باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمد امیرحیسنی - علیرضا منادی سفیدان رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی با حضور در برنامه صف اول شبکه خبر گفت: در مجلس قبلی یک نگاه و عمیق به نگاه آموزش داشتیم و معتقدیم آموزش زنجیره تامین دارد و با ۱۷ میلیون دانش آموز و یک میلیون معلم و سه و نیم میلیون دانشجو در دانشگاهها و در بخش آخر آن شرکتهای دانش بنیان هستند لذا با این دیدگاه نگاه جامع و یکپارچهای داریم.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس اظهار کرد: نظام مدیریت در آموزش و پرورش باید دچار تحول شود مثلا در زبانهای قومی و محلی در کمیسیون آموزش مصوبهای داشتیم و آموزش و پرورش را طبق اصل ۱۵ قانون اساسی مکلف کردیم تا ضمن اینکه زبان فارسی تقویت شود، در مدارس متوسط اول و دوم گویشهای مختلف آموزش داده شوند همچنین پیشبینی کردیم در دانشگاه فرهنگیان معلمانی که زبانهای محلی را تدریس میکنند آموزش ببینند البته در برنامه هفتم چنین پیشبینی درخصوص زبانها نداریم.
نماینده مردم آذرشهر، اسکو و تبریز در مجلس بیان کرد: در افق ۱۴۰۴ که سند بنیادین تحول آموزش و پرورش را داشتیم در بودجه ۱۴۰۴ بودجه آموزش و پرورش به ۲۰ درصد از بودجه عمومی برسد البته زمانی که رتبهبندی معلمان تصویب شد ۵۰ هزار میلیارد بودجه در نظر گرفته شد و این بودجه به ۱۴.۵ رسید، اما امسال بودجه ۱۰ درصد است. در سال ۱۴۰۲ میزان تخصیص بودجه برای آموزش و پرورش ۱۱۰ درصد بوده است لذا در بودجه ۱۴۰۴ براساس عملکرد ۱۴۰۳ بودجه پیشبینی شده تا خلاهای بودجه پر شود.
منادی سفیدان اضافه کرد: در سال گذشته بودجه آموزش و پرورش ۲۸۳ همت و بودجه آموزش عالی ۷۶ همت بود. قانون رتبهبندی نواقصی دارد و آنچه میخواستیم نشد، اما درصد زیادی از آن اجرا شد. ۲۱۰ هزار معلم غیرانتفاعی اگر ۳۰ ساعت تدریس کنند باید حقوق وزارت کار را بگیرند.
نماینده مردم آذرشهر، اسکو و تبریز در مجلس اظهار کرد: بهترین مدارس را در مدارس غیرانتفاعی داریم و تصویب کردیم در سامانه ثبت شود چه معلمی با چه سابقهای استخدام و شهریهای از دانشآموزان میگیرند در آن ثبت شود البته در بودجه ۱۴۰۴ آب، برق و گاز مدارس را تا سقف الگوی مصرف رایگان کردیم.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس تصریح کرد: طبق نظارت بر کیفیت ساختمانهای مدارس، براساس استحکام آنها تعداد دانشآموزان مشخص میشود و اگر مدرسهای رعایت نکند دیگر نمیتواند فعالیت کند و در این زمینه بازرسیهای زیادی وجود دارد.
منادی سفیدان گفت: حقوقی که به استادان دانشگاه میدهیم کافی نیست و طبق برنامه هفتم باید دو درصد به بودجه تحقیق داده شود، اما الان ۸/۰۰ درصد داده شده است. ما ۷ همت برای غذای دانش آموزی دادیم که ۹ همت لازم است، اما ۵/۷ همت دادهاند همچنین علاوه بر بودجهای که از حقوق داده شده ۱۵ درصد برای بودجه پژوهشی باید داده شود و ۵ درصد هم برای کارهای فرهنگی گذاشتیم. بودجه ۱۴۰۴، چون باید برمبنای برنامه هفتم باشد این بودجهها برای وزارت علوم دیده شده است.
نماینده مردم آذرشهر، اسکو و تبریز در مجلس بیان کرد: هر آنچه از ماشین آلات که وارد کشور میشود حدودا با اختصاص ۵۰ درصد از مالیات بردرآمد و صنایع معدنی، فلزی و غیرفلزی به صندوق نوآوری و شکوفایی پرداخت میَشود. صندوق شکوفایی انتهای زنجیره آموزش را که ۱۷ هزار شرکت دانش بنیان داریم را در برمیگیرد که این ۵۰ درصد به معاونت علمی میرسد که حدود ۲۰ درصد از ۵۰ درصد به وزارت علوم داده میشود و مابقی در ۵ حوزه داده میشود بهویژه برای هوش مصنوعی و ۵ دانش جدید گذاشته شده تا به این سمت برود.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس اظهار کرد: اساتید قبلا مالیات را پلکانی میدادند که آن را حذف کردیم و شد ۱۰ درصد و امسال سقف پرداخت برای اساتید و قضات را برداشتیم.
