سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

شانگهای تمام، حالا عضویت در بریکس؛ شروع شمارش معکوس

عضویت ایران در سازمان‌های بین‌المللی در تقابل با نظم غربی سرعت گرفته تا پس از شانگهای گروه بریکس سازمان بعدی پذیرای کشورمان باشد.

سال ۲۰۰۱ که شروع شد، چین ایده تشکیل یک ائتلاف چهارجانبه با برزیل، روسیه و هند (BRIC) مطرح و گفت‌وگوهای مقدماتی آن را در حاشیه اجلاس شصت و یکم سازمان ملل آغاز کرد.

سال ۲۰۰۶ این ایده اجرایی شد و پایه و اساس ائتلافی فرا قاره ای بنیان گذارده شد.

این گفت‌وگوها سال‌های بعد هم ادامه داشت تا اولین اجلاس رسمی «بریک» در سال ۲۰۰۹ در یکاترینبورگ روسیه با حضور مقامات ارشد چهار کشور برگزار شد. 

از آن سال هر ساله اجلاس کشورهای «بریک» برقرار بود تا در سال ۲۰۱۳ آفریقای جنوبی نیز به جمع آن‌ها بپیوندد و «بریک» به «بریکس» تغییر نام دهد.

سران سابق کشورهای بریکس، زمانی که هنوز آفریقای جنوبی به آن‌ها نپیوسته بود

از دیدگاه سیاسی-اجتماعی باید درنظر داشت که این ائتلاف دو غول جمعیتی دنیا یعنی چین و هند را به عضویت خود دارد.

 همچنین حضور دائم دو عضو شورای امنیت در گروه بریکس و سه مدعی کسب کرسی دائم یعنی هند، برزیل و آفریقای جنوبی نشان‌دهنده نقش و تأثیرگذاری گروه بریکس در معادلات جهانی و بین‌المللی است.

جدای از آن ترکیب اعضای گروه بریکس به شکلی است که سه کشور عضو آن یعنی روسیه، چین و هند دارای بمب اتم بوده و دو کشور دیگر یعنی برزیل و آفریقای جنوبی نیز از توانمندی هسته‌ای برخوردار بوده و عضو پیمان عدم اشاعه سلاح هسته‌ای یا همان (NPT)هستند.

هم‌اکنون روسیه، چین و هند به ترتیب با ۶۸۰۰, ۲۷۰ و ۱۳۰ کلاهک اتمی از اعضای اصلی بریکس در تقابل با نظم غربی هستند

دقیق تر اگر نگاه کنیم پنج کشور عضو این گروه اقتصادی - سیاسی با جمعیتی بالغ بر ۳.۲۳ میلیارد نفر، روی هم رفته مجموعا ۴۱ درصد جمعیت، ۲۶ درصد مساحت( ۳۹.۷ میلیون متر مربع)، ۲۵ درصد تولید ناخالص(۱۵.۸ میلیارد دلار) و ۲۰ درصد تجارت جهان را در اختیار خود دارند و کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند تا سال ۲۰۵۰ کشورهای عضو این گروه به بازیگران مهم اقتصادی جهان تبدیل گردند.

بازیگرانی جدید در جهانی جدید که از حالت قطبیت واحد فاصله گرفته تا روند گسترش ائتلاف هایی نظیر بریکس را سرعت ببخشد.

به همین جهت در حال حاضر کشورهایی وجود دارند که با اعضای بریکس و در درجه اول با چین برای پیوستن به این گروه درحال مذاکره هستند.

اواخر سال ۹۵ زمزمه تشکیل اتحادیه جدیدی از سوی چین با نام «بریکس پلاس» مطرح شد که در طرح اولیه آن ایران نیز به عنوان یکی از گزینه های مناسب برای عضویت در این طرح در نظر گرفته شده بود.

ایران در طول سال‌های گذشته بارها درخواست عضویت خود در بریکس را مطرح کرده که البته ملزوم به انجام اقداماتی است

با این وجود اولین کاندیدا، کشور آرژانتین است که در چارچوب طرح یک کمربند، یک جاده به طور فعال با چین همکاری می کند و علاقه خود را به این موضوع نشان داده است.

