به نقل از آستان مقدس حضرت معصومه سلاماللهعلیها| غدیر خم، واقعهای سرنوشتساز در تاریخ اسلام، نه تنها مسیر آینده مسلمانان، بلکه سرنوشت بشریت را تا ابد رقم زد. در این روز خطیر، پیامبر اکرم (ص) با معرفی حضرت علی (ع) به عنوان جانشین خود، نقشه راه هدایت و سعادت را برای انسانها ترسیم کردند. اهمیت این واقعه از زوایای مختلف قابل تأمل است:
- تداوم رسالت و صیانت از دین: با معرفی جانشین، پیامبر (ص) مُهرِ تأیید بر رسالت خویش زدند و از انحراف مسیر اسلام ناب محمدی (ص) جلوگیری کردند. غدیر، ضمانت حفظ حریم دین و تداوم آموزههای الهی در طول تاریخ بود.
- عدالت و حکومت صالح: انتخاب حضرت علی (ع)، الگوی عدالت و تقوا، به عنوان امام، نویدبخش برقراری حکومتی عادلانه و سرشار از معرفت در جامعه بشری بود. غدیر، وعده حاکمیت صالحان و زمینهسازِ دنیایی عاری از ظلم و ستم شد.
- امامت و هدایت الهی :امامت ائمه اطهار (ع) که از نسلِ امام علی (ع) و در امتداد غدیر خم هستند، تداوم خط رسالت و امامت را نشان میدهد. غدیر، مسیرِ هدایتِ الهی را تا قیامت روشن نگه داشت و ضامنِ سعادتِ ابدیِ انسانها شد.
- بشارت به آیندهای روشن: غدیر، نویدبخشِ آیندهای روشن و سرشار از امید برای بشریت است. در این روز، پیامبر (ص) با معرفی منجی عالم بشریت، حضرت مهدی (عج)، مژده ی ظهور عدالت مطلق و رهایی از ظلم و تاریکی را به انسانها دادند.
- غدیر و درسهای جاودانه : غدیر فراتر از یک واقعه تاریخی، درسهایی ارزشمند برای زندگی امروز ما و نسل های آینده دارد:
- تبعیت از ولی خدا: اطاعت از اوامر الهی و ولیّ خدا، ضامنِ سعادت و رستگاری در دنیا و آخرت است. در دوران غیبا ولی خدا و امام زمان (عج) پیروی از ولی فقیه در راستای زمینه سازی ظهور، امری دینی و عقلایی است.
- عدالتخواهی و ظلمستیزی: مبارزه با ظلم و ستم و تلاش برای برقراری عدالت، رسالتی همگانی است که در غدیر آموزهای جاودانه یافت.
- امید به آینده: ایمان به وعدههای الهی و یقین به ظهور منجی، نویدبخشِ آیندهای روشن و سرشار از امید برای بشریت است. غدیر، چشمهای جوشان از معرفت و عدالت است که مسیرِ سعادت و رستگاری را به انسانها نشان میدهد. با فهم عمیق این واقعه عظیم و درسهای آن، میتوانیم در جهت تحقق جامعهای آرمانی و زمینهسازی برای ظهور منجی عالم بشریت گام برداریم.
در این روز خطیر، پیامبر اکرم (ص) با معرفی حضرت علی (ع) به عنوان جانشین خود، روح ولایت را بر کالبد اسلام دمیدند و به آخرین دین جهان شمول ابراهیمی، هویت ولایی و الهی بخشیدند. و نقشه راه هدایت و سعادت را برای مسلمانان ترسیم کردند.
- تداوم رسالت و صیانت از اسلام: پیامبر (ص) با معرفی جانشین، مُهرِ تأیید بر رسالت خویش زدند و از انحراف مسیر اسلام ناب محمدی (ص) جلوگیری کردند. غدیر، ضمانت حفظ حریم دین و تداوم آموزههای الهی در طول تاریخ بود. انتخاب حضرت علی (ع)، الگوی عدالت و تقوا، به عنوان امام، نویدبخشِ برقراری حکومتی عادلانه و سرشار از معرفت در جامعه بشری بود. غدیر، وعده حاکمیت صالحان و زمینهسازِ دنیایی عاری از ظلم و ستم شد.
امامت ائمه اطهار (ع) که از نسلِ امام علی (ع) و در امتداد غدیر خم هستند، تداوم خط رسالت و امامت را نشان میدهد. غدیر، مسیرِ هدایتِ الهی را تا قیامت روشن نگه داشت و ضامنِ سعادتِ ابدیِ انسانها شد.
