مریم مهارت رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز اظهار کرد: رمضان ماه مهمانی خدا، ماه نزول رحمت و برکات بی پایان پروردگار است. روزه داری در ماه مبارک رمضان علاوه بر آثار روحی و معنوی، اثرات جسمانی بسیار ارزشمندی دارد.
او ادامه داد: در طول روزه داری، دستگاه گوارش برای چندین ساعت خالی میماند و در واقع این دستگاه و سیستم اعصاب مرکزی که در هضم و جذب مواد غذایی دخالت دارند، استراحت میکنند و بعد از روزه داری به نحو بهتری اعمال خود را به انجام میرسانند.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز تصریح کرد: همچنین روزه داری در پیشگیری و یا کنترل بیماریهایی که عادات غذایی، چاقی و اضافه وزن در بروز آنها نقش دارد، بسیار موثر است.
او اضافه کرد: داشتن یک رژیم غذایی متعادل و مناسب در ماه مبارک رمضان و پرهیز از عادات غذایی غلط بسیار اهمیت دارد، تا هم از برکات معنوی این ماه برخوردار شویم و هم به حفظ و ارتقای سلامتی خود کمک کنیم.
مهارت افزود: تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان مانند سایر اوقات، به معنی رعایت ۲ اصل «تنوع» و «تعادل» در برنامه غذایی است. «تنوع» به معنی استفاده از تمام گروههای غذایی اصلی شامل نان و غلات، شیر و لبنیات، سبزی ها، میوهها و گوشت و حبوبات است.
او بیان کرد: «تعادل» نیز بدین معنی است که از همه گروههای غذایی به مقدار کافی مصرف شده و از کم خوری و پرخوری پرهیز شود.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز گفت: افراد روزه دار همانند زمانی که روزه نیستند، بهتر است ۳ وعده غذا مصرف کنند که این وعدهها شامل افطار، شام و سحر است.
او اظهار کرد: وعده سحری به هیچ وجه نباید حذف شود، زیرا این وعده غذایی، مواد مغذی لازم و انرژی موردنیاز برای تمرکز و فعالیت روزمره را تامین میکند.
مهارت ادامه داد: اشخاصی که بدون سحری اقدام به روزه گرفتن میکنند در طول روز دچار افت قند خون، کاهش تمرکز و توان کاری میشوند که این عوارض هیچ ارتباطی به روزه گرفتن ندارد و نتیجه تغذیه نامناسب است.
او تصریح کرد: بهتر است وعده غذایی مصرفی در وعده سحری، ویژگیهای وعده ناهار را داشته باشد تا از ایجاد گرسنگی در طول روز پیشگیری شود. انواع چلو خورشتهای کم چرب و همچنین پلوهای مخلوط با حبوبات و سبزیها (مانند عدس پلو، لوبیاپلو، سبزی پلو) به همراه یک منبع پروتئینی کم چرب مثل مرغ، گوشت یا ماهی انتخاب مناسبی برای وعده سحری است.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز اضافه کرد: نکته قابل توجه این است که پرخوری کردن در وعده سحری نه تنها باعث کاهش حس گرسنگی در طول روز نمیشود، بلکه عوارض گوارشی مثل نفخ، درد شکم و ترش کردن (بازگشت اسید معده به مری) را در پی دارد.
او بیان کرد: برای پیشگیری از تشنگی در طول روز باید از مصرف غذاهای شور، چرب و سنگین، سرخ شده، ماکارونی، ته دیگ، انواع آش، کوکوها و همچنین چای پررنگ و قهوه در وعده سحری خودداری شود.
مهارت افزود: مصرف انواع سبزی ها، سبزی خوردن و همچنین ماست کم چرب و دوغ کم نمک در کنار وعده سحری بسیار مفید است.
او گفت: مصرف بیش از حد آب در هنگام سحر، کمکی به رفع تشنگی در طول روز نمیکند؛ زیرا در ساعتهای ابتدایی روز از طریق ادرار دفع میشود.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز تصریح کرد: مصرف سبزی ها، سالاد و میوههای آبدار مانند هندوانه، طالبی و گرمک و همچنین دانههای جذب کننده آب مثل تخم شربتی و خاکشیر در پیشگیری از تشنگی و تأمین آب موردنیاز بدن در طول روز مؤثر است.
او ادامه داد: از خوردن چای زیاد به ویژه پر رنگ در هنگام سحر و نیز نوشیدنیهای کافئین دار باید پرهیز شود، زیرا باعث دفع ادرار زیاد و همچنین تشنگی در طول روز میشود.