ایران، اندونزی و ترکیه نیز به ترتیب به عنوان کاندیدای عضویت کامل این گروه پتانسیل مورد نظر را دارا هستند و کشورهای مصر نیجریه و سوریه هم خواهان پیوستن به این گروه هستند.

به همین جهت بود که چند روز پیش و پیش از انجام سخنرانی حجت‌الاسلام رئیسی رئیس جمهور در اجلاس بریکس پلاس ( ایران تنها کشور غرب آسیا است که در اجلاس های گروه بریکس حضور دارد) حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان در جریان دیدار با همتای هندی خود در نامه‌ای خواستار حمایت دهلی برای عضویت ایران در بریکس شد.

اما به گفته هادی اعلمی فریمان کارشناس مسائل سیاسی اولین مانعی که سرعت عضویت ایران یا هر کشور دیگری در گروه بریکس یا ائتلاف هایی نظیر آن را کند می‌کند بحث تحریم های غیرقانونی آمریکاست.

تحریم‌های اقتصادی غیرقانونی که ایران اعلام کرده در چارچوب برجام باید لغو شوند یکی از موانع سر راه عضویت ایران در بریکس هستند

به باور این کارشناس مسائل سیاسی واقعیت این است که اعضای بریکس باوجود تلاش چند ساله و زاویه‌ای سیاسی که با آمریکا برای کنار گذاشتن دلار از مراودات مالی خود هنوز به طور کامل نتوانسته اند به این مهم دست یابند؛ با این وجود اما گروه بریکس همچنان تلاش دارد تا بتواند ارز جایگزین مناسبی برای انجام معاملات خود به جای دلار پیدا کنند.

وابستگی گروه بریکس به دلار از آن جهت است که رشد اقتصادی کشورهای عضو پیمان بریکس براساس نظام لیبرال دموکراسی بوده که پس از جنگ جهانی دوم به وجود آمده است. 

این کشورها از این نظم برای پیشرفت خودشان استفاده کرده اما قواعد آن را که از سوی آمریکا به عنوان سردمدار این تفکر شناخته می شود نپذیرفتند و ماهیت خود را حفظ کردند.

بر این اساس اهداف جمعی کشورهای عضو این پیمان نیز برپایه‌ی ماهیتی تنظیم شده که مایل به برقراری روابط بیشتر و بهتر بین کشورهای درحال توسعه است.

 این کشورها باور دارند هم‌اکنون نظام حاکم بر دنیا به سود جهان غرب است و در تلاش هستند با ایجاد ساختارها و نظم جدید، این انحصار را از بین ببرند.

عدم ثبات اقتصاد ایران که لازمه آن اجرای طرح اصلاح نظام اقتصادی است از موانع دیگر عدم عضویت ایران در بریکس برشمرده می‌شود

از دیگر سو سیاست خارجی ایران نیز در طی سال‌های گذشته و اکنون در پی توسعه مناسبات و گسترش همکاری های چند جانبه بین المللی با این دست کشورها در قالب تلاش برای عضویت در سازمان های منطقه ای و بین المللی مثل اتحادیه اقتصادی اورآسیا، سازمان همکاری شانگهای بوده است.

