باشگاه خبرنگاران جوان ـ سعید محمدی گفت: در مواقعی مشاهده میشود برخی نانوایان استان در زمانهای خاص همچون ماه مبارک رمضان که مراجعه مردم برای تهیه نان گسترش پیدا میکند، تنها به پخت نان کنجدی میپردازند و مردم مجبورند آن را تهیه نمایند.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی قم افزود: این کار تخلف است و نباید صورت گیرد، نانوایان استان باید در اصل نان را به صورت ساده پخت کنند و در صورت درخواست مشتری نان را به صورت کنجدی عرضه نمایند؛ در هر صورت مجبور شدن مردم به خرید نان کنجدی با قیمت بالاتر در نانواییهای قم تخلف است.
نان بخش مهمی از غذای اصلی و پایه مردم جهان را تشکیل میدهد، در کشور ایران نیز نان قوت غالب و غذای اصلی مردم محسوب میشود. نان در مقایسه با بسیاری از مواد غذایی مثل گوشت و شیر دارای چگالی انرژی بیشتری است؛ بنابراین نان یک محصول غذایی است که در امنیت غذایی جامعه از جایگاه ویژهای برخوردار است. روزانه قسمت اعظمی از انرژی، پروتئین (تامین بیش از ۴۵ درصد نیاز روزانه)، املاح معدنی همچون فسفر و ویتامینهای گروه B مورد نیاز ما از طریق نان تأمین میشود.
گفتنی است طبق آمارهای ارائه شده مصرف سرانه نان در کشور حدود ۱۱۴ کیلوگرم در سال (معادل ۳۱۰ گرم در روز) است، که حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد انرژی دریافتی و حدود ۴۵ درصد پروتئین روزانه را تامین میکند. در اقشار کم درآمد که نان بیشتری مصرف میکنند تا ۶۰ درصد پروتئین روزانه از نان تامین میشود.
هم چنین بیش از ۳۰ درصد کلسیم و فسفر روزانه که در افراد فقیر به ۴۵درصد هم میرسد از نان روزانه تامین میشود، میانگین مصرف سرانه نان در جهان حدود ۶۵ کیلوگرم و مصرف سرانه سالانه نان در ایران ۳۷ درصد بیش از متوسط مصرف سرانه سالانه کشورهای خاورمیانه است.
با توجه به اهمیت این موضوع دست اندرکاران حوزه سلامت ضرورت پخت نان کامل و سالم را یادآور شده و تاکید کردند که آرد سفید خاصیت لازم را ندارد.
در همین رابطه تولید نان کامل (دارای سبوس بالا) به دلیل مزایایی که برای سلامتی دارد، به صورت جدی در کانون توجه مسئولان استان قم قرار گرفته و آنان تلاش دارند ضمن تشکیل قرارگاه نان کامل و تشویق مردم به استفاده از این نوع نان، علاوه بر ارتقای سطح سلامت عمومی مردم، میزان شیوع بیماریهای گوارشی در استان را کاهش دهند.
به طور کلی حدود ۹۴۰ نانوایی در سطح شهر و مناطق مختلف قم فعال است و نانوایان در این استان انواع نانهای مورد علاقه مردم را تولید میکنند.
پنج کارخانه تولید آرد نیز در قم فعال میباشد و میزان آرد مصرفی نانواییها در این استان در هر ماه حدود ۱۰ هزار تُن است.