قدیر رجب زاده، رئیس این موسسه گفت: بر اساس پژوهشی برای ۷ نوع عسل تولیدی شاخص در استان خراسان رضوی با استفاده از روشهای تشخیصی، شناسنامه اصالت برای این محصول طراحی شده است.
وی با بیان این که ایران به واسطه اقلیم مناسب از دیرباز خاستگاه پرورش زنبور عسل بوده است، ادامه داد: در حال حاضر صنعت زنبورداری کشور با ۲۰۶ تعاونی و ایجاد ۳۰۰ هزار فرصت شغلی و تولید سالانه ۸۱ هزار تن عسل رتبه هفتم جهان را در تولید این محصول دارد.
رجب زاده بیان کرد: یکی از معضلات صنعت عسل نبود شناسنامه برای این محصول متنوع در بازار است و مصرفکنندگان تنها به اظهارات کندودار و فروشنده اکتفا میکنند که با شناخت این مشکل، در این طرح پژوهشی تلاش شده صنعت عسل به سمت شناسنامه دار کردن و اصالت سنجی سوق داده شود.
در ادامه دکتر عادل بیگ بابایی مجری این طرح پژوهشی با تاکید بر این که خداوند در قرآن کریم بارها به خواص عسل اشاره کرده و این ماده مغذی علاوه بر رفع احتیاجات بدن خواص دارویی و درمانی بسیاری دارد، گفت: عمدهترین مشکل عسل، تقلب در تولید این محصول ارزشمند است که رایجترین تقلبها استفاده از شکر در کنار کندوها است.
وی با بیان این که در حال حاضر شاهد تنوع عسلهای موجود در بازار بر اساس منبع تغذیه زنبورها از گیاهان مختلف مانند اسطوخدوس، کنار، آفتابگردان، عسل کوهی، سدر، کلزا، آویشن هستیم، گفت: خواص آنتی اکسیدانی و ضدسرطانی عسل باعث شده تا مصرف آن بیشتر جنبه درمانی داشته باشد که متاسفانه هیچ روشی برای تشخیص اصالت آنها بر اساس منبع تغذیه زنبورها در دسترس نیست و حتی استانداردی برای آن تدوین نشده است.
بیگ بابایی ادامه داد: در حال حاضر برخی از روشهای شیمیایی مورد استفاده برای تعیین منشاء گیاهی، جغرافیایی، کیفیت و خلوص عسل مبتنیبر تعیین مقدار آمینواسیدها و پروتئینها، ترکیبات فرار و معطر، کربوهیدراتها، مواد معدنی، ترکیبات حاصل از تخمیر عسل، اسیدهای آلی، استرها و ترکیبات فنلی و فلاونوئیدها و همچنین تعیین فعالیتهای آنزیمی و ضداکسیدانی است.
عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی ادامه داد: به منظور رفع خلاء ذکر شده، در این طرح پژوهشی خاستگاه غالب گیاهی عسل استان خراسان با استفاده از تحلیل دادههای کمومتری مورد بررسی قرار گرفته است.
وی با اشاره به اهمیت نتایج به دست آمده برای تقویت صادرات و اعتمادسازی فروش این محصول به ویژه در کشورهای حاشیه خلیج فارس گفت: در این کار نقشه جامع اصالت سنجی عسل تدوین شده و برای سنجش کیفیت فقط به استانداردهای ملی اکتفا نشده است.