حالا اما شمارش معکوس برای عضویت ایران در بریکس درحالی است که کشورمان با سه کشور اصلی هند، روسیه و چین این گروه به ترتیب در مناطق چابهار، کریدور «شمال-جنوب» و طرح «یک کمربند و یک راه» همکاری دارد و این امر می‌تواند در صورت اصلاح نظام اقتصادی و ایجاد ثبات در این زمینه جذابیت و مزیت متقابل و بهره مندی اقتصادی-سیاسی دو جانبه‌ای برای این سازمان و خود داشته باشد که هم بتواند منافع ایران را تامین کند و هم برای گروه بریکس مفید واقع شود.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۶
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۱:۲۴ ۰۸ تير ۱۴۰۱
فقط باید در پناه خدا از قله ای که ساختیم محافظت کنیم ودر همن بالا خودمون رو نگه داریم ورهبر عزیز به قولشون عمل کردند ودارند درست حرکت میکنندمن هم به نوبه خودم از همه عوامل واقعی تشکر میکنم که در این راه با تمام خنجرهای وارده به بدنشان خودشون رو کشیدن به جایی که ایران لایقش روداره وخواهد داشت وباید شکر گذار باشیم ، وماهم باید از دنیای مجازی امریکا خارج شویم وواقعی عمل کنیم وبگذاریم امریکا در همان دنیای مجازی ودروغ خود غرق شود ،البته مردم شان از این حالت خارجند وبسیار دوست داشتنی وان شاالله انها خودشون بتونن سرنوشت رو خودشون در دست بگیرند واز هیچ چیز نترسند که حضرت مسیح ع برای نجاتشون با دعاهای اونها ان شاالله میآید،.یک قلب نوشته برای تمام مثبت اندیشان
ناشناس
۱۸:۵۶ ۰۵ تير ۱۴۰۱
اصلا بگو عضو جی ۷ شدین،چه فایده واسه ما داره؟
عضو شانگهای و بریکس هم که بشین تفاوتی واسه ما نداره،چون شما بنا رو گذاشتین بر فقر مطلق مردم،یعنی زیشت و فتوسنتز مردن مردم با نون خالی و نشاسته جات و کمی آب و هوا،بعد مردم کشورهای همسایمون در رفاه و آسایش مطلق دارن به بهترین و لاکچری ترین شکل زندگی میکنن و تنها دغدغشون اینه که کجا برن سفر و خوش بگذرونن
زاگرسیان
۱۷:۳۹ ۰۵ تير ۱۴۰۱
#پول واحد و حذف دلار
#پول واحد و حذف دلار
#پول واحد و حذف دلار
#پول واحد و حذف دلار
#پول واحد و حذف دلار
#پول واحد و حذف دلار
#پول واحد و حذف دلار
#پول واحد و حذف دلار
#پول واحد و حذف دلار
Bakhtiyari
۱۷:۳۸ ۰۵ تير ۱۴۰۱
کافی است در سازمان بریکسی و شانگهای دلار حذف شود انموقع به احتمال بسیار بسیار زیاد آمریکا از صحنه اقتصاد جهان یقینا حذف میشود .
بختیاری
۱۷:۳۵ ۰۵ تير ۱۴۰۱
عضویت در بیشتر سازمانهای جهانی اقتصادی برای هر دولت و ملتی ،نوعی ورزیدگی است و بهتر از پخمگی و بی‌خیالی و مرداب بودن است باید رودی خروشان و جوشان بود و نه مرداب
ناشناس
۱۵:۵۶ ۰۵ تير ۱۴۰۱
مشکل اقتصاد ما داخلیه . عضو تمام پیمانهای جهانی هم که بشین هیچ چیزی عوض نمیشه . فساد گسترده ، اختلاسهای کلان ، مافیاهای بازار و ....
سالهاست از این تبلیغها و وعده وعیدها میشه ولی چیزی که گیر ما ملت اومده فقر و بدبختیه .
ناشناس
۱۷:۵۵ ۰۵ تير ۱۴۰۱
عقیده شما بر خلاف کارشناسان اقتصادیه بیشتر کشورها فساد اقتصادی دارن حتی خود آمریکا و اروپا یعنی اقتصادشون باندیه
