ، حل مشکلات منطقه به دست کشورهاي منطقه و بدون دخالت خارجي را خواستار شد.
آصف علي زرداري رئيس جمهور پاکستان نيز مقاومت در برابر فشار آمريکا براي جلوگيري از احداث خط لوله چند ميليون دلاري گاز ايران را خواستار شد که بحران انرژي منطقه را به سرعت حل خواهد کرد.
در اين نشست سه جانبه همچنين تاکيد شد به هيچ عامل تهديد کننده تماميت سه کشور اجازه فعاليت داده نشود و هر سه طرف بر توافق هاي اقتصادي سه جانبه تاکيد کردند.
سران سه کشور بر اولويت داشتن همکاري براي توسعه اقتصادي اجتماعي و افزايش تجارت سه جانبه تاکيد کردند./ا