- بشارت به آیندهای روشن: غدیر، نویدبخشِ آیندهای روشن و سرشار از امید برای بشریت است. در این روز، پیامبر (ص) با معرفی منجی عالم بشریت، حضرت مهدی (عج)، مژده ی ظهور عدالت مطلق و رهایی از ظلم و تاریکی را به انسانها دادند.
- غدیر و درسهایی برای امروز: اطاعت از اوامر الهی و ولیّ خدا، ضامنِ سعادت و رستگاری در دنیا و آخرت است.مبارزه با ظلم و ستم و تلاش برای برقراری عدالت، رسالتی همگانی است که در غدیر آموزهای جاودانه یافت.ایمان به وعدههای الهی و یقین به ظهور منجی، نویدبخشِ آیندهای روشن و سرشار از امید برای بشریت است. تداوم مسیر اسلام ناب محمدی؛ غدیر، ضمانتِ حفظ و تداوم آموزههای اصیل اسلام و جلوگیری از تحریف آنها بود. با معرفی امام علی (ع) و ائمه اطهار (ع) به عنوان جانشینان پیامبر (ص)، مسیر اسلام ناب محمدی تا قیامت روشن و مشخص گردید.غدیر، حول محور ولایت و امامت، مسلمانان را متحد و یکپارچه کرد و از تفرقه و انشقاق در امت اسلامی جلوگیری نمود.غدیر، مقدمهای برای ظهور امام مهدی (عج) و برقراری حکومت عدل جهانی است. با ترویج آموزههای غدیر و ولایت، مسلمانان برای استقبال از منجی و یاری رساندن به او آماده میشوند. غدیر، چشمهای جوشان از معرفت و عدالت است که مسیرِ سعادت و رستگاری را به انسانها نشان میدهد. با فهم عمیق این واقعه عظیم و درسهای آن، میتوانیم در جهت تحقق جامعهای آرمانی و زمینهسازی برای ظهور منجی عالم بشریت گام برداریم.
- غدیر؛ زمینهساز ظهور منجی
رابطه عمیقی بین واقعه غدیر و ظهور منجی بشریت (امام زمان (عج)) وجود دارد که در روایات و متون دینی به آن اشاره شده است. در خطبه غدیر، پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) علاوه بر ابلاغ و تبیین امامت، در چندین فراز به طور مستقیم و غیرمستقیم به موضوع امام مهدی (عج) و مهدویت اشاره میکنند. در بخشی از خطبه، پیامبر (ص) نسل امام علی(ع) را تا «قائم آل محمد» معرفی میکنند
امام باقر (ع) میفرمایند: «پیامبر (ص) در روز غدیر خم، پس از معرفى امام على(ع) به عنوان وصى خود، فرمودند: مهدى از فرزندان اوست، خداوند او را غائب خواهد گرداند و سپس آشکارش میکند و زمین را پر از عدل و داد خواهد کرد، همانگونه که از ظلم و جور پر شده است.» ([بحارالانوار، ج ۵۳، ص ۱۰۱])
حضرت پیامبر خاتم(ص) در فراز دیگری از خطبه به غیبت و ظهور امام مهدی(عج) اشاره میفرماید: “ألا وَ اِنَّهُ یَمْلَأُ الْاَرْضَ عَدْلًا وَ قِسْطًا کَمَا مَلِئَتْ ظُلْمًا وَ جَوْرًا؛ آگاه باشید! او زمین را پر از عدل و داد خواهد کرد همانگونه که از ظلم و جور پر شده است.”
ارتباط بین غدیر و انتظار ظهور منجی عدالت گستر بسیار عمیق و ناگسستنی است. غدیر آغاز درس امید و انتظار و زمینه سازی حکومت موعود صالحان است. در اینجا به برخی از مصادیق این زمینهسازی اشاره میکنم:
- تداوم امامت و ولایت: در واقعه غدیر، پیامبر اکرم (ص) با معرفی حضرت علی (ع) به عنوان جانشین خود، زنجیره امامت و ولایت را که از جانب خداوند متعال تعیین شده بود، تثبیت و تداوم بخشیدند. این امر، ضامن حفظ و بقای اسلام ناب محمدی (ص) در طول تاریخ و جلوگیری از انحراف آن بود. امام زمان (عج) به عنوان دوازدهمین امام و آخرین منجی بشریت، حلقه نهایی این زنجیره را تشکیل میدهند و ظهور ایشان در واقع، تجلی و اوج این مسیر الهی خواهد بود.