اگر کشور مشکلش داخلی باشه قطعا تحریم نمی شد تحریم یعنی ضربه زدن به اقتصاد و محدود کردن ایران و از زمان تحریم مشکل ایران زیاد شد
و همین باعث اختلاس و احتکار و حرامخوری دیگر امور میشه که باز تحریم این عواقب را به دنبال دارد
ناشناس
۱۸:۰۲ ۰۵ تير ۱۴۰۱
مهمترین مشکل اقتصاد ما دولت های ما هستند که بودجه های عمومی کلانی دارند در صورتی که دولت باید کوچکتر شود
اگر حقوق ها درست بشه و دولت کوچکی داشته باشیم اکثر مشکلات اقتصادی حل میشود فقط باید این ابتکار را بخرج داد و افراد زیادی را که دارند موازی کاری میکنند اخراج کرد و بخش های دولت الکترونیک را قوی تر از قبل کرد
ناشناس
۱۵:۴۲ ۰۵ تير ۱۴۰۱
باز هم به این نتیجه رسیدید که تحریم آمریکا رو نمیشه کلاً نادیده گرفت؟ ماهی رو هر وقت از آب بگیری میشه خورد.
ناشناس
۱۵:۱۰ ۰۵ تير ۱۴۰۱
شما چرا بحث میکنید میدونید چقدر از عمر جونیتون رفت هنوزم در گیر این مسائلید به فرض درست بشه دیگه الان چه فایده دیگه عمری نمونده بدترین دهه دهه شصتیاس نه از گذشتگان چیزی دیدن نه دوره خودشون وهه انتظار دارن تو فکر آیندگان باشیم خودمون جز بدبختی هیچی ندیدیم ول کنید این حرفارو
علی
۱۵:۰۸ ۰۵ تير ۱۴۰۱
آمریکا و اذنابش در حال افول هستند
فقط مواظب یهودی های ضد اسلام باشید که در بریکس وارد نشن
ناشناس
۱۵:۰۴ ۰۵ تير ۱۴۰۱
بریکس شد نون که ما بخوریم ؟
یا شانگهای برامون پنیر و خربزه شد ؟
ناشناس
۱۷:۲۰ ۰۵ تير ۱۴۰۱
حالا که آرزو داری چلوکباب برگ طلب کن ! نون و پنیر رو بی خیال شو.
ناشناس
۱۷:۵۸ ۰۵ تير ۱۴۰۱
نون از همین طریق به دست میاد تجارت صادرات واردات اگر یه روز مرزو ببندد قطعا از کرسنگی می میری
اونها که عضو این پیمانها هستند بهتر از تو درک می کنند
ناشناس
۲۲:۵۷ ۰۵ تير ۱۴۰۱
ولی برات منفی میشه
ناشناس
۱۴:۴۷ ۰۵ تير ۱۴۰۱
ایول کره شمالی هم می بایستی به این جمع اضافه بشه چرا که در صورت لزوم می تونه درس فراموش نشدنی به کره جنوبی و ژاپن بده
ناشناس
۱۴:۳۸ ۰۵ تير ۱۴۰۱
به مردم ایران که فقط بدبختی رسید.
ناشناس
۱۷:۵۸ ۰۵ تير ۱۴۰۱
نمی شن خیلی خوبه
ناشناس
۲۲:۵۸ ۰۵ تير ۱۴۰۱
به شماها چی رسید؟
ناشناس
۱۴:۲۵ ۰۵ تير ۱۴۰۱
با عضویت ایران بریکس به بریسکی یا ایبریکس تبدیل خواهد شد.
ناشناس
۱۴:۰۸ ۰۵ تير ۱۴۰۱
گیرم پدرت ابوالفضائل ......از فضل پدر تو را چه حاصل؟ هااااا
ناشناس
۱۳:۲۶ ۰۵ تير ۱۴۰۱
آنقدر جایگزین برا برجام پیدا شده که دیگه اصلا نیازی به اون نیست، ما که نفتمون رو می‌فروشیم، پولش رو هم می گیریم، فعالیت منطقه ای که داریم، انرژی هسته ای هم داریم، و ان شاء الله تا چند وقت دیگه یه اقتصاد قدرتمند هم داریم، دیگه دوران تحریم و این مسخره بازیا گذشته. درود بر دولت خدمتگزار و ملت وفادار ایران زمین
ناشناس
۱۸:۰۵ ۰۵ تير ۱۴۰۱
همین که چین داره بخاطر تحریم امریکا بابت هر معالمه 100 یورویی 20 یورو بابت هزینه معامله از ما میگیره یعنی برای اونا این تحریم های امریکا خوب نون داشته و برای مردم ما هم خوب فقر داشته!
برجام یعنی اینکه این 20 یورو از جیب ملت نرود! 20 یورو یعنی یک روز کار بیشتر برای هر ایرانی!
ناشناس
۱۲:۴۰ ۰۵ تير ۱۴۰۱