طبق گفته وی هر شرکت دانشبنیانی که کار کند و به تایید برسد اعتیبار مالیاتی میگیرد. امسال در بودجه ۱۴۰۴ گفتند دانش بنیانها باید مالیات بدهند، اما ما گفتیم اینها از مالیات معاف هستند که با ارجاع آقای قالیباف به کمیسیون تلفیق مصوب شد معافیت مالیاتی آنها برقرار باشد.
منادی سفیدان گفت: کمیسیون آموزش مجلس چهار مدال مهم گرفته اول اینکه بهترین کمیسیون شد و سه تا قانون برای رتبهبندی، مورد بعدی گزارش نظارتی برای اینکه حقوق معلمان را ندادند که رئیس سازمان برنامه و بودجه عزل و وزیر آموزش و پرورش استعفا کرد و یک مدال هم برای تحول دانشبنیان گرفت.
نماینده مردم آذرشهر، اسکو و تبریز در مجلس بیان کرد: کمیسیون آموزش در بین کمیسیونها مشهور است به اینکه قانون را رها نمیکنیم و تا آخر بودجه را میگیریم و به مردم میدهیم. ۴۷ هزار معلم بازنشست شدند که ۲/۶ همت گرفتیم و به آنها دادیم و باید یک پولی در حد ۹ همت باید به آنها پرداخت شود همچنین آقای پزشکیان تاکید داشتند که پول بازنشستهها را سریع بدهید. امروز در جلسه با رئیس کمیسیون تلفیق و سازمان برنامه و بودجه مقرر شد پول بازنشستهها تدارک دیده شود تا پرداخت شود.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس اظهار کرد: ۱۲۷۰ نفر از بهترین بچههای ما کنکور دادند و در سال قبل مثلا در زنجان قبول شده بودند، اما امسال گفتند که، چون پارسال قبول شدی و نرفتی نمیتوانی به دانشگاه بروی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی پیگیری کردیم و ظرفیت ۱۲۷۰ را افزایش دادیم تا بتوانند امسال بیایند دانشگاهی که قبول شدند درس بخوانند.
منادی سفیدان اظهار کرد: حدود ۳ هزار نفر از معلمینی که حقالتدریس بودند و چون در امتحان قبلی رسمی نشده بودند و میخواهند بهصورت حقالتدریس ادامه فعالیت دهند را توانستیم به کار برگردانیم.
نماینده مردم آذرشهر، اسکو و تبریز در مجلس اضافه کرد: در بحث تامین معلم در برنامه هفتم، آموزش و پرورش مکلف شده بسته استخدامی سامانه تامین نیروی انسانی را آماده کند تا پیش بینی کند که کمبود معلم نداشته باشد، چون الان ۱۸۰ هزار کمبود معلم داریم و در رتبهبندی معلمان ۸۰ هزار معلم برای بازنشستگی از سیستم خارج شدند لذا الان اجازه دادیم بازنشستگان و معلمان حقالتدریس برای تدریس بازگردند، اما آنچه مهم است این کمبود در پنج سال برطرف شود.
به گفته وی اگر نخبهای در دانشگاه فرهنگیان درس بخواند و همزمان دوره معلمی را میبیند وارد معلمی میشود و این قانون را نداریم که معلم از دانشگاههای دیگر گرفته نشود.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس اظهار کرد: دانشگاه فرهنگیان کمبود خوابگاه دارد و کیفیت کلاسها خوب نیست، اما مورد حمایت مجلس است. برای معلمان غیررسمی در مدارس دولتی و غیردولتی اعلام کردیم به ازای یک سال کاری که کرده ۱۰ درصد سهمیه به او تعلق بگیرد یعنی عمده پذیرش معلمان از کسانی است که سابقه دارند و پنج سال هم از سنشان برای استخدام کم کردیم البته استخدام شیوه نامههای خود را دارد و باید دوره معملی را ببینند.
نماینده مردم آذرشهر، اسکو و تبریز در مجلس تصریح کرد: در برنامه هفتم تصویب کردیم برای کسانی که در خارج از کشور درس میخوانند ستاد کل نیروهای مسلح مشکل سربازی را حل کند و هر کسی بخواهد از معافیت تحصیلی استفاده کند در سامانه سخا ثبتنام میکند و در موعد مقرر درسشان را باید بخوانند تا تمام شود البته برای نخبهها وثیقه لازم نیست و بنیاد ملی نخبگان این موضوع را تعیین میکند.
به گفته منادی سفیدان معادلسازی مدرک برای دانشگاههای خارجی که مورد تایید وزارت علوم نیست در حال پیگیری است.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس تصریح کرد: در شورای عالی انقلاب فرهنگی قوانینی بود که به آن اعتراض داشتیم الان سه تا کنکور با تاثیر قطعی معدل خواهد بود که امسال ۵۰ درصد است. با توجه به دستور رئیسجمهور تصویب شد که این عدد را از ۵۰ درصد به ۴۰ درصد کاهش دهیم لبته در قانون به صراحت آمده دروس عمومی بیاید و تعیین معدل هم آمده است لذا برای سال بعد مصوبه کمیسیون این است که سال تاثیر دروس دهم و یازدهم برداشته شود و دروس عمومی مورد آزمون واقع شود و امیدوارم این موضوع در صحن شورا هم به تصویب برسد.