- عدالت جهانی: یکی از اهداف اصلی ظهور امام زمان (عج)، برقراری عدالت و صلح جهانی است. در خطبه غدیر، پیامبر اکرم (ص) به صراحت به این امر اشاره میکنند و میفرمایند: “ای مردم! من از جانب خدا به شما سفارش میکنم که از علی (ع) اطاعت کنید و او را یاری نمایید، زیرا او شما را به راه حق و عدالت هدایت خواهد کرد.” برقراری عدالت جهانی، زمینهساز ظهور منجی بشریت است، چرا که امام زمان (عج) در زمانی ظهور خواهند کرد که ظلم و ستم دنیا را فرا گرفته باشد و بشریت در آرزوی عدالت و نجات به سر ببرد.
- تکامل بشریت: غدیر، نقطهای عطف در تاریخ بشریت است که در آن، پیامبر اکرم (ص) با معرفی امامت و ولایت به عنوان نقشه راه الهی، مسیر تکامل و سعادت انسان را ترسیم کردند. ظهور امام زمان (عج) نیز به عنوان نقطه نهایی این مسیر، تجلی کامل این تکامل خواهد بود. در آن زمان، بشریت به بالاترین سطح معرفت و کمال خود خواهد رسید و شاهد حاکمیت مطلق عدالت و معنویت در زمین خواهد بود.
- آمادگی انسان: ظهور امام زمان (عج) زمانی اتفاق خواهد افتاد که بشریت برای پذیرش آن آماده شده باشد. واقعه غدیر و آموزههای مربوط به امامت و ولایت، نقشی اساسی در این زمینهسازی دارند. با ترویج این آموزهها و عمل به آنها، انسانها میتوانند خود را برای درک و پذیرش منجی بشریت و آموزههای ایشان آماده کنند.
- انتظار و امید: ایمان به غدیر و انتظار برای ظهور امام زمان (عج)، امیدی زنده در دل مؤمنان ایجاد میکند و آنها را به تلاش برای برقراری عدالت و نیکوکاری در جامعه ترغیب مینماید.این امید و انگیزه، یکی از مهمترین عوامل زمینهساز ظهور منجی بشریت است، چرا که با گسترش آن، جامعه بشری به سمت رستگاری و سعادت نهایی هدایت خواهد شد.
غدیر، به عنوان مظهر ولایت و رهبری الهی، همواره یادآور این حقیقت است که خداوند متعال، بشریت را در هیچ زمانی بدون راهنما و هادی رها نکرده است و همواره منجیانی را برای هدایت و نجات انسانها از ظلم و تباهی خواهد فرستاد. انتظار فرج، به عنوان یک نیروی امیدبخش و انگیزهبخش، مؤمنان و شیعیان را از رخوت و انفعال در برابر ظلم و ستم نجات میدهد و به آنان روحیه تلاش و مجاهدت در جهت اصلاح جامعه و تحقق اهداف والای اسلام را میبخشد.
- غدیر، مکتب انتظار: پیامبر اکرم(ص) در خطبه غدیریه خود، بیش از ده بار به مباحث مهدویت پرداخته اند و درسهای مهمی را در مورد انتظار فرج به مسلمانان میآموزد. از جمله این درسها میتوان به صبر و استقامت در برابر سختیها و مشکلات، حفظ ایمان و تقوا، تلاش برای اصلاح جامعه و یاری رساندن به مظلومان در فرهنگ انتظار و زمینه سازی ظهور اشاره کرد. غدیر و انتظار، دو رمز پیروزی حق بر باطل و نور بر ظلمت هستند. با درک عمیق این دو مقوله و عمل به آموزههای آن، مسلمانان میتوان در مسیر تحقق جامعهای آرمانی و پیروزمند که در آن عدالت، معنویت و صلح و صفا حاکم باشد، گام برداشته و به یاری منجی موعود (عج) در برقراری حکومت جهانی آن حضرت شتافت. منتظران، چشم به راه منجی موعودی هستند که با ظهور خود، پرچم عدالت علوی و حقانیت الهی را برافراشته و زمین را از ظلم و ستم پاک خواهد کرد.
در مجموع، میتوان گفت که واقعه غدیر، مکتب انتظار است و نقطه آغاز مسیری الهی است که به ظهور منجی بشریت (امام زمان (عج)) ختم میشود. این مسیر، مسیری نورانی و سعادتبخش است که انسان را به سوی کمال و رستگاری رهنمون میکند. وظیفه ما مسلمانان این است که با شناخت و درک عمیق این واقعه عظیم و عمل به آموزههای آن، خود را برای استقبال از منجی بشریت و یاری رساندن به ایشان در برقراری عدالت و صلح جهانی آماده نماییم.
حجت الاسلام محمدباقر مشکاتی