پس از هر طرف برید زور بزنید وهی زور بزنید ختم میشه به برجام وکنارامدن با امریکا پس همچنان زور بزنید ومراقب باشید
حسین عبدالهی
۱۴:۴۵ ۰۵ تير ۱۴۰۱
داداش اگه همچین پیمان هایی بسته نمی شد الآن که آمریکا به برجام نمی گشت
یکم فکر کنی متوجه میشی
ناشناس
۱۲:۰۲ ۰۵ تير ۱۴۰۱
خوب چه فرقی به حال ما میکنه
ناشناس
۱۱:۵۱ ۰۵ تير ۱۴۰۱
تمام کشورهای دنیا با هر سیاستی چه عضویت در اتحادیه وگروههای چند جانبه عضویت در اجلاسیه‌های منطقه‌ای و جهانی به فکر اصلاح رشد اقتصادی وکاهش تورم کشورهای خود هستند حالا به چه دلیل که در کشور ما این چنین نمی‌شود و با عضویت در بریکس و یا اوراسیا و شانگهای مردم فقط خبر آن را می‌بینند و در عمل هیچ گونه تغییری و یا کاهش تورمی در اقتصاد کشور صورت نمیگیرد و حتی با افزایش قیمت ها ونرخ تورم هم همراه میباشد واقعاً مشکل اقتصاد کشور ما چیست فکر نمیکنید که فقط باید با کسانی که به بهانه تحریم سالها نبض بازار واقتصاد کشور را در دست گرفته و برای خود و خانواده و اطرافیان خود تحریم وجود ندارد و از تحریم فقط برای خود منبع درآمد درست کردن ودارند خون مردم را میمکند باید برخورد جدی وقاطع شود
ناشناس
۱۱:۳۱ ۰۵ تير ۱۴۰۱
این چند کشور که گفتید همه داغون هستند.کدام یک از این کشورها استاندارد و درجه یک هستند؟
ناشناس
۱۲:۰۰ ۰۵ تير ۱۴۰۱
جناب 11:31 ولی بدان که این کشورهای به نظر داغون کمر آمریکا را خواهند شکست و تا حدود زیادی هم شکسته اند ولی شما غربگداها نمی فهمید یا نمی خواهید بفهمید ولی روزی مجبور خواهید شد به این واقعیت اعتراف کنید .و اگر هم اعتراف نکنید هیچ اهمیتی ندارد .
ناشناس
۱۴:۴۰ ۰۵ تير ۱۴۰۱
اگه چین داغونه اپریکا دیگه نبوده
بعد برزیل و هند و افریقا درحال توسعهاند
ناشناس
۱۱:۲۰ ۰۵ تير ۱۴۰۱
امروز حاکمیت دلار یعنی حاکمیت آمریکا باید کشورهای جهان یک فکر اساسی برای این بکنند که هیج پول بین المللی چه دلار و چه ارز دیگر که بناست در آینده جایگزین دلار شود در حاکمیت یک کشور نباشد
دوم اصلاً تحریم چه معنی دارد چون هیچ هدفی جز تحت فشار قرار دادن ملت ها ندارد و دولت ها هیچ ضرری از ناحیه تحریم نمی کنند و خود تحریم کنندگان هم این را به خوبی می دانند
سوم اینکه بر فرض که قوانین تحریمی علیه برای بعضی از کشورها لازم باشد ، باید قوانین طوری تنظیم شود که یک کشور مثل آمریکا نتواند خواسته خود را به جهان تحمیل کند این چه قانونی است که عربستان سعودی با این همه جنایات مخصوصاً که در یمن راه انداخته و خود آمریکا و اسرائیل که ام الفساد تمام جهان هستند و ریشه هر جنایت در جهان به آنها بر می گردد نه تنها هیچ تحریمی علیه آنها صورت نمی گیرد بلکه خودشان سازمان دهندگان تحریم علیه کشورهایی مثل یمن و افغانستان و سوریه و عراق و ونزوئلا و ایران و حالا هم روسیه هستند که غالب آنها هیچ جرمی جز استقلال طلبی ندارند .
ناشناس
۱۰:۱۱ ۰۵ تير ۱۴۰۱
شانگهای برای ما چه کرده؟؟؟ بریکس چه می خواد بکنه؟؟؟
ناشناس
۱۱:۵۳ ۰۵ تير ۱۴۰۱
ما علت عصبانیت دشمنان ملت ایران را از اینگونه اخبار درک می کنیم ولی به شما می گوییم بعد از این باید گوشتان را به اینگونه اخبار عادت دهید و بدانید که دوران هارت و پورت های آمریکا که موجب خوشحالی شما می شد به پایان رسیده است .
رضا
۱۲:۲۱ ۰۵ تير ۱۴۰۱
اولین محموله ترانزیتی با قطار، نیروگاه سیریک هرمزگان فاز دو توسعه بندر انزلی خرید بندر در روسیه اجاره زمین برای کشاورزی در روسیه و......
ناشناس
۱۴:۳۲ ۰۵ تير ۱۴۰۱
جناب ۱۱:۵۳ فعلا که تاکنون نه در اوراسیا و نه در شانگهای عضویت ایران پذیرفته نشده و به احتمال ۹۹درصد هم در بریکس پذیرفته نخواهد شد، اگر متن خبر را بادقت خوانده باشید دوعامل بزرگ مانع این پذیرش را متوجه میشوید که این دو مانع نه از طرف برجام و نه از طریق سیاست اقتصاد داخلی ایران برطرف نخواهد شد.. این واقعیت را قبول کن.
و می‌دانم که با چشمان بسته و دهان باز مرا دشمن خطاب خواهی کرد. پس منتظر پاسخ شما نیستم
ناشناس
۱۴:۴۱ ۰۵ تير ۱۴۰۱
اینها اثر فوری ندارند بلکه اثر طولانی مدت دارند و در طولانی مدت اثرات بسیاری دارند
ناشناس
۱۶:۵۶ ۰۵ تير ۱۴۰۱
جناب 14:32 خیلی عقبی عضویت ایران در شانگهای پذیرفته شده است و در خصوص تحریم های آمریکا هم با سیاست احمقانه ای که آمریکا در پیش گرفته تحریم های آمریکا هم بی خاصیت خواهد شد و کشورهای جهان موظف نیستند تحریم آمریکا علیه کشورهای دیگر را رعایت کنند اگر منافع هر کشوری با کشور تحریم شده با منافع او بر تعامل اقتصادی با آمریکا بچربد قطعا زیر پا خواهد گذاشت چناکه امروز اروپا در خصوص وارد کردن انرژی از روسیه با آمریکا خیلی همراه نیست و عملاً غرب در مقابل روسیه دچار سردر گمی است و قطعاً پناه بردن بر زغال سنگ هم مشکل آنها را حل نخواهد کرد
ناشناس
۱۰:۰۶ ۰۵ تير ۱۴۰۱
بخاطر همین بریکس هست که بورس و فرابورس روند افزایشی خودش را آغاز کرده؟؟!!!!!!!!!!!! یا بخاطر توافقات برجامی که به زودی نهایی میشه؟؟!!!!!!!!
ناشناس
۱۰:۳۷ ۰۵ تير ۱۴۰۱
بخاطر بریکس نیست بخاطر غربگداهاست
ناشناس
۱۱:۱۱ ۰۵ تير ۱۴۰۱
اگر به تاثیرات هیجانی باشه که باید گفت توافق برجام که قبلا انجام شده بود و شما غرب لیسها هم ریختید تو خیابون و واسه توافق نخونده جشن گرفتید نتیجه چی شد فقط یه چاله پر سیمان دستتون موند و یه پس گردنی.
ناشناس
۱۸:۰۵ ۰۵ تير ۱۴۰۱
نه آقا این بورس که رشد کرده و نون میده بخاطر برجام جانه
غرب گداها و آلبانی نشینها فعال شدند چون نونشون تو بریدن نون مردم و اغتشاشه که نوکری خودشونو به ارباب نشون بدن
ناشناس
۰۹:۵۴ ۰۵ تير ۱۴۰۱
پس برجام یه خوبی هایی هم داشت و ما بیخبر بودیم.
ناشناس
۰۹:۲۶ ۰۵ تير ۱۴۰۱
تجارت جهانی با دلار آمریکا هست واین ۴الی ۵کشور پولشون هیچ ارزشی نداره دست وپا زدن در منجلاب فقط بو ش بیشتر میشود
ناشناس
۱۴:۴۲ ۰۵ تير ۱۴۰۱
برو نمودار دلار مقابل روبل را بررسی کن بعد حرف بزن
ناشناس
۱۷:۳۶ ۰۵ تير ۱۴۰۱
اتفاقا کافیست پول این چند کشور باب شود آمریکا نابود میشود
ناشناس
۱۸:۰۱ ۰۵ تير ۱۴۰۱
دوستان شما دنبال دلار رفتند که برای کشور بیارن برجام برجام کنان و موس موس کنان رفتند تا ته حقارت الآن وضع مملکت با همون برجامه
خوب این منجلاب برای همون ذلت قبله